Bladerdeeg taart met amandelspijs
In Frankrijk wordt de Driekoningen altijd uitgebreid gevierd. In de weekenden rond de 6e januari, eten families en vrienden samen de 'Galette des Rois' waarin een 'fève' verstopt zit. Deze 'fève' was oorspronkelijk een boon, daarna waren het personages uit de Provençaalse crèche en tegenwoordig vind je ook regelmatig een beeldje van Spiderman of Harry Potter in de taart. Degene die de 'fève' vindt, is de koning en krijgt een papieren kroon op zijn hoofd.
Er zijn twee soorten Koningstaarten: de brioche of de frangipane. De brioche is een cirkelvormig brioche-brood met gekonfijte vruchten erin en erop. De frangipane is gemaakt van bladerdeeg en gevuld met amandelspijs. De frangipane-taart is bij ons veruit de favoriet en ik moet er dan ook eerlijk bij zeggen dat ik deze niet alleen met Driekoningen maak. Op verjaardagen wordt er regelmatig om deze taart gevraagd en dan maak ik hem met liefde. Maar niet doorvertellen, want het gaat echt tegen elke Franse traditie in..
Recept Driekoningentaart met amandelspijs
Voor een échte Frangipane heb je bladerdeeg nodig en een mengsel van ei en amandelmeel, oftewel amandelspijs. Je kunt het bladerdeeg zelf maken, dat is echt het allerlekkerste. Het recept vind je hier. Nou is dat bladerdeeg zelf maken natuurlijk wel een werkje, dus ik maak deze Driekoningentaart ook regelmatig met twee rollen bladerdeeg uit de supermarkt. Dan wordt het opeens een heel makkelijk recept en is het ook super om het samen met je kinderen of kleinkinderen te maken.
Wat heb je nodig voor een Driekoningentaart met amandelspijs
Voor de taart:
- 2 rollen bladerdeeg of eigengemaakt bladerdeeg
Voor het amandelspijs:
- 150 gram amandelpoeder
- 100 gram suiker
- 80 gram zachte boter
- 2 eieren
Voor de siroop:
- 50 gram suiker
- 50 gram water
Voor het insmeren:
- 1 eigeel
- 10 gram melk
Optie:
- 1 'fève' en een papieren kroon
Hoe maak je deze Driekoningentaart met amandelspijs

Vervolg recept driekoningentaart met amandelspijs
We gaan nu de taart omdraaien! Pak dus een tweede bakplaat met bakpapier en leg deze op de eerste en draai de boel in één keer om.
Klop het eigeel met de melk en smeer de taart hiermee in. Zet nu de taart twee uur in de koelkast of 30 minuten in de vriezer.
Wanneer deze tijd om is, haal je de taart weer op en smeer je hem een tweede keer in met het ei-mengsel.

Maak, met de botte kant van een mes, versieringen op de taart, zonder door het deeg heen te gaan.
Pak hierna een tandenstoker en maak vijf gaatjes in het deeg door deze er boven in te steken tot op de bakplaat.
Zet hierna de taart nog even in de koelkast en verwarm de oven voor op 180 °C.

Wanneer de oven warm is, doe je taart erin en laat je hem 20 minuten bakken.
Na twintig minuten doe je de temperatuur naar 160 °C, de taart heeft nu nog zo'n 20 à 30 minuten nodig om af te bakken. Kijk goed naar de kleur, die moet redelijk donkerbruin zijn.
Vijf minuten voor het einde van de baktijd haal je de taart uit de oven en smeer je hem in met de siroop die we gemaakt hebben.
Doe dit nogmaals aan het einde van de baktijd.
De taart is het lekkerste wanneer hij lauwwarm is.Bon appétit!
PS mocht je de taart de dag erna willen opwarmen, zet de oven op 200 °C. Met 10 à 15 minuten moet deze weer lekker knapperig en warm zijn.
