Les Baux de Provence en zijn olijfolie

Les Baux de Provence, een bezoek waard

baux de provence bezoeken


Les Baux-de-Provence is, wat mij betreft, één van de mooiste plekjes in mijn regio. De vele olijfboomgaarden omringd door torenhoge gladde rotsen en natuur zijn een lust voor het oog. 


Les Baux staat bekend om zijn olijfolie. Je kunt vele olijfboeren, oléiculteur in het Frans, bezoeken en hun eigen olie proeven. Een absolute aanrader! Niet alleen spat de passie bij de kwekers ervan af, je leert ook ontzettend veel over deze waardevolle en gezonde olie.

uitzicht les baux de provence

Moulin Castelas - Les Baux de Provence

olijfboom les baux de provence

Samen met mijn man, Fransman d'origine dus die moet toch wel wat weten over olijfolie, zijn we naar Moulin Castelas gegaan om de olijfboomgaarden te bezoeken en de olijfolie te proeven. 

Wat een prachtige plek! Het uitzicht op Les-Baux-de-Provence en les Alpilles is werkelijk adembenemend. Jean-Benoît en Catherine Hugues hebben de olijfboomgaard in 1997 gekocht en vele jaren later produceren ze hun olijfolie op 45 hectare in de Vallée des Baux de Provence en 65 hectare in Plaine de Crau. 

Voor bezoekers is er een wandeling door de boomgaard aangelegd door middel van een houten steiger. Er zijn verschillende punten waar je heerlijk kunt gaan zitten om te genieten van het geluid van de cigales en het schitterende uitzicht. 

Op de route door de olijfboomgaard staan allerlei bordjes met uitleg over de oléïculture. Er staat een QR-code op de wandelkaart en hier wordt, in het Engels of het Frans, het hele verhaal verteld over Moulin Castelas. Wij hadden geluk, het was een rustige dag en we hebben de tijd genomen. De volgende keer neem ik absoluut een boek mee, wat een wereldplek om te lezen!

olijfboomgaard les baux de provence

Olijfolie proeven in de Provence


Na de rondwandeling kom je uiteindelijk in de machinekamers terecht en vanaf daar in de winkel. Hier werden we ontvangen door een vrolijke jongedame die ons meenam naar buiten. Na wat algemene uitleg over olijfolie werden de lepeltjes tevoorschijn gehaald en een plateau met flessen en moest er natuurlijk geproefd worden. 

Er is een groot verschil tussen de olijfolie die direct na het plukken de pers ingaan en de olijven die een dag of 10 gisten en dan pas geperst worden.  De eersten hebben de bekende, een beetje bittere nasmaak van een jonge olijfolie. Benjamin, mijn man, vond elke keer deze olijfolie de lekkerste, welke olijven er ook in zaten. Ik viel als een blok voor de olijfolie die pas later geperst was. De smaak gaat meer in de richting van tapenade en er is een bijna 'zoete' nasmaak. 


olijfolie les baux de provence
bezoek les baux de provenceEr zijn ook verschillende olijfolies met toegevoegde natuurlijke smaken. Tijm/ rozemarijn, basilicum/munt, truffel en Espilette pepers. Ik ben uiteindelijk naar huis gegaan met een fles 'gerijpte' olijfolie met zwarte knoflook. Niet de goedkoopste, maar snij een tomaat in stukjes en doe er wat van deze olijfolie over en je hebt een wereldmaaltijd! Beetje zout, stokbroodje om te sauzen... Mmmmm.

Mocht je de molen een keer willen bezoeken, je kunt er van maandag tot vrijdag terecht tussen 9 uur 's ochtends en 7 uur 's avonds en in het weekend van 10 uur tot 7 uur. 

wandeling boomgaard les baux de provence
olijfmolen les baux de provence
les baux de provence foto


Vakantievilla bij Saint Rémy de Provence

Prachtige vakantievilla voor 12 personen in Eyragues op 10 minuten van Saint-Rémy-de-Provence.

Privé-zwembad, airconditioning en een groot terrein. 

Camping du Pont d'Avignon

camping avignon

Een gezellige camping met een geweldig uitzicht op het Palais des Papes. Je kunt lopend naar het centrum via de brug of met het pontje. 

Meer weten? Klik hier!

Vakantiehuis Eyragues met zwembad

Een perfecte plek voor een vakantie in de schitterende omgeving van les-Baux-de-Provence. Prachtig huisje voor 4 personen met een moderne inrichting. Op vrijdagmorgen is er markt in het gezellige stadje Eyragues.

Meer zien?  

Huisje Saint Rémy de Provence

Gelegen in een beveiligde vakantieresidentie met zwembad, bowlingbaan en wasfaciliteiten, op 3 minuten rijden van het centrum van 

Saint Rémy de Provence
Deze smaakvol ingerichte gîte is volledig uitgerust en biedt plaats aan 4 personen in het grootste comfort.
Omheind terrein met elektrische poort en parkeerplaats.

Camping Fontisson

Avignon overnachten

Deze camping ligt buiten Avignon in Morières-les-Avignon Het is een rustige camping, aanbevolen door de ACSI-gids.

Meer weten? !