Varkensrollade à la Mamie Elise

Frans recept rollade uit de oven
De Provençaalse keuken zonder knoflook is als het zuiden van Frankrijk zonder zon : ondenkbaar ! De typisch Provençaalse knoflook is echter niet de witte variant, maar een variant met rose/paarse lijnen erin. Mocht je in augustus in de buurt op vakantie zijn, vergeet dan niet het Knoflook Festival in Piolenc te bezoeken, dé knoflook-hoofdstad van de Vaucluse.
 
We gebruiken knoflook hier op verschillende manieren, uitgeknepen, gepoft maar het wordt ook rauw gegeten met wat olijfolie, al is dit meer iets voor de oudere generaties. 

Op vrijdag, traditioneel de dag dat er geen vlees, maar vis op het menu staat, zul je bij veel restaurants het gerecht Aïoli op de krijtborden zien staan. 
Dit is typisch Provençaals, een heel simpel en smakelijk gerecht met verschillende gekookte groentes, een gekookte aardappel, een gekookt ei en kabeljauw. Dit alles wordt dan geserveerd met een huisgemaakte knoflookmayonnaise, de Aïoli. 
knoflook franse keuken
Het is een belangrijk gerecht in deze regio, er worden regelmatig Aïoli-wedstrijden georganiseerd en ook bij de zomerse feesten is er altijd wel een dag waar, aan lange tafels, het hele dorp dit gerecht komt eten. En zoals altijd wordt er dan ellenlang gediscussieerd over of hij vorig jaar lekkerder was ja of nee..;-)

Vandaag gaan we de knoflook gebruiken in een varkensrollade. Mamie Elise, de oma van mijn man, maakte het vlees altijd op deze manier klaar en wanneer je er even de tijd voor neemt is het zeer de moeite waard. Mamie was overigens een zeer gevorderde knoflook-eetster die het inderdaad hele tenen knoflook zo rauw op at tijdens het koken. Zover ben ik nog niet, en ik weet ook niet of dat ooit komt..
recept varkensrollade
Wat hebben we nodig voor deze rollade :
- 1 varkensrollade, ik reken altijd tussen de 150-200 gram per persoon.
- 1 verse knoflook (deze gebruiken we niet helemaal, maar je kunt het daarna gewoon bewaren)
- Provençaalse kruiden
- Olijfolie
- Boter
 
Hoe maken we het klaar ?

Verwarm de oven voor op 200°C.

Schil 1 teentje knoflook en snijd deze doormidden

Haal het ‘loofje’ eruit, dit is het nieuwe stukje aanplant van de knoflook. Mamie at het zo op, maar mijn schoonzus Rosalynde bijvoorbeeld kan er absoluut niet tegen, dus ik haal het er altijd uit.

Snij deze teen knoflook in kleine stukjes.

Maak nu met een scherp mes een snee in de rollade en duw hier een stukje knoflook in. Dit doe je op verschillende plaatsen in de rollade. Veel voor de gevorderde knoflook-eters, wat minder voor de beginnende knoflokers. Je moet zelf even bepalen tot welke categorie je behoort.
recept rollade met knoflook
rollade uit de oven familierecept
rollade recept oven
Varkensrollade kruiden
Wanneer de knoflook in de rollade zit, beschenk je hem met wat olijfolie (of zonnebloemolie).

Bestrooi de rollade hierna met zout, peper en de Provençaalse kruiden. Hier geldt eigenlijk weer hetzelfde als voor de knoflook. De smaken van de Povençaalse kruiden zijn vrij sterk, dus wanneer je vaker met deze kruiden kookt kun je de rollade er helemaal mee volstrooien. Ben je er niet zo bekend mee, zou ik wat rustiger aan beginnen. 

Je kunt natuurlijk ook een gevorderde laag kruiden gebruiken en voor het eten van de rollade de kruiden er een beetje afschrapen, dan heb je wel de smaak die in het vlees getrokken is. (en een heerlijke geur in je huis!)
gekruide rollade kooktijd
Leg om de rollade heen een paar tenen ongepelde tenen knoflook. Deze worden in de oven in eerste instantie gepoft en daarna gekookt. Heerlijk om het vlees mee te besmeren.
Wanneer de rollade helemaal gekruid is, leg je bovenop een paar klonten boter.
 
De rollade kan nu de oven in.
Reken ongeveer
- 37 minuten voor een rollade van 600 gram.
- 48 minuten voor 800 gram
- 1 uur voor een rollade van 1 kilo
De eerste 10 minuten zal de boter smelten en dit geeft straks een mooi kleurtje aan je rollade.

Hierna haal je de schaal uit de oven en giet je HEET ( !) water over de rollade, tot er ongeveer een laagje van 1 à 2 cm in de schaal staat. Voor de niet-scheikundigen onder ons : dit moet absoluut HEET water zijn, anders barst je schaal (die uit een hete oven komt) door de aanraking met koud water ! Is mij, als Hollands Blondje 1 keer gebeurd. Geloof me, de knal van het barsten van de ovenschaal was zo hard, dit gebeurt me geen tweede keer.

Kom nu regelmatig terug bij je oven om met een lepel de jus over de rollade heen te scheppen. Doe je dit niet, wordt een rollade droog en taai.
varkensrollade
Hoe eten we de rollade ?

Mamie Elise maakte deze rollade eigenlijk altijd met ‘haricots verts’ oftewel sperziebonen. Deze legde ze na het koken in de jus van de rollade. 

Je kunt overigens ook krielaardappeltjes bij de rollade in de schaal leggen voor je hem in de oven doet. Deze koken dan mee en smaken heerlijk !

De gepofte/gekookte knoflook kun je als een soort boter bij elke hap op het vlees smeren.

Bon appétit !