Zoete recepten uit de Franse Keuken

Deze zoete recepten komen uit de Franse Keuken. Het zijn grotendeels familierecepten 
van de oma's en tante's van mijn man. Heb je hulp nodig? Je kunt me altijd mailen!
  • franse crepes

   Crêpes! Een Frans pannenkoeken recept..

   Crêpes worden hier in Frankrijk niet alleen voor de Chandeleur gegeten (2 februari) maar het hele jaar door. Hier heb je absoluut geen pannenkoekenmix voor nodig, 250 gram meel, een halve liter melk en 4 eieren en je bent er! Hier staan ze minstens 1x per week op tafel..

  • Quiche maken

   Basisrecept Deeg van Mamie Elise

   Oké, nu allemaal even opletten: leer uit je hoofd 250 - 100 - 100. Ik herhaal 250 - 100 -100. Heb je hem? Dan ben je klaar voor het basis-recept deeg, dat ik heb geleerd van Mamie Elise... voor taarten, quiches, gebak en pizza's.. oftewel zowel voor hartig als zoet!

  • Franse slagroom

   Luchtige slagroom, op z'n Frans

   Slagroom, het klinkt zo simpel, maar het gebeurt maar al te vaak dat deze of niet opstijft of veel te vet en te zwaar is. Dit recept komt van Cyril Lignac, een bekende Franse patissier. Wanneer je het recept goed volgt, kan er niks mis gaan en heb je een heerlijke basis voor elke crème die je wilt maken!

  • smeuige chocolade taart

   Marjolaine's Chocoladetaart

   En hier komt-ie: het heerlijke recept voor de meest gegeten chocolade-taart hier in Frankrijk: de Fondant au Chocolat. Hier het recept van Marjolaine, een goede vriendin. Makkelijk te maken met de kinderen en vooral erg lekker...en je hebt maar 1 pannetje nodig!

  • cake recept kinderen

   Yoghurt-cake van de kleuterschool

   Op een Franse kleuterschool wordt er vanaf dag één veel tijd besteed aan eten doorbijvoorbeeld taarten te bakken. Dit is één van eerste recepten die ze leren, de Yoghurt-taart, heel gemakkelijk te maken want er wordt niet gewogen..En je kunt de yoghurt-taart naar jouw smaak maken!

  • jam maken

   Huisgemaakte Abrikozenjam

   Abrikozenjam!
   Het recept van Mamie Élise, de oma van mijn Franse man. Dit is één van de weinige recepten die ik nog nooit veranderd heb, want deze jam is zó lekker.Het is heel simpel, dit is wat je nodig hebt: 1 kilo ontpitte abrikozen in kleine stukjes...

  • De Gateau Roulé, een gerolde taart

   Een gateau roulé oftewel een gerolde taart wordt ook wel een Bûche (boomstam) goenoemd. Het is een makkelijke taart om te maken en er bestaat ook een geprintte versie! Gevuld met jam of hazelnootpasta is het een fijne taart om te maken met kinderen of kleinkinderen.

  • Franse basis cake

   La génoise, een luchtige basis-cake

   Eén van mijn meest gebruikte kookboeken is ‘Passez votre CAP Patissier’ van Michel et Augustin. Het boek zit onder de vouwen en vlekken, daar hij altijd open op het werkblad ligt wanneer ik aan het kokkerellen ben. Hieruit heb ik het recept van de basis-cake van vele Franse baksels: de génoise. 

  • creme patissiere

   Crème Pâtissière, handige vanille-room

   De Crème Pâtissière, een Franse klassieker, dateert al uit 1691! Anders dan de naam doet vermoeden, wordt deze crème gewoon met melk gemaakt en is hij dus niet vet. Je kunt de crème overal voor gebruiken en het is een goede basis voor taarten met fruit.

  • bladerdeeg maken

   Pâte Feuilletée oftewel Bladerdeeg

   Bij deze het recept voor zelfgemaakt bladerdeeg. Een stap-voor-stap uitleg met beschrijving en foto's. Er zijn vele manieren om bladerdeeg te maken, maar deze is vrij 'basic' en komt altijd goed uit de oven. Neem er even de tijd voor, het is zo lekker!