Huisgemaakte kipspiesjes op de barbecue
Voor ons betekent dit vooral dat we het zomer-ritme ingaan. ‘s Ochtends bij het opstaan gaan alle luiken en ramen open en laten we de frisse lucht het huis binnenkomen. Om een uur of tien, elf doen we alle luiken dicht om zoveel mogelijk van de warmte buiten te houden. Na het middag-eten, kruipt iedereen een uurtje in bed voor de siësta en daarna is het filmkijken !
Voor ons is de zomer hét moment om de gemiste films van het jaar in te halen en de oude klassiekers weer eens te bekijken.
Vanaf een uur of vijf begint het dan af te koelen, en gaat het hele huis weer open. Dit is het moment dat we vaak op pad gaan : rondje fietsen, ijsje eten in één van de prachtige dorpjes hier in de omgeving of we duiken het zwembad in. Het hele gezin gaat laat naar bed, maar door de siësta van de middag is dit geen probleem.
Bekende opmerking trouwens hier in het zuiden van Frankrijk : hoe herken je een buitenlandse toerist ? Die zijn tussen 2 en 4 te bewonderen zwetend op de fiets of knalrood op het strand ! Niet doen, krijg je alleen maar heftige verbrandingen van en zonnesteken... Toen we nog een camping hadden heb ik regelmatig de ambulance moeten laten komen voor mijn gasten die 's middags te lang in de volle zon hadden doorgebracht...En geloof me, je wordt er echt heel naar van!
Zelf kipspiesjes maken voor de barbecue

Een ander typisch zomer-ritueel hier is de manier van eten. De hele keuken wordt naar buiten verhuist en vanaf nu wordt bijna alles op de barbecue of de plancha klaargemaakt. Wanneer je in de zomer bij iemand uitgenodigd wordt om te eten of er is een feestje, wordt na het apéritief de barbecue aangestoken en komen er Chipolata en Merguez worstjes op te liggen die in een opengesneden stuk stokbrood met mosterd en mayonnaise opgegeten worden.
De Merguez-worstjes zijn in de jaren vijftig in Frankrijk aangekomen met de eerste golf van immigranten uit het noorden van Afrika. Ze zijn gemaakt van rundvlees en schapevlees en gekruid met peper, komijn en ‘Harissa’ , een soort purée van rode peper, kruiden (weer die komijn) en tomaat.
De Harissa komt oorspronkelijk uit Tunesië en de naam komt van het Arabische woord Harasa (هرس) wat letterlijk verbrijzelen/verpletteren betekent, een verband met het maken van deze puree. Wanneer je de Harissa puur proeft, is het een heel scherp goedje, maar vermengd met vlees geeft het een heerlijke pittige smaak.
Hier thuis worden de worstjes regelmatig gegeten, maar eerlijk is eerlijk, het is wel vrij vet vlees dus elke dag is niet echt een optie. Wat ik hier wel bijna dagelijks maak zijn huisgemaakte vleesspiesjes en vandaag geef ik jullie het recept van mijn kipspiesjes gemaakt met kippevlees en citroen
Recept kipspiesjes met citroen en rozemarijn

Voor vijf personen heb je het volgende nodig :
4 kipfilets
2 eetlepels olijfolie
Het sap van een halve citroen
Rozemarijn
Zout en peper
- Snij de kipfilets in blokjes en doe deze in een kom
- Voeg de twee eetlepels olijfolie toe en roer alles goed door
- Voeg de citroensap, de rozemarijn en de zout en peper toe en roer alles goed door
- Laat dit mengsel nu zeker een uur of drie in de koelkast staan en meng het af toe even goed door elkaar
- maak spiesjes van het vlees. Ik heb zelf ijzeren spiezen gekocht en ik gebruik ze vaak, je kunt natuurlijk ook houten spiesjes gebruiken, deze gooi je na gebruik weg.
- en dan op de barbecue ! Door de marinade blijft het vlees lekker mals en droogt niet uit.
Bij deze kipspiesjes eten we vaak een lekkere tomatensalade, aardappeltjes uit de oven (recept staat voor volgende week op de planning) of maïskolven. Ik maak de spiezen eigenlijk elke keer weer op een andere manier, er zullen dus nog veel meer marinades langskomen deze zomer!
Je kunt trouwens ook heerlijk groente op de barbecue maken, daar kom ik later een keer op terug.


