Aardappelgratin van mijn schoonmoeder
De 'Gratin Dauphinois' staat hier regelmatig op het menu. Het is een machtige ovenschotel met aardappel, knoflook en crème fraîche. De aardappelgratin dankt zijn naam aan de oude provincie Dauphiné ontstaan in 1349. Helaas is de naam in 1790 verdwenen toen Frankrijk in departementen verdeeld werd.
Ik heb heel veel verschillende recepten van deze aardappelgratin langs zien komen met de jaren, maar de allerlekkerste blijft toch die van mijn schoonmoeder. Het lastige van dit soort familie-recepten is echter, dat deze moeilijk uitgeschreven kunnen worden. Alles wordt ‘au pif’ gedaan, oftewel een beetje uit de losse hand. Ik ga toch proberen om deze zo duidelijk mogelijk te krijgen. Lees eerst het hele recept even goed door, dan begrijp je ongeveer wat er van je gevraagd wordt.
Recept aardappelgratin uit Frankrijk

Voor een aardappelgratin voor 4/5 personen heb je het volgende nodig :
1,5 kilo aardappelen
Melk
Crème Fraiche (meestal zo’n 33cl hier)
2 eieren
geraspte kaas
Teentjes knoflook
Zout en peper
..vervolg recept aardappelgratin..

Bon appétit!

Staafmixer Moulinex
Deze staafmixer kun je prima gebruiken voor het mixen van de courgettesoep, maar natuurlijk ook voor tomatensaus en een lekkere groentesoep. In samenwerking met bol.com.
Recept chocolademousse
Chocolademousse is natuurlijk dé klassieker uit de Franse keuken. Het is een welkom einde van de maaltijd. Klik hier voor het recept uit de keuken van mijn Franse schoonfamilie.
De Franse Keuken
Het kookboek van Paul Bocuse, de inspiratie voor de film Ratatouille, is onmisbaar in de keuken van elke hobby-kok. De kok geeft al zijn geheimen prijs en levert duidelijke en originele recepten.