Fransen & eten

  • De Saint Eloi

    Het feest duurt in totaal 5 dagen, met vele eeuwenoude tradities en natuurlijk veel eten. Voor het feest begint gaat een deel van het broederschap, in het Frans confrérie, de deuren langs met een paard en wagen en traditionele muziek om geld op te halen voor het feest. Ze doen dit door...

  • scholen in frankrijk

    Frankrijk en zijn 'Kermesse'

    OK, ik weet niet hoe dit in Nederland gaat, maar hier in Frankrijk is de maand juni voor ouders met jonge kinderen een ware tornado ! Elke muziek/dans/voetbal/circus/theater/schaken-en-noem-maar-op-vereniging, organiseert in deze maand...

  • roosmarijn kruidenthee frankrijk

    Infusion of tisane, de Franse Kruidenthee

    Mijn eerste ‘Verveine’, de bekendste kruidenthee hier in Frankrijk, heb ik op mijn 17e in Crécy-la-Chapelle vlakbij Parijs gedronken toen ik daar met een lieve vriendin op vakantie was. Ik had echter geen flauw idee wat het was, we hadden deze thee niet zelf gekocht, ze zaten in..

  • Wilde asperges zoeken

    Wilde asperges vind je normaal gesproken van half maart tot eind april. Je moet heel goed kijken, ze staan direkt naast de plant de 'Asparagus'. Wat mij betreft kunnen ze er een rood vlaggetje naast zetten, dan vind ik ze nog niet, mijn kinderen echter wel. Wat maken we hier mee? Omelet!

  • restaurant in frankrijk

    Frankrijk tussen de middag..

    Toen ik hier kwam wonen had ik, behalve het standaard-idee van ‘s ochtends een croissantje en ‘s middags een stokbroodje brie, geen idee van van de manier van eten hier. Dat dit een wel een erg Nederlands Délifrance plaatje was kon ik toen niet vermoeden...

  • mosseleneten frankrijk

    Eten, eten en nog eens eten !

    Eten, eten, eten, werkelijk alles draait hier in Zuid-Frankrijk om eten. In januari Driekoningen met de bijbehorende Gateau du Roi, in februari de Chandeleur met de crêpes. En wat te denken van de Kerstdagen, dan zitten we ongeveer tien uur aan tafel!                   

  • stokbrood recept

    De Fransen en hun stokbrood

    Fransen eten elke dag brood: het welbekende stokbrood. Deze wordt echter heel anders gegeten dan in Nederland, dus niet alleen met ham of jam. Hier gebruiken ze het voornamenlijk om te 'sauzen'...

  • Recept Provence olijfolie

    De Provence en Olijfolie

    De olijfolie neemt een hele belangrijke plaats in hier in het Zuiden. Eigenlijk iedereen heeft ook wel één of meerdere olijfbomen in de tuin staan of vrienden die dit hebben en dan wordt er in de weekenden gezamenlijk geplukt..