De Fransen en hun stokbrood

stokbrood recept

Fransen eten elke dag brood: het welbekende stokbrood. Deze wordt echter heel anders gegeten dan in Nederland. 's Morgens zul je in Frankrijk geen stokbroodje ham of jam eten, meestal eten we bij het ontbijt ontbijtgranen of dippen we een croissantje in warme chocolademelk. ( veel vrienden van hier ontbijten overigens helemaal niet, een kop koffie et c'est tout...)
Tussen de middag en 's avonds eten we hier zeer uitgebreid. Het stokbrood wordt dus zelden gebruikt om een om een snel broodje te maken, het wordt voornamenlijk gebruikt om het bord schoon te vegen en de laatste resten van de vinaigrette (een soort slasaus van olijfolie, azijn en mosterd) of andere saus te op te eten. Dit wordt 'saucer' (spreek uit: sosé) genoemd, en is het favoriete deel van de maaltijd van o.a. mijn man! Het brood wordt ook bij de kaas gegeten aan het einde van de maaltijd. 
Stokbrood is in het frans een 'baguette', dit is een stokbrood van 200 gram. Verder is er een 'ficelle' (100 gram) voor de kleine eters en een 'gros pain' (400 gram) voor de grote eters.

frans brood
Toen ik hier kwam wonen, was het aanbod nog niet zo heel groot, behalve een klein volkorenbrood (pain complet) of een grote bol (boule) was er niet of nauwelijks iets te krijgen. Tegenwoordig is dat wel anders, er komen steeds meer soorten brood bij omdat ook de Fransen vaker 'snel' willen eten en dus een broodje ham een goede oplossing is. Ook worden deze broden bij de warme maaltijd gegeten en vervangen ze dus petit à petit het stokbrood.