Een simpele Franse Uientaart

Uientaart recept
Een franse uientaart is heel simpel, je moet alleen even geduld hebben want de uien moeten echt boterzacht worden.
De basis van de taarten en quiches is vrij gemakkelijk OF je maakt hem zelf met het basisrecept deeg OF je koopt een uitrolbaar deeg. Verder heb je altijd koksroom of crème fraîche nodig, één of twee eieren en zout en peper.

1. Begin met het snijden van de uien in ringen. Sta je, net als ik, altijd binnen één minuut te huilen als een klein kind, houd de ui dan even onder ijskoud water dat haalt de 'prik' eruit. Zelf ga ik altijd uit van 2 grote of 3 kleine uien.

2. Doe een flinke klont boter in de pan en laat die smelten, bak de uien heel iets aan en zet dan het vuur laag. Deksel op de pan en zeker 20 minuten door laten sudderen totdat ze 'fondant' zijn. (=dat ze smelten op je tong)

3. Maak ondertussen het basisdeeg en doe deze in een ronde bakvorm OF rol het gekochte deeg uit in de bakvorm. Verdeel de uien in de bakvorm.

4. Maak een basisvulling van de crème fraîche of de koksroom (uittesten wat je zelf het lekkerst vindt! (Ik ben zelf van de light-koksroom met 4 à 5 % vet maar ik weet niet zeker of deze ook in Nederland verkrijgbaar is) - een ei - zout/peper. Mix dit met en vork goed door elkaar. Houdt je meer van een stevige vulling doe er dan twee eieren doorheen. Dit is de basis, nu kun je gaan 'spelen: knoflook, kruiden, maggi, worcester saus... Je kunt het zo gek niet bedenken of het kan erdoor. Ik zou zelf met knoflook en peterselie beginnen en elke keer wanneer je een quiche of hartige taart maakt iets anders uitproberen.


uientaart ingredienten

5. Doe deze vulling over de uien heen. Je kunt ze OF net bedekken OF helemaal onder de vulling laten gaan. Zelf houd ik het meest van een 'dikke' taart, mjn man is meer van de dunne versie. Geen commentaar.. ;-)

6. De oven voorverwarmen tussen de 180 en 200 graden en de quiche in een minuut of 20 laten garen.

Wanneer is deze Tarte à l'oignon klaar?

Wanneer er een beetje bruine korstjes op de taart verschijnen meestal na zo'n twintig à dertig minuten.

Hoe eten we dit?

In de dunne vorm is de Tarte à l'Oignon vaak een voorgerecht met een beetje sla als 'versiering'.

In zijn dikke vorm kan het ook zeer zeker als hoofdgerecht door. Snij dan de taart in 9 stukken en serveer deze met een mooie maaltijdsalade van bijvoorbeeld sla, gedroogde tomaat, hamblokjes, kaas en pijnboompitten met een vinaigrette of slasaus.

Hoe krijg ik m'n kinderen zover dit te eten?

Wanneer de uien goed gesudderd hebben, zijn ze hun sterke smaak verloren EN zijn ze boterzacht. De vulling maakt vaak het verschil, dus niet teveel 'groen' in de vulling de eerste paar keren en met kleine middenstukjes beginnen. Wanneer je vaker een quiche of taart maakt, zullen ze niet meer zo raar opkijken wanneer er opeens groene stukjes inzitten (kruiden als peterselie of bieslook) of wanneer de kleur van de vulling is veranderd door de worcester saus.