Provençaalse kip uit de oven
Alle gekheid op een stokje, maar die kippen zijn toch echt onlosmakelijk verbonden met mijn vroegere vakanties in Frankrijk en het bezoeken van de gezellige marktjes.
De geschiedenis van de gegrilde kip uit de oven

In die tijd werd er voornamenlijk vegetarisch gegeten. Het eten van vlees was weggelegd voor de elite die aan de gezamenlijke jacht deelnamen. Na de vele oorlogen die door zijn voorgangers gevoerd waren, was er een tekort aan voedsel. Henri IV zette niet alleen de landbouw weer in gang om het volk te kunnen voeden, er werden onder zijn leiding ook voor het eerst kippen gefokt voor de bewoners van Frankrijk.
Ingrediënten kip uit de oven

- één kip, het liefst biologisch natuurlijk, 10 keer lekkerder
- olijfolie
- Provencaalse kruiden
- grof zout en peper
- takjes tijm en roosmarijn
- knoflook
Recept gegrilde kip uit de oven
Verwarm je oven voor op 210°C à 230°C
Leg de kip in een flinke ovenschaal
Giet de olijfolie in een bakje en pak er een (liefst siliconen !) kwast bij
Mamie Elise had overigens geen kwast maar deed dit werkje gewoon met de blote handen. Dat kun je dus ook doen, was wel eerst je handen even…
Wrijf de kip in met het zout, de peper en de Provençaalse kruiden
Stop binnenin de kip de takjes met tijm en roosmarijn en leg er een paar tenen knoflook in
Leg ook wat tenen knoflook om de kip heen, die poffen dan lekker mee
Leg eventueel aardappeltjes om de kip heen
Wanneer de kip de oven ingaat laat ik persoonlijk de oven eerst altijd zo’n 20 minuten op 210 °C – 230°C staan, daarna haal ik de schaal uit de oven en doe er een flinke scheut heet water bij die ik over de hele kip heen giet. Let op: nooit koud water erbij, dan knapt de schaal ! Dit is mij 1 keer gebeurd, geloof me, het gebeurt me geen tweede keer…
Zet de temperatuur wat lager op een graad of 190°C en zet de kip nog een minuut of 40 in de oven. Ik giet hem in die 40 minuten meestal nog twee keer over met de jus die in de schaal ontstaan is.
De juiste kooktijd is moeilijk aan te geven, maar ik ga met mijn oven uit van 1 kilo = 1 uur.
Met dit kippetje bij je thuis in de oven, weet ik zeker dat de herinneringen aan de markt in Frankrijk zo weer bij je binnenkomen. De heerlijke geur gaat door het hele huis heen en op één of andere manier zitten er op zo’n dag bij ons altijd meer mensen aan tafel dan de gebruikelijke 5.
We eten dit kippetje tussen de middag of 's avonds met een salade of met de aardappeltjes uit de oven.
Bon appétit!