Franse Recepten

  • Luchtige slagroom, op z'n Frans

    Slagroom, het klinkt zo simpel, maar het gebeurt maar al te vaak dat deze of niet opstijft of veel te vet en te zwaar is. Dit recept komt van Cyril Lignac, een bekende Franse patissier. Wanneer je het recept goed volgt, kan er niks mis gaan en heb je een heerlijke basis voor elke crème die je wilt maken!

  • Gevulde aubergines uit de oven

    Deze week zijn de dagen hier wat kouder door de wind van de Mistral, dus het was tijd voor een wat 'warmer' recept! Aubergines farcies, oftewel gevulde aubergines, vragen iets meer tijd om te maken, maar ze zijn het meer dan waard! Het recept kan ook zonder vlees gemaakt worden.

  • vijgen uit de boom

    Vijgentijd in Zuid-Frankrijk!

    Een heerlijk frans recept van vijgenjam. Het is net zo simpel te maken als de abrikozenjam, maar er gaat een stuk minder suiker in. Je kunt deze jam trouwens ook prima mixen, de smaak wordt er alleen maar door versterkt! Heerlijk om te eten met kaas of met bijvoorbeeld eendenvlees.

  • kip uit de oven

    Provençaalse kip uit de oven

    Het recept van een kippetje zoals je hem op de gezellige marktjes in Frankrijk vindt. Ik gef je hier het recept voor de oven-variant, zoals hij door mamie Elise werd gemaakt. Altijd handig wanneer je eters krijgt, het huis ruikt heerlijk en bijna iedereen vindt het lekker! 

  • Tarte à la Tomate, is het nou fruit of groente?

    Bij deze het recept van een heerlijke Tarte à la Tomate. Met natuurlijk als eerste existentiële vraag: is de tomaat nu fruit of is het groente? Het antwoord op deze vraag én de vraag: 'Waar komt de tomaat vandaan?', vind je in dit verhaal terug! Heerlijk om te eten, makkelijk om te maken!

  • De Gateau Roulé, een gerolde taart

    Een gateau roulé oftewel een gerolde taart wordt ook wel een Bûche (boomstam) goenoemd. Het is een makkelijke taart om te maken en er bestaat ook een geprintte versie! Gevuld met jam of hazelnootpasta is het een fijne taart om te maken met kinderen of kleinkinderen.

  • Aardappeltjes uit de oven van Charlotte

    Deze keer ga ik je uitleggen hoe je heel makkelijk aardappeltjes in de oven maakt. Het ideale aan dit recept is dat de voorbereiding ongeveer 5 minuten in beslag neemt en dat je de aardappeltjes daarna een minuut of veertig in de oven doet zonder er nog naar om te kijken. 

  • Huisgemaakte kipspiezen op de barbecue

    Bij deze huisgemaakte spiezen van kipfilet, eten we vaak een lekkere tomatensalade, aardappeltjes uit de oven (recept staat elders op de site) of maïskolven. Ik maak de spiezen eigenlijk elke keer weer op een andere manier, er zullen dus nog veel meer marinades langskomen deze zomer!

  • abrikozentaart

    Drie keer een snelle Abrikozentaart

    Wat kun je nu nog meer maken met abrikozen, want wij hadden toch wel een flinke kist vol uit ons boompje! Allemaal achter elkaar opeten is natuurlijk een optie maar daar zijn mijn darmen het niet zo mee eens.. Ik heb dus, naast een dagje voor de jam, ook een dagje in de keuken...

  • jam maken

    Huisgemaakte Abrikozenjam

    Abrikozenjam!
    Het recept van Mamie Élise, de oma van mijn Franse man. Dit is één van de weinige recepten die ik nog nooit veranderd heb, want deze jam is zó lekker.Het is heel simpel, dit is wat je nodig hebt: 1 kilo ontpitte abrikozen in kleine stukjes...

  • ovenschotel vis

    Daurade Provençale, een Franse visschotel

    Simpel, Frans en geleerd van Mamie Elise de oma van mijn man : Provençaalse Daurade (zeebaars of Dorade in het Nederlands) uit de oven. Wanneer de vis éénmaal graatloos is, is hij boterzacht en smelt op hij op je tong! Zeer de moeite waard!

  • meringues maken

    Meringues maken op z'n Frans

    Meringues, typisch Frans ! Oh nee, toch niet, de oorsprong schijnt namenlijk of in Zwitserland of in Duitsland te liggen, maar daar verschillen de meningen nogal over. In dit recept gaan we de Franse versie maken en krijg je veel tips mee om mislukken te voorkomen!

  • aarbeientaart frans recept

    Zanddeeg voor een Tarte aux Fraises

    Een Tarte aux Fraises is een echte klassieker uit de Franse keuken. Ik ben op zoek gegaan naar een wat minder zoet zanddeeg dan het officiële recept en heb deze gevonden in een kookboek uit de jaren 60! Wat Crème Patissière erbij en aardbeien en voilà!!

  • creme patissiere

    Crème Pâtissière, handige vanille-room

    De Crème Pâtissière, een Franse klassieker, dateert al uit 1691! Anders dan de naam doet vermoeden, wordt deze crème gewoon met melk gemaakt en is hij dus niet vet. Je kunt de crème overal voor gebruiken: een vruchtentaart, een Tom Poes (Mille-Feuilles) etc..

  • bladerdeeg maken

    Pâte Feuilletée oftewel Bladerdeeg

    Bij deze het recept voor zelfgemaakt bladerdeeg. Een stap-voor-stap uitleg met beschrijving en foto's. Er zijn vele manieren om bladerdeeg te maken, maar deze is vrij 'basic' en komt altijd goed uit de oven. En als altijd, natuurlijk ook een uitleg over de oorsprong van bladerdeeg.