Tomatensaus maken

tomatensaus maken


Zelf je tomatensaus maken is heel makkelijk. De hele familie maakt het hier eigenlijk altijd zelf. De Provence is dan ook bij uitstek de plek waar tomaten verbouwd worden, ik woon echt midden tussen de landbouwbedrijven in. De export doet het nog steeds goed en wij kunnen de tomaten per kist direct bij de boer kopen. 

Iedereen heeft eigenlijk een ander recept, het verschil zit hem vaak in de kruiden of in de hoeveelheid olie. Ik vind persoonlijk niet alle huisgemaakte sauzen lekker, ze kunnen nogal zuur zijn. Mamie Elise had hier geen last van, die at deze saus vanaf de geboorte dus haar maag kon het aan. Mijn maag echter iets minder. Mocht dat bij jou ook het geval zijn, heb ik een goede tip voor je: gebruik een zoete aardappel in je recept. Dit neutraliseert de zuurheid en geeft een beetje een zoetige smaak aan je saus.

Tomatensaus maken: de ingrediënten

tomatensaus maken pizza

Voor een lekkere, milde tomatensaus heb je het volgende nodig:
- 5 of 6 grote tomaten: je werkt het makkelijkste met de Roma tomaten, die geven minder jus af en het inkoken gaat sneller, maar je kunt eigenlijk alle soorten gebruiken.
- een halve ui
- twee teentjes knoflook
- een middelgrote zoete aardappel. Let op: dit kan ook een gewone aardappel zijn, die halt het zuur ook uit de saus, maar geeft een minder zoete smaak. 
- zout en peper
- Provençaalse kruiden

Hiermee kun je de tomatensaus maken.

Tomatensaus maken: het inkoken

zelf tomatensaus maken

Nu komt het moeilijkste gedeelte van dit recept. Nee, geintje, het is zo simpel! 
Snij alle ingrediënten in kleine stukjes en doe ze in een pan. Mochten de tomaten weinig vocht afgeven, doe dan wat water onderin de pan. Zout, peper en Provençaalse kruiden kun je nu ook toevoegen. Deze gebruik je later weer om de saus op smaak te brengen.

Zet de pan op het vuur en kook alle ingrediënten goed gaar. Mix hierna alles een paar minuten met een staafmixer. Gebruik zeker een schort voor deze stap, de tomatensaus kan nog wel eens spetteren en dat is toch wel zonde van je kleren. 

Wanneer alles gemixt is en de saus te dun is, kun je deze rustig laten inkoken. De smaak wordt er alleen maar beter op. 

De tomatensaus maken we hier voor van alles en nog wat: pizza, aubergines in tomatensaus, bij de pasta of in de lasagne of een Provençaalse visschotel.

Ik gebruik de pizzasteen in de oven én op de barbecue. De bodem wordt er heerlijk knapperig van en gaart goed. Bij deze pizzasteen zit ook een pizzaschep.In samenwerking met bol.com.

Staafmixer Moulinex

Deze staafmixer kun je prima gebruiken voor het mixen van de courgettesoep, maar natuurlijk ook voor tomatensaus en een lekkere groentesoep. In samenwerking met bol.com.

Recept Franse appeltaart

Recept appeltaart kinderen
Leer hier het simpele recept van Saskia's appeltaart. Leuk om met kinderen te bakken!