Zoete recepten uit de Franse Keuken

Deze zoete recepten komen uit de Franse Keuken. Het zijn grotendeels familierecepten 
van de oma's en tante's van mijn man. Heb je hulp nodig? Je kunt me altijd mailen!
  • Slagroom met mascarpone

   Deze slagroom is zo stevig dat je hem prima kunt gebruiken voor bijvoorbeeld het opspuiten van cupcakes. De mascarpone, de room én de poedersuiker zorgen ervoor dat de room soepel blijft maar, na een uurtje in de koelkast, ook goed stevig.

  • recept franse koek

   De heerlijke Sacristains van Fanny

   Ik koop regelmatig een Sacristain voor mijn man bij de bakker, maar dacht dat ze vrij ingewikkeld waren om zelf te maken. Tot mijn vriendin Fanny ze gemaakt had, met haar 3-jarige zoontje! Ideaal dus om op woensdag of in het weekend met kinderen te maken!

  • franse appeltaart

   Het Appeltaart recept van dochter Saskia

   Het recept van een typische Franse appeltaart zoals geleerd door mijn kinderen op de kleuterschool! Aan het eind leg ik ook de gevorderde versie uit en wat je allemaal toe kan voegen om hem helemaal naar jouw smaak te maken! Een Nederlands tintje doet vaak wonderen...

  • Deeg voor quiche

   Basisrecept Deeg van Mamie Elise

   Oké, nu allemaal even opletten: leer uit je hoofd 250 - 100 - 100. Ik herhaal 250 - 100 -100. Heb je hem? Dan ben je klaar voor het basis-recept deeg, dat ik heb geleerd van Mamie Elise... voor taarten, quiches, gebak en pizza's.. oftewel zowel voor hartig als zoet!

  • zanddeeg bodem

   Zanddeeg bodem maken

   Het basisrecept voor zanddeeg kun je gebruiken voor je zoete taarten. Het is een knapperig deeg met boter en het lijkt dus veel op een 'zand'koekje, vandaar de naam. Ik gebruik het voor citroen-, vijgen- en aardbeientaarten, of voor een chocoladetaart.

  • recept stevige slagroom met poedersuiker

   Recept voor stevige slagroom, op z'n Frans

   Slagroom, het klinkt zo simpel, maar het gebeurt maar al te vaak dat deze of niet opstijft of veel te vet en te zwaar is. Dit recept komt van Cyril Lignac, een bekende Franse patissier. Wanneer je het recept goed volgt, kan er niks mis gaan en heb je een heerlijke basis voor elke crème die je wilt maken!

  • De Gateau Roulé, een gerolde taart

   Een gateau roulé oftewel een gerolde taart wordt ook wel een Bûche (boomstam) goenoemd. Het is een makkelijke taart om te maken en er bestaat ook een geprintte versie! Gevuld met jam of hazelnootpasta is het een fijne taart om te maken met kinderen of kleinkinderen.

  • Franse basis cake

   La génoise, een luchtige basis-cake

   Eén van mijn meest gebruikte kookboeken is ‘Passez votre CAP Patissier’ van Michel et Augustin. Het boek zit onder de vouwen en vlekken, daar hij altijd open op het werkblad ligt wanneer ik aan het kokkerellen ben. Hieruit heb ik het recept van de basis-cake van vele Franse baksels: de génoise. 

  • creme patissiere

   Crème Pâtissière, handige vanille-room

   De Crème Pâtissière, een Franse klassieker, dateert al uit 1691! Anders dan de naam doet vermoeden, wordt deze crème gewoon met melk gemaakt en is hij dus niet vet. Je kunt de crème overal voor gebruiken en het is een goede basis voor taarten met fruit.