Recept aubergine kaviaar

aubergine kaviaar


De aubergine-kaviaar staat regelmatig hier op de borreltafel. Wat toast erbij en smeren maar! Maar waarom heet het in vredesnaam caviar d'aubergine, er is weinig kaviaar in het recept te bekennen. 

Het schijnt iets te maken te hebben met een oude, foute vertaling van een Russisch recept met aubergines waar ze het Griekse woord voor kaviaar voor hebben gebruikt. Nou is in Griekenland het woord kaviaar heilig en is het per decreet vastgesteld dat alleen visseneieren de naam kaviaar mogen dragen. Blijkbaar is zelfs justitie er aan te pas gekomen en de aubergine-kaviaar heeft op deze manier zijn naam mogen behouden. 

Eerlijkheid gebiedt te zeggen dat er niet heel veel smaak aan de aubergine zelf zit, dus we doen er lekker wat knoflook, specerijen en olijfolie doorheen en zetten het dan op de borreltafel.

Wat heb je nodig voor een aubergine kaviaar?

aubergine kaviaar maken


3 aubergines van dezelfde grootte

Olijfolie of sesamolie

Een teentje knoflook

Komijn

Curry

Espelette-peper (piment d'espelette)

Zout

Sesamzaad


Aubergine kaviaar maken

aubergine kaviaar recept

Verwarm de oven voor op 230 graden en snijd de aubergines in de lengte door. 
Leg de aubergines op een bakplaat met bakpapier, smeer ze in met wat olijfolie en schuif ze de oven in. Laat de aubergines in ongeveer 35 minuten gaar worden. Om te voorkomen dat de bovenkant te droog wordt, kun je wat aluminiumfolie op de aubergines leggen. 

Wanneer de aubergines goed gaar zijn (je kunt dit controleren door de punt van een mes erin te steken) haal je ze uit de oven. 

Schraap nu het vruchtvlees van de aubergines voorzichtig uit het vel. Je kunt nu twee dingen doen: OF je gaat verder met een mes en vork OF je doet het 'vlees' van de aubergines in een blender. Ik ben zelf meer van het mes en vork, ik hou er wel van als het niet te glad wordt. 

Snij en prak nu het vruchtvlees van de aubergines en voeg wat ongeveer twee eetlepels olijfolie of sesamolie toe. Je kunt nu naar smaak knoflook, komijn, curry en espelette-peper toevoegen. Nog een beetje op smaak brengen met wat zout en het kan op tafel! 

Hier in het Zuiden zetten we gewoon de kom op tafel met een lepel erin. Wat toast erbij en je gasten kunnen lekker zelf smeren. Voor meer recepten voor op toast: kijk in de rubriek 'borrelhapjes'.

De Franse Keuken

Het kookboek van Paul Bocuse, de inspiratie voor de film Ratatouille, is onmisbaar in de keuken van elke hobby-kok. De kok geeft al zijn geheimen prijs en levert duidelijke en originele recepten.

Pizza borrelhapjes

Let goed op, want zodra deze op tafel staan, zijn ze ook weer weg! Zo lekker zijn ze. Deze pizza borrelhapjes kun je prima met je kinderen of kleinkinderen maken, super-makkelijk!

Staafmixer Moulinex

Deze staafmixer kun je prima gebruiken voor het mixen van de courgettesoep, maar natuurlijk ook voor tomatensaus en een lekkere groentesoep. In samenwerking met bol.com.