Aardappelgratin van mijn schoonmoeder

aardappelgratin


De 'Gratin Dauphinois' staat hier regelmatig op het menu. Het is een machtige ovenschotel met aardappel, knoflook en crème fraîche. De aardappelgratin dankt zijn naam aan de oude provincie Dauphiné ontstaan in 1349. Helaas is de naam in 1790 verdwenen toen Frankrijk in departementen verdeeld werd. 

Ik heb heel veel verschillende recepten van deze aardappelgratin langs zien komen met de jaren, maar de allerlekkerste blijft toch die van mijn schoonmoeder. Het lastige van dit soort familie-recepten is echter, dat deze moeilijk uitgeschreven kunnen worden. Alles wordt ‘au pif’ gedaan, oftewel een beetje uit de losse hand. Ik ga toch proberen om deze zo duidelijk mogelijk te krijgen. Lees eerst het hele recept even goed door, dan begrijp je ongeveer wat er van je gevraagd wordt.

Recept aardappelgratin uit Frankrijk

aardappelgratin oven

Voor een aardappelgratin voor 4/5 personen heb je het volgende nodig :

1,5 kilo aardappelen

Melk

Crème Fraiche (meestal zo’n 33cl hier)

2 eieren

geraspte kaas

Teentjes knoflook

Zout en peper

..vervolg recept aardappelgratin..

aardappelgratin frans recept
Schil de aardappelen en snij ze in plakjes van ongeveer een halve centimeter dikte. 

Neem een grote ovenschaal en snij een teentje knoflook in 2-en. Wrijf nu de ovenschaal in met een teentje knoflook. Droog de aardappelen goed af. Pel een stuk of 5 teentjes knoflook en meng deze (heel) door de aardappelen doe nu alles in de ovenschaal. 

Nu wordt het een beetje inschatten. We gaan een room-mengsel maken van crème fraîche, melk en 2 eieren. Doe hiervoor de crème fraîche in een kom en kluts deze met een garde los. Doe nu de twee eieren bij de crème fraîche en mix dit geheel goed door. Doe de melk bij dit mengsel zodat er genoeg is om de ovenschaal met de aardappelen tot ruim 2/3 te vullen. In de oven komt het roommengsel omhoog, dus hier moet je ruimte voor overhouden. Maak het crème fraÎche mengsel op smaak met zout, peper en bijvoorbeeld tijm. Strooi nu wat geraspte kaas over de schotel. 

De aardappelgratin gaat ongeveer een uur in een voorverwarmde oven op 180°C.

Bon appétit!

aardappelgratin recept

Staafmixer Moulinex

Deze staafmixer kun je prima gebruiken voor het mixen van de courgettesoep, maar natuurlijk ook voor tomatensaus en een lekkere groentesoep. In samenwerking met bol.com.

Chocolademousse is natuurlijk dé klassieker uit de Franse keuken. Het is een welkom einde van de maaltijd. Klik hier voor het recept uit de keuken van mijn Franse schoonfamilie.

De Franse Keuken

Het kookboek van Paul Bocuse, de inspiratie voor de film Ratatouille, is onmisbaar in de keuken van elke hobby-kok. De kok geeft al zijn geheimen prijs en levert duidelijke en originele recepten.