Provençaalse kip uit de oven

kip uit de oven
Lieve lezers, Provençaalser dan dit verhaal gaat het niet meer worden denk ik…

Doe je ogen even dicht en stel je voor : het is hoogzomer, je bent op vakantie ergens in het prachtige zuiden van Frankrijk. De zon staat hoog aan de hemel, de krekels laten luid van zich horen en het croissantje kraakt van de versheid. Op de markt van Saint Remy de Provence geniet je van de vele kraampjes met fruit, olijven en honing. 

Een koopman klampt je aan om je zijn noga te laten proeven en opeens ruik je het..die heerlijke geur van gebraden vlees vermengd met Provençaalse kruiden…. Hier was je voor naar de markt gekomen. Nog een klein stukje…Je loopt je neus achterna en dan kom je aan bij je einddoel : de kraam met de kippen aan het spit ! ;-)

Alle gekheid op een stokje, maar die kippen zijn toch echt onlosmakelijk verbonden met mijn vroegere vakanties in Frankrijk en het bezoeken van de gezellige marktjes.

En over die kippetjes gesproken, ook thuis maken de Fransen zeer regelmatig een kippetje of aan het spit of gewoon in de oven. Dat laatste ga ik jullie nu dus ook leren want het is makkelijk te maken, je hoeft er nauwelijks naar om te kijken en hier thuis is iedereen er dol op. 

De geschiedenis van de gegrilde kip uit de oven

henri iv kip
Dat het kippetje uit de oven in Frankrijk zo populair is, hebben we te danken aan koning Henri IV die na een regenachtige jacht hongerig één van de keukens van zijn domein binnenliep en daar de kip in de kookpot  zag sudderen. Dit noemen we in het Frans de ‘poule au pot’ -kip in de pot-, en dit is een bekend winterrecept met een in een bouillon gekookte kip met groente. De koning was zo dol op de ‘Poule au Pot’ en dat hij op een dag uitgeroepen heeft: ‘Ik wil dat elke landarbeider die in mijn land leeft, zich elke zondag een ‘Poule au Pot’ kan veroorloven’.

In die tijd werd er voornamenlijk vegetarisch gegeten. Het eten van vlees was weggelegd voor de elite die aan de gezamenlijke jacht deelnamen. Na de vele oorlogen die door zijn voorgangers gevoerd waren, was er een tekort aan voedsel. Henri IV zette niet alleen de landbouw weer in gang om het volk te kunnen voeden, er werden onder zijn leiding ook voor het eerst kippen gefokt voor de bewoners van Frankrijk.  

Er was echter wel één probleempje : er waren geen koelkasten in die tijd ! De kippen werden, voordat ze in de ‘Poule au Pot’ gingen, ‘in de wacht’ gezet op de rand van de grote vuuroven in de keuken, met als gevolg dat de kleinere kippen al langzaam gaarden en een heerlijk knapperig laagje kregen: de Poulet Rôti was geboren.

Ingrediënten kip uit de oven

Gegrilde kip uit de oven
Je hebt maar weinig nodig voor een lekkere kip uit de oven :

- één kip, het liefst biologisch natuurlijk, 10 keer lekkerder

- olijfolie

- Provencaalse kruiden

- grof zout en peper

- takjes tijm en roosmarijn

- knoflook

- eventueel kleine krielaardappeltjes of in blokjes gesneden aardappels

Recept gegrilde kip uit de oven

franse kip aan het spit
Hoe maken we dit kippetje uit de oven nu klaar ?
 
Verwarm je oven voor op 210°C à 230°C

Leg de kip in een flinke ovenschaal

Giet de olijfolie in een bakje en pak er een (liefst siliconen !) kwast bij

Smeer nu de hele kip in met olijfolie

Mamie Elise had overigens geen kwast maar deed dit werkje gewoon met de blote handen. Dat kun je dus ook doen, was wel eerst je handen even…

Wrijf de kip in met het zout, de peper en de Provençaalse kruiden

Stop binnenin de kip de takjes met tijm en roosmarijn en leg er een paar tenen knoflook in

Leg ook wat tenen knoflook om de kip heen, die poffen dan lekker mee
provencaalse kip uit de oven

Leg eventueel aardappeltjes om de kip heen

Wanneer de kip de oven ingaat laat ik persoonlijk de oven eerst altijd zo’n 20 minuten op 210 °C – 230°C staan, daarna haal ik de schaal uit de oven en doe er een flinke scheut heet water bij die ik over de hele kip heen giet. Let op: nooit koud water erbij, dan knapt de schaal ! Dit is mij 1 keer gebeurd, geloof me, het gebeurt me geen tweede keer…

Zet de temperatuur wat lager op een graad of 190°C en zet de kip nog een minuut of 40 in de oven. Ik giet hem in die 40 minuten meestal nog twee keer over met de jus die in de schaal ontstaan is.

De juiste kooktijd is moeilijk aan te geven, maar ik ga met mijn oven uit van 1 kilo = 1 uur.

recept van franse kip uit de oven

Met dit kippetje bij je thuis in de oven, weet ik zeker dat de herinneringen aan de markt in Frankrijk zo weer bij je binnenkomen. De heerlijke geur gaat door het hele huis heen en op één of andere manier zitten er op zo’n dag bij ons altijd meer mensen aan tafel dan de gebruikelijke 5.

We eten dit kippetje tussen de middag of 's avonds met een salade of met de aardappeltjes uit de oven.

Bon appétit!