Quiche Lorraine, een Franse klassieker.De eerste keer dat ik een Quiche Lorraine maakte was met Mamie Elise. We gingen die dag met de hele familie picknicken en iedereen zou wat meenemen, iets wat je hier eigenlijk altijd doet wanneer je met vrienden of familie bij elkaar komt. Het enige wat je vooraf afspreekt is wie er hartig en wie er zoet meeneemt zodat er van alles wat is. 

Hou in de gaten dat dat hier in Zuid-Frankrijk zoet en hartig niet door elkaar lopen ! Na het aperitief van sterke drank met chips, zoutjes en worst, wordt al het hartige eten op tafel gezet en wanneer iedereen genoeg heeft gehad van deze gang komt, voor de liefhebbers, de kaas op tafel. Daarna pas wordt al het zoete op tafel gezet, als dessert. 
Voor het hartige gedeelte moet je denken aan verschillende soorten quiches, pasta-of rijstsalades, koude groentes (aubergine in tomatensaus, ratatouille), kleine glaasjes met koude soep (verrine de velouté). Iedereen ontwikkelt met de jaren eigenlijk wel zijn specialiteit. Ik zal binnenkort het recept van de zalm-quiche van mijn vriendin Nadège eens vragen die is echt niet te versmaden ! 

De volgende gang, de kaas, daar kom ik nog een keer op terug want dit is echt een verhaal apart hier. Ik kan je echter verzekeren dat elk stukje kaas uitgebreid door de eters besproken wordt ! 

Wat betreft het dessert, oftewel het zoete gedeelte : er neemt altijd wel iemand een krat seizoensfruit mee van een lokale teler en er zijn natuurlijk verschillende taarten waarbij bij de vriendengroep altijd eist dat Marjolaine haar chocoladetaart maakt, anders mag ze simpelweg niet komen ;-)

Quiche Lorraine, een makkelijk recept

Hoe maken we een quiche lorraine, de basisversie :
 
Als altijd op deze site geef ik een simpele en een wat moeilijkere versie. Het verschil zit hem deze keer voornamenlijk in het deeg. Je kunt namenlijk of een kant en klare rol deeg gebruiken zoals op de foto of je maakt het basisdeeg van Mamie Elise. Dit is echt niet moeilijk om te maken en ik geef je aan het eind van dit recept nog wat tips om dit deeg nog wat lekkerder te maken.
 
De ingrediënten :

1 rol vers deeg (kan ook bladerdeeg zijn) of het basisdeeg van Mamie Elise
150 gram spekblokjes, ik vind zelf de gerookte het lekkerst.
200 ml crème fraîche, mag ook light zijn zoals op de foto.
2 eieren
Optie : geraspte kaas
Zout, peper
Verwarm de oven voor op 180 graden (kijk voor de zekerheid even op de verpakking van het rol deeg mocht je deze gebruiken, de temperaturen en baktijden verschillen nog wel eens per deeg)
Rol het deeg uit in de bakvorm en prik er gaatjes in met een vork.
Verdeel de spekblokjes over het deeg in de vorm.
Doe de crème fraîche en de eieren in een kom en mix deze met een vork of een garde.

Wil je een wat dikkere quiche, dan kun je wat melk bij het ei/crème mengsel doen.

Maak deze melange op smaak met zout en peper (lees hieronder wat je nog meer zou kunnen toevoegen).

Giet deze melange over de spekjes in de vorm.

De quiche kan nu de oven in voor ongeveer 30 minuten.


Quiche lorraine zelf maken

Wat verandert er in de gevorderde versie :

- in de basisversie voegen we alleen zout en peper toe aan het ei/crème mengsel, maar je kunt er werkelijk van alles aan toevoegen om de quiche naar eigen smaak te maken. Ik doe er zelf vaak wat maggi door, een beetje worcester saus en een paar druppels tabasco. Je kun er ook nootmuskaat doorheen doen, Provençaalse kruiden of geraspte kaas. Ik heb het zelfs gepresteerd om er Nederlandse currysaus doorheen te mengen en guess what, dat was ook lekker !

- mocht je het basisdeeg van Mamie Elise maken : je kunt tijdens het maken van het deeg wat uitgeperste knoflook erdoorheen kneden of een flinke eetlepel Provençaalse kruiden door de bloem heen mengen. Alleen al voor de geur die dan uit je oven komt is dit absoluut aan te raden!

-je kunt dit recept als een soort basis zien voor elke quiche die je zou willen maken, want je kunt er allerlei verschillende ingredienten aan toevoegen : courgettes, aardappelen, ratatouille, zalm, spinazie, wat je lekker vindt. Zolang je het deeg en het eiermengsel maakt zoals hier beschreven, kun je met de rest van de ingrediënten spelen. Hou er wel rekening mee dat het lekkerder is wanneer de groentes van tevoren al gekookt of met wat boter gestoofd zijn.
Hoe eten we de Quiche Lorraine ?

Wij thuis eten hem vaak ‘s avonds naast de soep. Maar eigenlijk kom je de quiche overal tegen : tijdens het picknicken, bij het aperitief of tussen de middag met een salade.

Overigens was mijn eerste Quiche Lorraine een flinke aanfluiting : verbrand in de oven…Mamie Elise en ik waren vergeten een timer te zetten.. Wat een wereldkoks hè…