Franse feestdagen en tradities

Frankrijk staat bekend om zijn tradities en feestdagen. 14 juli is in Frankrijk de bekendste, maar wat denk je van 1 mei of 11 november? 
Ook dit wordt in Frankrijk gevierd. Lees er hieronder meer over.

 • Asperges recept

  Wilde asperges zoeken

  Wilde asperges vind je normaal gesproken van half maart tot eind april. Je moet heel goed kijken, ze staan direkt naast de plant de 'Asparagus'. Wat mij betreft kunnen ze er een rood vlaggetje naast zetten, dan vind ik ze nog niet, mijn kinderen echter wel. Wat maken we hier mee? Omelet!

 • Recept Provence olijfolie

  De Provence en Olijfolie

  De olijfolie neemt een hele belangrijke plaats in hier in het Zuiden. Eigenlijk iedereen heeft ook wel één of meerdere olijfbomen in de tuin staan of vrienden die dit hebben en dan wordt er in de weekenden gezamenlijk geplukt..

 • typisch frans

  De Saint Eloi, typisch Provence

  De Saint-Eloi, een feest van in totaal 5 dagen, met vele eeuwenoude tradities en natuurlijk veel eten. Voor de Saint- Eloi begint gaat een deel van het broederschap, in het Frans confrérie, de deuren langs met een paard en wagen en traditionele muziek om geld op te halen voor het feest.

 • brandende wijnvelden

  Nachtvorst...

  De nachtmerrie van iedere campinghouder en landbouwer: nachtvorst. Deze week kwam het onverwachts opzetten en dan is het, met het hele team, alle zeilen bijzetten om de boel te redden. Daan en Elvire van Domaine de Marotte vertellen over hun nacht tussen de wijnstokken.

 • week van de franse taal

  De week van de Franse taal

  Het was deze week de ‘Semaine de la Langue Française’ hier in Frankrijk en het leek me in dus een leuk idee om jullie meer te vertellen over het ‘Verlan’. Zoals bijna elk land heeft ook Frankrijk zijn ‘straattaal’ maar de woorden die in het Verlan gebruikt worden zijn ondertussen aardig ingeburgerd in het Franse dagelijkse leven...

 • verveine thee

  Verveine thee, dé Franse Kruidenthee

  Mijn eerste ‘Verveine’, de bekendste kruidenthee hier in Frankrijk, heb ik op mijn 17e in Crécy-la-Chapelle vlakbij Parijs gedronken toen ik daar met een lieve vriendin op vakantie was. Ik had echter geen flauw idee wat het was, we hadden deze thee niet zelf gekocht, ze zaten in..

 • restaurant in frankrijk

  Frankrijk tussen de middag..

  Toen ik hier kwam wonen had ik, behalve het standaard-idee van ‘s ochtends een croissantje en ‘s middags een stokbroodje brie, geen idee van van de manier van eten hier. Dat dit een wel een erg Nederlands Délifrance plaatje was kon ik toen niet vermoeden...

 • Eten mosselen frankrijk

  Eten, eten en nog eens eten !

  Eten, eten, eten, werkelijk alles draait hier in Zuid-Frankrijk om eten. In januari Driekoningen met de bijbehorende Gateau du Roi, in februari de Chandeleur met de crêpes. En wat te denken van de Kerstdagen, dan zitten we ongeveer tien uur aan tafel!                   

 • stokbrood recept

  De Fransen en hun stokbrood

  Fransen eten elke dag brood: het welbekende stokbrood. Deze wordt echter heel anders gegeten dan in Nederland, dus niet alleen met ham of jam. Hier gebruiken ze het voornamenlijk om te 'sauzen': alle saus of jus die nog op het bord ligt wordt met het brood opgeschept en opgegeten..

 • School Frankrijk

  Scholen in Frankrijk en de 'Kermesse'

  OK, ik weet niet hoe dit in Nederland gaat, maar hier in Frankrijk is de maand juni voor ouders met jonge kinderen een ware tornado ! Elke muziek/dans/voetbal/circus/theater/schaken-en-noem-maar-op-vereniging, organiseert in deze maand...

 • 1 mei frankrijk

  1 mei in Frankrijk

  1 mei is in Frankrijk niet alleen een officiële vrije dag, maar tevens de dag waarop je langs de kant van de weg takjes Muguet koopt om deze kado te geven als 'porte-bonheur' oftewel, het brengt geluk! De origine van deze traditie kun je vinden in de Renaissance..