Gaspacho, een zomerse soep

gaspacho


Ik had van vrienden weer eens wat groente gekregen en deze keer zaten er een paar enorme vleestomaten bij, die overrijp waren. Die dag heb ik dus heel veel recepten in één keer gemaakt waaronder deze soep. 

De gazpacho, met een z, komt oorspronkelijk uit Andalusië, oftewel het zuiden van Spanje. Het bijzondere van deze soep is dat er in de originele versie helemaal geen tomaat zat! De eerste gazpacho was gemaakt met broodkruimels, olijfolie en azijn en werd gemaakt voor de plukkers die op het land werkten. Het was een maaltijd voor de armen, die er hun maag makkelijk mee vol kregen. 

Pas in de 19e eeuw werd er tomaat aan deze soep toegevoegd en vanaf dat moment begon het op de hedendaagse gaspacho te lijken. 

Wat heb je nodig voor een gaspacho

Voor een flinke gaspacho heb je het volgende nodig :

1 kilo tomaten

1 ui

1 paprika (maakt niet uit welke kleur)

2 teentjes knoflook

3 eetlepels olijfolie

Zout en peper

recept gaspacho

Recept Gaspacho

gaspacho recept
Maak alle groentes schoon, haal de pitjes eruit en snij alles in kleine stukjes (ook de knoflook)

Doe al deze blokjes groente in een kom, voeg de olijfolie, zout en peper toe en schep goed door

Zet de schaal een nachtje in de koelkast

Doe de inhoud van de kom de volgende dag in een blender of gebruik een staafmixer en mix alles goed door (zeker een paar minuten)

Maak de gaspacho goed op smaak met zout en peper

Je kunt de gaspacho eventueel zeven om een nog gladdere soep te krijgen

Koud serveren, bon appétit!

Bon appétit!

gaspacho maken

Staafmixer Moulinex

Deze staafmixer kun je prima gebruiken voor het mixen van de courgettesoep, maar natuurlijk ook voor tomatensaus en een lekkere groentesoep. In samenwerking met bol.com.

Chocolademousse is natuurlijk dé klassieker uit de Franse keuken. Het is een welkom einde van de maaltijd. Klik hier voor het recept uit de keuken van mijn Franse schoonfamilie.

aubergine uit de oven
Klik hier voor het makkelijke recept van gevulde aubergines uit de oven. Een heerlijk groentegerecht voor het hele gezin!
Bon appétit!