Provençaals Stoofvlees van Régis
Régis daarentegen was geboren in 1948, de na-oorlogse generatie en dat was in dit geval in de wijnkeuze goed te merken. De dag dat Régis mijn keuken binnen kwam lopen en de goedkope plastic fles wijn naast de pan met het pruttelende stoofvlees zag staan, kwam er een héél afkeurend ‘Mais Renie…non..’ (Renie, nee !) uit zijn mond. Ik keek hem verwonderd aan en al hoofdschuddend pakte hij de goedkope fles wijn : ‘Dit is geen wijn, dit noem ik azijn..Kan niet, mag niet, pure belediging voor de koe in deze pan...’ Ik heb het werkelijk uitgeschaterd om die afkeurende blik mèt pretoogjes… Maar hij is meteen thuis een andere fles gaan halen, en ik geef toe…
- Ga uit van ongeveer 200 gram stoofvlees per persoon. Ik maak meestal een flinke pan, dan eten we er twee dagen van.
- een scheut olijfolie of zonnebloemolie
- Een fles rode wijn. Na het bovenstaande verhaal, zou ik zeggen pak een middenmoter qua tarief, dan beledig je niemand en zit je dus altijd goed.. ;-)
- een stuk of 6 wortelen, de verhouding wortelen/vlees is ongeveer 1 op 5
- een uitje
- Provencaalse kruiden (tijm, rosemarijn, laurier)
- 2 maggi-blokjes
- Maizena
Hoe maken we de officiële, oftewel Mamie Elise’s versie:
Doe de avond voor je deze stoofschotel wilt eten de gesneden ui en de stukjes stoofvlees in een pan.
Ik snij de stukjes vlees meestal in blokjes van 3 à 4 cm dan koken ze het makkelijkst.
Leeg de fles wijn bij het vlees in de pan en vul eventueel aan met water (of een andere fles wijn) totdat het vlees helemaal onder het vocht staat. Doe de laurier, tijm, roosmarijn en olijven erbij en wat peper.
Laat de pan een nacht in de koelkast staan.
Voor deze officiële Mamie Elise versie, snij je de volgende dag de wortelen in stukjes en zet je de pan met alle ingrediënten plus de wortelen en de maggi-blokjes op het vuur. Laat het vlees nu langzaam stoven (vandaar de naam ‘stoofschotel’..) Het heeft op deze manier zeker 3 à 4 uur nodig om te garen, sommigen laten het zelfs de hele dag doorpruttelen.
Los, wanneer het vlees gaar is, wat Maizena op in een beetje koud water.
Haal alleen het vlees uit de pan, doe de opgeloste Maizena bij het kookvocht en breng het geheel aan de kook. Dit kookvocht gaat nu indikken tot een saus. Je kunt met zout en peper deze saus op smaak maken.
Doe het vlees weer in de pan bij de saus, nadat je eventuele stokjes/laurierblaadjes en dergelijke eruit gevist hebt.
Doe de uitjes en het vlees in een pan met wat olijfolie of zonnebloemolie. Bak alles een beetje aan zodat de smaak loskomt. Wanneer het lekker begint te ruiken, doe je de fles rode wijn erbij en vul je aan met water (of meer rode wijn) tot het vlees helemaal onder staat. De gesneden wortelen, laurier, tijm en roosmarijn erbij, beetje peper en twee maggi-blokjes.
Laat alles nu zo’n 40 minuten koken.
Wanneer het vlees gaar is, los je een flinke theelepel Maizena op in een beetje koud water en doe je deze in de pan. Goed doorroeren en even door laten koken.