Driekoningen in Frankrijk

Driekoningen taart frankrijk recept


In Frankrijk wordt de Driekoningen altijd uitgebreid gevierd. In de weekenden rond de 6e januari, eten families en vrienden samen de 'Galette des Rois' waarin een 'fève' verstopt zit. Deze 'fève' was oorspronkelijk een boon, daarna waren het personages uit de Provençaalse crèche en tegenwoordig vind je ook regelmatig een beeldje van Spiderman of Harry Potter in de taart. Degene die de 'fève' vindt, is de koning en krijgt een papieren kroon op zijn hoofd. 


Er zijn twee soorten Koningstaarten: de brioche of de frangipane. De brioche is een cirkelvormig brioche-brood met gekonfijte vruchten erin en erop. De frangipane is gemaakt van bladerdeeg en gevuld met amandelspijs. De frangipane-taart is bij ons veruit de favoriet en ik moet er dan ook eerlijk bij zeggen dat ik deze niet alleen met Driekoningen maak. Op verjaardagen wordt er regelmatig om deze taart gevraagd en dan maak ik hem met liefde. Maar niet doorvertellen, want het gaat echt tegen elke Franse traditie in..

Recept Driekoningentaart

recept bladerdeeg


Voor een échte Frangipane heb je bladerdeeg nodig en een mengsel van ei en amandelmeel. Je kunt het bladerdeeg zelf maken, dat is echt het allerlekkerste. Het recept vind je . Nou is dat bladerdeeg zelf maken natuurlijk wel heel veel werk, dus ik maak deze Driekoningentaart dan ook regelmatig met 2 rollen bladerdeeg uit de supermarkt. Dan wordt het opeens een heel makkelijk recept en is het ook super om het samen met je kinderen of kleinkinderen te maken. 


Laten we voor dit recept er even vanuit gaan dat je geen tijd hebt om zelf het bladerdeeg te maken en dat je dus twee rollen bladerdeeg uit de supermarkt gebruikt. 

Wat heb je nodig voor een Driekoningentaart

Amandelmeel voor taart


- 2 rollen bladerdeeg

- 150 gram amandelpoeder

- 100 gram suiker

- 80 gram zachte boter

- 2 eieren

- 1 losgeklopt eigeel

- 1 'fève'


Hoe maak je deze Driekoningentaart?

Driekoningen Frankrijk taart
Doe het amandelmeel, de suiker, de zachte boter en de 2 eieren in een kom en mix deze goed door. 

Zet dit mengsel even in de koelkast, zodat het een beetje kan opstijven.
Bedek een bakplaat of gril met bakpapier en rol het bladerdeeg hierop uit. Prik met een vork het deeg een klein beetje in. 

Haal het amandelmengsel uit de koelkast en leeg deze in het midden van de taart. Smeer het amandelmengsel uit, tot ongeveer vier centimeter van de rand. Leg de tweede rol bladerdeeg over het mengsel heen en duw, eerst met je vingers, daarna met een vork, de twee randen op elkaar. Maak hierna een gaatje in het bovenste bladerdeeg, zodat de warme lucht er straks uit kan ontsnappen. Smeer nu het bladerdeeg in met het losgeklopte eigeel.

De Driekoningentaart kan nu de voorverwarmde oven in. We bakken hem op 200 °C en zo'n 25 minuten. 

Bon appétit!

Recept franse driekoningentaart