Recepten voor vlees- en visgerechten
De vissoep uit Marseille van Dominique
Het recept van deze vissoep komt rechtstreeks uit Marseille! Dominique, een Franse lezeres van Renie's Franse Keuken, heeft het recept en de foto's gemaakt en was zo lief alles te delen. Haar moeder heeft het recept ooit gekregen van Franse super-chef Fonfon. Proberen dus!
Provençaalse kip uit de oven
Het recept van een kippetje zoals je hem op de gezellige marktjes in Frankrijk vindt. Ik gef je hier het recept voor de oven-variant, zoals hij door mamie Elise werd gemaakt. Altijd handig wanneer je eters krijgt, het huis ruikt heerlijk en bijna iedereen vindt het lekker!
Huisgemaakte kipspiesjes op de barbecue
Bij deze huisgemaakte spiezen van kipfilet, eten we vaak een lekkere tomatensalade, aardappeltjes uit de oven (recept staat elders op de site) of maïskolven. Ik maak de spiezen eigenlijk elke keer weer op een andere manier, er zullen dus nog veel meer marinades langskomen deze zomer!
Een Franse visschotel met dorade
Simpel, Frans en geleerd van Mamie Elise de oma van mijn man : Provençaalse Daurade (zeebaars of Dorade in het Nederlands) uit de oven. Wanneer de vis éénmaal graatloos is, is hij boterzacht en smelt op hij op je tong! Zeer de moeite waard!
Hachis Parmentier, een Franse ovenschotel
Vandaag een recept met een geschiedenis : de Hachis Parmentier, een ovenschotel met aardappelpuree en vlees. Het gerecht is vernoemd naar zijn uitvinder, de heer Antoine-Augustin Parmentier (1737-1813) die van de aardappel zijn levenswerk gemaakt had.
Varkensrollade à la Mamie Elise
De Provençaalse keuken zonder knoflook is als het zuiden van Frankrijk zonder zon : ondenkbaar ! Hier het recept van en varkensrollade met knoflook en Provençaalse kruiden zoals Mamie Elise deze maakte. Wij aten het altijd met haricots verts of aardappeltjes.