Recept Crêpes Suzette
Suzette, waarom Suzette? Deze prachtige Franse naam is voor eeuwig verbonden aan het recept van de geflambeerde crêpes. Het antwoord is echter niet zo simpel. Er zijn drie koks die zich de uitvinding van de crêpes Suzette toe eigenen. Is het Auguste Escoffier die in 1903 een versie in zijn Guide Culinaire had staan voor een vriendin van de koning, Henri Charpentier, een leerling van Escoffier, die zegt dat hij deze crêpes per ongeluk in brand heeft gestoken en hij dus de uitvinder is of toch Monsieur Joseph eigenaar van restaurant Marivaux in Parijs die deze crêpe op het menu had staan als eerbetoon aan actrice Suzanne Reichenberg?
We kunnen er een spannend spelletje 'Wie van de drie' van maken, maar ik denk niet dat we het antwoord ooit écht te weten komen. Wat ik wel weet, is dat het recept misschien wat voorbereiding nodig heeft, maar dat het zeer de moeite waard is! Het grote voordeel van de versie van de Crêpes Suzette die ik hier op de site zet, is dat je alles van tevoren klaar kunt maken en op het laatste moment de crêpes terug in de pan kan doen met de saus en de Grand Marnier. Van deze Grand Marnier hebben we overigens maar een klein beetje nodig, de rest kun je dus gebruiken om jezelf moed in te drinken voor het flamberen! ;-)
Het recept voor de saus van de Crêpes Suzette
Let op: je kunt het hele recept mét of zonder alcohol maken. De versie zonder alcohol is net zo lekker en voor kinderen wel zo aangenaam. Ik maak zelf meestal alles zonder alcohol en flambeer alleen de crêpes voor de volwassenen met de Grand Marnier.
Wat heb je nodig voor de saus van de Crêpes Suzette:
- 70 gram suiker
- 70 gram boter
- de jus en de zestes van 2 onbespoten sinaasappels
- optie: een flinke scheut Grand Marnier (ongeveer 4 eetlepels)
- doe de suiker en de boter in een pan en laat deze smelten
- voeg de jus en de zestes van de sinaasappels erbij en meng alles goed door (nooit laten koken!)
- doe de saus in een kom en bewaar deze
Hoe maak je het beslag voor de Crêpes Suzette

En nu gaan we de Crêpes Suzette maken!

Het flamberen van de Crêpes Suzette
