Recepten voor vlees- en visgerechten

Deze Franse gerechten eten wij regelmatig. De meeste recepten zijn de familierecepten 
van mijn Franse man. Hulp nodig? Je kunt me altijd mailen!
 • kip uit de oven

  Provençaalse kip uit de oven

  Het recept van een kippetje zoals je hem op de gezellige marktjes in Frankrijk vindt. Ik gef je hier het recept voor de oven-variant, zoals hij door mamie Elise werd gemaakt. Altijd handig wanneer je eters krijgt, het huis ruikt heerlijk en bijna iedereen vindt het lekker! 

 • recept kipspiesjes op de barbecue

  Huisgemaakte kipspiesjes op de barbecue

  Bij deze huisgemaakte spiezen van kipfilet, eten we vaak een lekkere tomatensalade, aardappeltjes uit de oven (recept staat elders op de site) of maïskolven. Ik maak de spiezen eigenlijk elke keer weer op een andere manier, er zullen dus nog veel meer marinades langskomen deze zomer!

 • ovenschotel vis

  Een Franse visschotel met dorade

  Simpel, Frans en geleerd van Mamie Elise de oma van mijn man : Provençaalse Daurade (zeebaars of Dorade in het Nederlands) uit de oven. Wanneer de vis éénmaal graatloos is, is hij boterzacht en smelt op hij op je tong! Zeer de moeite waard!

 • franse ovenschotel met gehakt

  Hachis Parmentier, een Franse ovenschotel

  Vandaag een recept met een geschiedenis : de Hachis Parmentier, een ovenschotel met aardappelpuree en vlees. Het gerecht is vernoemd naar zijn uitvinder, de heer Antoine-Augustin Parmentier (1737-1813) die van de aardappel zijn levenswerk gemaakt had. 

 • Frans recept rollade uit de oven

  Varkensrollade à la Mamie Elise

  De Provençaalse keuken zonder knoflook is als het zuiden van Frankrijk zonder zon : ondenkbaar ! Hier het recept van en varkensrollade met knoflook en Provençaalse kruiden zoals Mamie Elise deze maakte. Wij aten het altijd met haricots verts of aardappeltjes.

 • franse keuken stoofschotel

  Provençaals Stoofvlees van Régis

  Een van mijn meest dierbare ontmoetingen hier in Frankrijk is ongetwijfeld die met Régis. Sommige ontmoetingen kun je niet uitleggen, vanaf de eerste minuut was er een klik met Régis  vooral omdat we één passie deelden : koken ! Hierbij het verhaal en recept van de Provençaalse Daube.

 • Recept escargots slakken

  Waarom ik geen slakken eet...

  Na het lezen van het verhaal over mijn schoonfamilie en hoe zij aan de slakken voor het Kerstdiner komen, heb je misschien niet zoveel zin in het recept voor slakken. Toch misschien een keer proberen, volgens mijn schoonfamilie smaakt het heerlijk EN van tevoren klaar te maken.

 • Gevulde tomaten recept

  Gevulde Tomaten van mijn schoonvader

  Superhandig recept dit, want je kunt er alle overgebleven restjes vlees, vis of groente in kwijt. Met andere woorden: bewaar al je kliekjes en aan het eind van de week maak je deze gevulde tomaten. Normaal gesproken maakt mijn schoonvader deze, dus als hij het kan...

 • Recept kreeft tomatensaus

  Recept Kreeft van mijn schoonmoeder

  Mmmm, dit is ongeveer het lekkerste wat ik hier heb leren eten: kreeft in tomatensaus. Het recept komt van mijn schoonmoeder, die zo lief was om het helemaal voor me uit te schrijven. De kreeft wordt geflambeerd in cognac en daarna gekookt in een pittige tomatensaus.