Gevulde aubergine uit de oven

Gevulde aubergine
Aubergines worden veel gebruikt in de Provençaalse keuken. Denk aan de ratatouille, als een ‘gratin’ (ovenschotel met kaas) of gegrild op de barbecue. Alle leden van mijn Franse schoonfamilie eten aubergines het liefst gefrituurd, besmeerd met een huisgemaakte tomatensaus en ik geef toe, dat is toch wel één van mijn favoriete maaltjes hier! 

Mamie Elise was de absolute winnaar wat betreft het bereiden van de gefrituurde aubergines. Ik kan ze precies op de manier maken zoals zij dat deed, maar op één of andere manier smaakt het toch niet hetzelfde.. Misschien ook omdat, wanneer je zelf een uur boven die frituurpan hangt, je er op één of andere manier niet zoveel zin meer in hebt?  

Ik maak, wanneer het wat kouder wordt, ook graag 'aubergines farcies' oftewel gevulde aubergines. Het aubergine-seizoen loopt officieel van juni tot september, maar vanwege het maar voort durende mooie weer hier, kan ik ze ook in oktober nog steeds volop lokaal kopen. 


Wanneer je een aubergine uitzoekt op de markt, let dan op het volgende:

- de aubergine moet stevig zijn
- de huid moet glad en glanzend zijn
- de kroon en de steel moeten een mooie groen kleur hebben
- kies vooral de aubergines niet te groot, de kleinere formaten garen makkelijker en hebben een heerlijke smaak
- wanneer je éénmaal aubergines hebt gekocht kun je deze prima een dag of vijf in de koelkast bewaren

recept gevulde aubergine

De aubergine werd al geteeld in Azië in 800 voor Christus en is uiteindelijk via allerlei omwegen omstreeks de XVe eeuw ook in het zuiden van Frankrijk terechtgekomen. In het begin werd de aubergine, net als de aardappel, gezien als een giftige plant die koorts en zelfs epilepsie veroorzaakte. Waarschijnlijk komt dit omdat ze in die tijd de groente rauw probeerden te eten en daar is de aubergine echt niet geschikt voor.


Toen de aubergine uiteindelijk goed klaargemaakt werd, was het een groot succes en dit is nooit meer opgehouden. Hoewel China en Indie nog steeds de grootste producteurs zijn van de aubergine, wordt er ook in Europa volop gekweekt, vooral in Italië, Spanje en Roemenië. Ik heb geluk want hier in de Provence zijn er heel veel aubergine-telers en daar woon ik midden tussen! Ook heeft iedereen wel een paar planten in de tuin staan want de aubergineplant vraagt qua verzorging niet veel tijd: regelmatig water en een mooi plekje in de zon en de plant groeit.


Voor deze gevulde aubergine heb je wel wat tijd nodig, maar dat komt voornamelijk omdat de aubergines eerst een half uur de oven ingaan. Hierna kun je het ‘vlees’ eruit te schrapen en gebruiken. Terwijl de aubergines in de oven liggen, kun je overigens al beginnen met de uien, tomaten en het gehakt of het restvlees van de maaltijden van eerder deze week. Natuurlijk kun je deze schotel ook vegetarisch maken, vervang heel simpel het vlees door wat meer tomaten, aubergines of paddestoelen. Smaakt ook heerlijk!

Ingrediënten gevulde aubergine

Wat hebben we nodig voor gevulde aubergine:

2 aubergines

2 uien

2 tomaten

2 eieren

200 gram gehakt of restvlees. (Het recept kan natuurlijk ook vegetarisch gemaakt worden met extra groenten of verschillende paddestoelen)

Zout, peper, Provençaalse kruiden

Olijfolie

Geraspte kaas


Recept gevulde aubergine

gevulde aubergine uit de oven

Snij de aubergines in de lengte in tweeën en maak met een scherp mes inkepingen in de vorm van een X. Door dit te doen, zorg je dat de aubergines in de oven van binnen goed gaar worden.

Giet wat olijfolie over de aubergines, of smeer ze in met een kwast en leg ze, op een bakplaat, ongeveer een half uur in de oven op 250 graden. Wanneer de aubergines goed gaar zijn (steek er even een mes in, dan weet je het zeker), haal je ze uit de oven en, met een soeplepel, schraap je het gare ‘vlees’ eruit. 

Pas op dat de huid van de aubergines heel blijft, hier doe je straks het gehaktmengsel weer in.

Gevulde aubergines met tomaten oven

Doe nu én wat boter én wat olijfolie in een braadpan en laat hierin de in kleine stukjes gesneden uien langzaam ( !) garen. Gebruik hier zeker een kwartier, twintig minuten voor zodat de uien boterzacht worden. 

Doe hierna het gehakt erbij en laat deze ook langzaam rul garen. 

Snij dan de tomaten in kleine stukjes en doe deze samen met de uitgeperste knoflook in de braadpan. 

Daarna kun je ook het vlees van de aubergine toevoegen.

Het mengsel op smaak brengen met zout, peper en Provençaalse kruiden.

gevulde aubergine recept

Haal nu de pan van de warmtebron en laat alles een beetje afkoelen.


Klop ondertussen twee eieren en meng deze goed door het gehakt in de braadpan.

 Verdeel gehaktmengsel over de lege aubergines en doe er geraspte kaas overheen. 

Zet dit nog een minuut of 5/10 in de oven en klaar !


Hoe eten we gevulde aubergine?

Met rijst, pasta of peulvruchten.

Bon appétit!

gevulde aubergine vegetarisch

Varkensrollade

varkensrollade

Dit is het recept van de varkensrollade van de oma van mijn Franse man, Mamie Elise. Typisch Provençaals met kruiden en knoflook.

Olijfolie

Olijfolie is natuurlijk onmisbaar in de Franse Keuken! Ik gebruik olijfolie voor het bakken van vlees en vis, in deeg of over de sla. 

Recept Franse appeltaart

Recept appeltaart kinderen
Leer hier het simpele recept van Saskia's appeltaart. Leuk om met kinderen te bakken!