Confiture de Gigérine

Citroenmeloen uit Frankrijk
Mijn schoonvader, Régis, helpt ons regelmatig mee op de camping en vooral wanneer er spullen opgehaald of weggebracht moeten worden naar een andere camping, doet hij dat graag. Lekker rijden, babbeltje maken met andere direkteuren en weer rustig terug. Voor ons een zeer welkome hulp, want we hebben hier niet altijd zelf tijd voor.

De laatste keer is mijn schoonvader voor ons naar een camping in de Drôme gereden en kwam na een uur of twee weer terug met groenten en fruit die hij had meegekregen van de direkteur van de andere camping. Ze schijnen daar sinds dit jaar een prachtige groentetuin te hebben aangelegd. Ben absoluut niet jaloers… De kinderen waren helemaal blij, want er zaten twee hele grote watermeloenen bij. Maar daar vergisten ze zich in.

Mijn schoonvader vertelde me dat we deze watermeloen namenlijk niet konden eten, omdat deze alleen gekookt genuttigd kon worden. Hier had ik nog nooit van gehoord, maar na wat gegoogled te hebben kwamen we erachter dat het een Citre was of, met een andere benaming, een Gigérine. In het Nederlands heb ik de namen Citrus Meloen gevonden of witte watermeloen. Zoals gezegd waren er twee, dus één is er met Eric, onze technische man meegegaan. Eric kwam een dag later alweer terug met een pot huisgemaakte jam en de mededeling dat deze letterlijk nergens naar smaakte.
Citroenmeloen jam maken


Met mijn dochter zijn we op zoek gegaan naar een ander recept, en mijn man kwam opeens op de proppen met een recept waar ook vanille-rum van de eilanden inzat. Daar hadden we een fles van staan, gekregen van gasten van de camping ! Dit is dus uiteindelijk het recept wat we gebruikt hebben. Hoewel ik niet helemaal tevreden ben over de verhoudingen van het originele recept, is de jam heerlijk en hebben we ook een pot gelei eraan overgehouden.
Leuk detail : hier in de Provence staat deze meloen ook bekend als de méréville, Provençaals voor Merveille vrij vertaald 'een wonderschoon iets'.
 
Het maken van de jam van deze Gigérine wordt verdeeld over twee of drie dagen. Het recept, met de juiste verhoudingen :


Witte watermeloen recept
Dag 1 :

-          Snijd de witte watermeloen in kleine blokjes en haal ALLE pitten eruit. Dit is een lang en precies werkje wat ik ‘s avonds heerlijk voor de televisie heb zitten doen.
-          Wanneer alle pitten eruit zijn, doe je alle blokjes in een bak en voeg je de suiker toe. Je voegt ook schijfjes citroen toe (1 citroen) en schijfjes van 1 sinaasappel. Qua suiker gebruiken we zo’n 500 gram per 1000 gram Gigérine. Je roert alles goed door en de bak kan nu een nachtje de koelkast in.

Dag 2 :

-          De volgende dag voeg je de vanille-rum toe, het hangt helemaal van je eigen smaak af hoeveel je erin wilt doen. Voor en niet-drinker zoals ik een klein glaasje, voor de ‘grote drinker’ zou ik 2 grote opscheplepels aan kunnen raden. Verder kun je natuurlijk specerijen toevoegen, zoals kaneel, speculaaskrijden of gember.
-          Doe alle vruchten met de suiker nu in een pan en laat nu het hele mengsel zo’n uurtje inkoken . Hierna doe je het vuur weer uit. Je laat de hele boel afkoelen en het kan weer een nachtje de koelkast in. De kleur verandert bij elke etappe en gaat van een ‘doorzichtig wit’ naar een prachtige goudrode kleur.


Witte watermeloen recept uit Frankrijk
Dag 3 :
 
-          Op deze laatste dag, laten we de jam goed inkoken en zodra er een gel-achtige consistentie ontstaat is de confiture klaar en kan deze in de potten gedaan worden. Denk eraan dat je de potten helemaal koud laat worden !
 
Ik heb zelf verschillende potten gemaakt, met én zonder vruchten. Ook heb ik een vanille-stokje erbij gedaan en deze ook in de uiteindelijke pot laten zitten, wel zo lekker. De jam is heerlijk geworden en de kinderen smullen ervan. Veel plezier bij het maken (moet je natuurlijk wel een citroenmeloen kunnen vinden).

De prachtige etiketten zijn overigens gemaakt door mijn dochter Sanne. Je kunt haar volgen op haar Instagram account @sannavintage 


Zelfgemaakte jam volgens Frans recept