Kookworkshop

Kookworkshop La Mirande Avignon

In Hôtel La Mirande in Avignon worden het hele jaar door kookworkshops gegeven. Het hotel is gebouwd in 1309 en werd in eerste instantie gebruikt als appartement voor de kardinalen van Paus Clément V. Het staat daarom direct achter het Palais des Papes (Pauzenpaleis). In 1653 komt het gebouw in handen van particulieren, het wordt het verkocht aan de familie Vervins die de bekende façade van La Mirande creërt. Uiteindelijk is het de familie Stein die het in 1987 omtovert tot een hotel, en wat voor één: La Mirande heeft vijf sterren en behoort tot de meest prestigieuze hotels van Avignon. 

In de oude verblijven van de kardinalen vind je nu een prachtig sterrenrestaurant, een bistro en een theesalon. In de oude personeelsverblijven, onder het restaurant, bevinden zich de 'Mirage' en de oude keuken die nog steeds gebruikt wordt om te koken voor de 'Tables Hautes', een variant op de table d'hôtes. In deze keuken staat een houtfornuis uit midden 19e eeuw, die de koks nog steeds opstoken om de maaltijden te bereiden. Ook de workshops worden hier gegeven en het voegt echt iets toe aan de beleving, het is er prachtig en in alle hoeken en gaten vind je details terug die iets vertellen over de geschiedenis van dit gebouw. 

De workshop op de foto's hiernaast heb ik met 5 andere dames gevolgd. Jeff Mouroux, vroeger patissier bij 'La Mirande', nu bij sterrenrestaurant Pollen, heeft ons geleerd om marshmallows, fruitsnoep en zachte karamel te maken in bijzondere smaken. 

We zijn begonnen met de fruitsnoepjes in de smaken ananas/limoen en peer/saffraan. De chef waarschuwde ons al dat er veel suiker gebruikt ging worden die dag, en hij heeft niet gelogen, de zakken vlogen erdoorheen! We hebben geleerd om pectine, glucose en citroenzuur in poedervorm te doseren en de chef heeft ons uitgelegd wat een Brix-waarde is (waarde om suiker te meten in een vloeistof), daar deze producten en termen veel gebruikt worden bij het maken van suikergoed. De karamel hebben we gemaakt met een passievrucht-puree en de marshmallows/spekjes met verveine (verbena) en geraspte sinaasappelschil. 

Geniet van de foto's, de recepten zal ik binnenkort in een simpelere vorm op de site zetten.

kookworkshop Frankrijk
kookworkshop Frankrijk
kookworkshop zuid frankrijk
hotel la Mirande Avignon

Meer foto's zien van La Mirande?

Wil je meer foto's zien van Hôtel La Mirande in Avignon? Klik dan zeker even op deze link die je direct naar de internetsite van het hotel brengt.