Het Appeltaart recept van dochter Saskia

franse appeltaart

Daar iedereen hier in mijn omgeving wel een appelboom in de tuin heeft staan, vind ik de laatste tijd regelmatig tassen vol met de lekkerste appels aan mijn deurklink. Het grappige is dat je eigenlijk nooit weet wie deze bij je achtergelaten heeft, net als de noten, peren en prei in de winter en de tomaten, aubergines en abrikozen in de zomer. 

Hier in het Zuiden verbouwen mensen veel van hun groente en fruit gewoon zelf, door de vele zon-uren hier is dat technisch gezien ook niet echt een hoogstandje. Plantje in de grond en water geven, kind kan de was doen. 

Alleen dat water is nog wel eens een probleem want daar mogen we in de zomer niet zomaar onbeperkt mee sproeien, vooral tijdens de lange droge periodes. (lees: geen regen :-) ) Wat er teveel gekweekt is aan groenten en fruit wordt weggegeven of er worden weckpotten met jam, ratatouille of andere lekkernijen van gemaakt, die lange tijd bewaard kunnen worden.

Recept appeltaart

appeltaart recept


Met al die appels gaan we vandaag dus maar eens voor een typisch Frans appeltaartrecept en we noemen hem ‘de Appeltaart van Saskia’ ! Waarom ? Saskia is mijn tweede dochter en dit recept, voor beginnende bakkers, heeft ze op de kleuterschool geleerd. Ik vertelde al eerder, in het recept van de yoghurttaart, dat kinderen hier op de kleuterschool met 2 jaar al leren koken en bakken. Goed eten is belangrijk hier en dat wordt ze al vroeg bijgebracht. Kom ik binnenkort een keertje op terug.

Inmiddels is Saskia 11 jaar en maakt ze deze taart zeer regelmatig want hij is simpel EN erg lekker. Zoals ze hier vaak zeggen : souvent les choses les plus simples sont les meilleures.. (vrije vertaling : vaak zijn de meest eenvoudige dingen het lekkerst)

Aan het eind van het recept vind je ook ‘’gevorderde’ versie van dit appeltaart recept, welke je in diverse variaties in elke bakkerij hier in Frankrijk terug kan vinden. Het ligt maar net aan de smaak van de bakker of hij hem met bladerdeeg of gesuikerd deeg maakt, de appelmoes door laat koken of de stukjes erin laat zitten en of hij er nog een extra smaakje (amandelen, vanille) aan toevoegt. Ben je hier toevallig tijdens de vakantie, doe de test ! Koop een appeltaartje bij verschillende bakkers en proef het verschil. Maar je zult zien,de basis van het recept van de appeltaart van Saskia vind je in praktisch elke taart terug : deeg, appelmoes, appel..
Let op, dit is wel weer een typisch Renie’s Franse Keuken recept oftewel : niet te moeilijk denken. Ik geef dus geen ‘je-moet-absoluut-deze-appelsoort-gebruiken’ of ‘bladerdeeg-is-beter-dan-suikerdeeg’ – ideeën mee. Maak hem eerst een keer met wat je in huis hebt of met het deeg, de appels en de appelmoes die jij lekker vindt. Koken is uitproberen en mocht je na de eerste keer een andere appelsoort willen gebruiken moet je dat zeker doen. Mamie Elise, de oma van mijn man, zei me altijd, wanneer ik weer eens met mijn Hollandse ideeën aankwam bij het koken : 'ik leer je de basis, daarna kun je zelf gaan toveren..' (je t’apprends la base, après tu ajouteras ta propre magie)
ingredienten appeltaart
Wat hebben we nodig voor de beginnersversie van de Appeltaart van Saskia :


- 1 rol deeg : dit kan bladerdeeg zijn of ander deeg, wat je zelf het lekkerst vindt. Let wel goed op de baktijden die aangegeven worden op de verpakking.

- Appelmoes : met stukjes, zonder stukjes wat je in huis hebt. Ik zou hem alleen niet te zoet nemen omdat we aan het eind nog suiker toevoegen op de appels.

- 3 à 5 appels : het soort appels ? Wat je in huis hebt en wat je zelf lekker vindt. Zelf zijn ze hier thuis van de Jonagold of de Gala.

- 2 zakjes vanille suiker

Appeltaart recept

deeg voor appeltaart

Rol het deeg met het bakpapier uit in een vorm of direct op een bakplaat en prik wat gaatjes in het deeg met een vork.

Doe hierna een laagje appelmoes in de vorm (ongeveer 1 cm) .

Snij de appel in plakjes en leg deze op een mooie manier op de appelmoes.

Strooi de 2 zakjes vanille-suiker over de appels.

De oven zet ik hier tussen de 180 en 200 graden en de taart gaat er dan zo’n 30 minuten in.

En smullen maar !
appeltaart met appelmoes
franse appeltaart met appelmoes
makkelijk recept appeltaart

Appelschiller kopen

kopen appelschiller

Op de kleuterschool gebruiken ze voor het snijden van de appels een handige machine. Ik heb deze toen meteen gekocht en hij zit nu voor altijd vastgeplakt op de keukenmuur, want hij wordt hier thuis elke dag gebruikt. 

Met dit handige gereedschap (niet elektrisch) wordt in één keer EN het klokhuis eruit gehaal EN, de appel wordt geschild EN hij wordt in plakjes gesneden ! Je hoeft hem daarna alleen nog maar doormidden te snijden en je hebt prachtige plakjes. 

Je kunt het apparaatje in mijn webshop vinden !

Appeltaart recept: varianten

franse klassieke appeltaart


Het Appeltaart recept voor gevorderden :

Bij de gevorderde versie maak je natuurlijk EN het deeg EN de appelmoes zelf. Voor het deeg gebruik ik het basisdeeg van Mamie Elise en voeg tijdens het maken hiervan wat suiker en speculaaskruiden aan het deeg toe ! Dit geeft een heerlijk smaak aan de taart, al geef ik meteen toe dat de speculaaskruiden wel een typisch Nederlands tintje zijn. Mijn Franse vriendinnen zijn er in ieder geval dol op.


De appelmoes maak je door de appels in stukjes te snijden en met een beetje water en suiker naar smaak in te koken. Blijf er wel bij staan, want wanneer het vocht verdampt kan de moes nog wel eens aanbranden dus dan moet je er weer wat water bij doen. Ook hier geldt weer, je kunt verschillende smaken toevoegen aan de appelmoes : kruidnagel, vanille, amandelpoeder..ik geef maar wat ideeën.
Wanneer eten we hier deze appeltaart ?
Voornamenlijk tijdens het 4-uurtje ‘s middags of als dessert na het eten, we eten hier namenlijk nooit taart bij de koffie zoals in Nederland ! 

Credits voor mijn dochter Saskia die deze keer mee heeft geholpen bij het maken van de taart en de foto's. En voor jullie: veel plezier bij het uitproberen!
Appeltaart uit frankrijk

Het recept van de chocoladetaart van vriendin Marjolaine. Leuk om met kinderen te maken!

Varkensrollade

Dit is het recept van de varkensrollade van de oma van mijn Franse man, Mamie Elise. Typisch Provençaals met kruiden en knoflook.

Amandelkoekjes

amandelkoekjes maken

Deze typische amandelstengels noemen ze hier in Frankijk de Sacristain. je vindt ze bij elke bakker en ze zijn heerlijk knapperig en zoet.