Zoete recepten uit de Franse Keuken
Slagroom met mascarpone
Deze slagroom is zo stevig dat je hem prima kunt gebruiken voor bijvoorbeeld het opspuiten van cupcakes. De mascarpone, de room én de poedersuiker zorgen ervoor dat de room soepel blijft maar, na een uurtje in de koelkast, ook goed stevig.
De heerlijke Sacristains van Fanny
Ik koop regelmatig een Sacristain voor mijn man bij de bakker, maar dacht dat ze vrij ingewikkeld waren om zelf te maken. Tot mijn vriendin Fanny ze gemaakt had, met haar 3-jarige zoontje! Ideaal dus om op woensdag of in het weekend met kinderen te maken!
Het Appeltaart recept van dochter Saskia
Het recept van een typische Franse appeltaart zoals geleerd door mijn kinderen op de kleuterschool! Aan het eind leg ik ook de gevorderde versie uit en wat je allemaal toe kan voegen om hem helemaal naar jouw smaak te maken! Een Nederlands tintje doet vaak wonderen...
Zanddeeg bodem maken
Het basisrecept voor zanddeeg kun je gebruiken voor je zoete taarten. Het is een knapperig deeg met boter en het lijkt dus veel op een 'zand'koekje, vandaar de naam. Ik gebruik het voor citroen-, vijgen- en aardbeientaarten, of voor een chocoladetaart.
Recept voor stevige slagroom, op z'n Frans
Slagroom, het klinkt zo simpel, maar het gebeurt maar al te vaak dat deze of niet opstijft of veel te vet en te zwaar is. Dit recept komt van Cyril Lignac, een bekende Franse patissier. Wanneer je het recept goed volgt, kan er niks mis gaan en heb je een heerlijke basis voor elke crème die je wilt maken!
De Gateau Roulé, een gerolde taart
Een gateau roulé oftewel een gerolde taart wordt ook wel een Bûche (boomstam) goenoemd. Het is een makkelijke taart om te maken en er bestaat ook een geprintte versie! Gevuld met jam of hazelnootpasta is het een fijne taart om te maken met kinderen of kleinkinderen.
La génoise, een luchtige basis-cake
Eén van mijn meest gebruikte kookboeken is ‘Passez votre CAP Patissier’ van Michel et Augustin. Het boek zit onder de vouwen en vlekken, daar hij altijd open op het werkblad ligt wanneer ik aan het kokkerellen ben. Hieruit heb ik het recept van de basis-cake van vele Franse baksels: de génoise.
Crème Pâtissière, handige vanille-room
De Crème Pâtissière, een Franse klassieker, dateert al uit 1691! Anders dan de naam doet vermoeden, wordt deze crème gewoon met melk gemaakt en is hij dus niet vet. Je kunt de crème overal voor gebruiken en het is een goede basis voor taarten met fruit.
Stap-voor-stap recept Bladerdeeg
Bij deze het recept voor zelfgemaakt bladerdeeg. Een stap-voor-stap uitleg met beschrijving en foto's. Er zijn vele manieren om bladerdeeg te maken, maar deze is vrij 'basic' en komt altijd goed uit de oven. Neem er even de tijd voor, het is zo lekker!
Huisgemaakte Abrikozenjam
Abrikozenjam!
Het recept van Mamie Élise, de oma van mijn Franse man. Dit is één van de weinige recepten die ik nog nooit veranderd heb, want deze jam is zó lekker.Het is heel simpel, dit is wat je nodig hebt: 1 kilo ontpitte abrikozen in kleine stukjes...Confiture de Gigérine
Het lijkt op een watermeloen, maar het is het niet.. Lees het verhaal over de Gigérine, een witte citroenmeloen die je niet rauw kunt eten, maar waar je wel heerlijke jam van kunt maken. Een beetje citroen, sinaasappel en vanille-rum en smullen maar.
Zelf marshmallow maken
Hoe maak je snoepspek oftewel marshmallows? Veel eiwit en veel gelatine! Je kunt de marshmallows in elke vorm gieten of spuiten en je kunt ook smaakjes en kleurtjes toevoegen. Klik snel op het recept en ik leg je alle details haarfijn uit.