Huisgemaakte Abrikozenjam 

jam maken
Abrikozenjam!

Het recept van Mamie Élise, de oma van mijn Franse man. Dit is één van de weinige recepten die ik nog nooit veranderd heb, want deze jam is zó lekker .

Het is heel simpel, dit is wat je nodig hebt:

1 kilo ontpitte abrikozen in kleine stukjes, dit waren de laatsten uit onze boom! 
1 kilo suiker,
het sap van een halve citroen 
een oud vanille-stokje (leeg dus! Ik bewaar ze altijd in de koelkast wanneer ik ze gebruikt heb. Bij het meekoken komt er nog altijd heel veel smaak vanaf)

Alles aan de kook brengen in een grote pan en 5 à 7 minuten al roerend flink door laten koken.


abrikozenjam maken

Nu kun je de kokende jam in de potten gieten, pot dicht en omdraaien zodat de hele boel automatisch gesteriliseerd en houdbaar wordt.

En smullen maar!

Ik heb 5 potjes jam met deze hoeveelheid kunnen maken met een overlevingskans van maximaal 4 weken, mijn gezinnetje eet zich hier namelijk helemaal ziek aan..


Van de abrikozen die er echt 'niet meer uit zien', kun je trouwens gelei maken. 

abrikozengelei maken
Hierbij ontpit je de abrikozen en laat ze heel langzaam opwarmen in een grote pan of wok met een klein beetje water. Elke keer wanneer er sap onderin de pan komt te staan giet je alles door een zeef zodat de sap in een bak komt. Ik herhaal dit meestal een keer of 3-4.

Je weegt nu hoeveel sap je hebt en dan is de toe te voegen suiker verhouding als volgt: voor 0.85 gram sap gebruik je 1 kilo suiker. 

Je doet hier weer het sap van een halve citroen bij en het vanille stokje en inkoken maar!

Bon appétit!