Driekoningen in Frankrijk
In Frankrijk wordt de Driekoningen altijd uitgebreid gevierd. In de weekenden rond de 6e januari, eten families en vrienden samen de 'Galette des Rois' waarin een 'fève' verstopt zit. Deze 'fève' was oorspronkelijk een boon, daarna waren het personages uit de Provençaalse crèche en tegenwoordig vind je ook regelmatig een beeldje van Spiderman of Harry Potter in de taart. Degene die de 'fève' vindt, is de koning en krijgt een papieren kroon op zijn hoofd.
Er zijn twee soorten Koningstaarten: de brioche of de frangipane. De brioche is een cirkelvormig brioche-brood met gekonfijte vruchten erin en erop. De frangipane is gemaakt van bladerdeeg en gevuld met amandelspijs. De frangipane-taart is bij ons veruit de favoriet en ik moet er dan ook eerlijk bij zeggen dat ik deze niet alleen met Driekoningen maak. Op verjaardagen wordt er regelmatig om deze taart gevraagd en dan maak ik hem met liefde. Maar niet doorvertellen, want het gaat echt tegen elke Franse traditie in..
Recept Driekoningentaart
Voor een échte Frangipane heb je bladerdeeg nodig en een mengsel van ei en amandelmeel. Je kunt het bladerdeeg zelf maken, dat is echt het allerlekkerste. Het recept vind je hier. Nou is dat bladerdeeg zelf maken natuurlijk wel heel veel werk, dus ik maak deze Driekoningentaart dan ook regelmatig met 2 rollen bladerdeeg uit de supermarkt. Dan wordt het opeens een heel makkelijk recept en is het ook super om het samen met je kinderen of kleinkinderen te maken.
Laten we voor dit recept er even vanuit gaan dat je geen tijd hebt om zelf het bladerdeeg te maken en dat je dus twee rollen bladerdeeg uit de supermarkt gebruikt.
Hoe maak je deze Driekoningentaart?
