Recept Crêpes Suzette

recept crepes suzette 2


Suzette, waarom Suzette? Deze prachtige Franse naam is voor eeuwig verbonden aan het recept van de geflambeerde crêpes. Het antwoord is echter niet zo simpel. Er zijn drie koks die zich de uitvinding van de crêpes Suzette toe eigenen. Is het  Auguste Escoffier die in 1903 een versie in zijn Guide Culinaire had staan voor een vriendin van de koning, Henri Charpentier, een leerling van Escoffier, die zegt dat hij deze crêpes per ongeluk in brand heeft gestoken en hij dus de uitvinder is of toch Monsieur Joseph eigenaar van restaurant Marivaux in Parijs die deze crêpe op het menu had staan als eerbetoon aan actrice Suzanne Reichenberg?

We kunnen er een spannend spelletje 'Wie van de drie' van maken, maar ik denk niet dat we het antwoord ooit écht te weten komen. Wat ik wel weet, is dat het recept misschien wat voorbereiding nodig heeft, maar dat het zeer de moeite waard is! Het grote voordeel van de versie van de Crêpes Suzette die ik hier op de site zet, is dat je alles van tevoren klaar kunt maken en op het laatste moment de crêpes terug in de pan kan doen met de saus en de Grand Marnier. Van deze Grand Marnier hebben we overigens maar een klein beetje nodig, de rest kun je dus gebruiken om jezelf moed in te drinken voor het flamberen! ;-)

Het recept voor de saus van de Crêpes Suzette

Recept saus crêpes Suzette


Let op: je kunt het hele recept mét of zonder alcohol maken. De versie zonder alcohol is net zo lekker en voor kinderen wel zo aangenaam. Ik maak zelf meestal alles zonder alcohol en flambeer alleen de crêpes voor de volwassenen met de Grand Marnier. 

Wat heb je nodig voor de saus van de Crêpes Suzette:

- 70 gram suiker

- 70 gram boter

- de jus en de zestes van 2 onbespoten sinaasappels 

- optie: een flinke scheut Grand Marnier (ongeveer 4 eetlepels)

- doe de suiker en de boter in een pan en laat deze smelten

- voeg de jus en de zestes van de sinaasappels erbij en meng alles goed door (nooit laten koken!)

- doe de saus in een kom en bewaar deze

Het recept voor de crêpes van de Crêpes Suzette

recept crepes voor crepes Suzette

We gaan nu het beslag maken voor de crêpes, hier voor heb je nodig:

- 200 gram bloem

- 20 gram boter

- 500 ml melk

- 3 eieren

- 20 gram suiker

- een snufje zout

- een vanille-stokje

- optie: een scheutje Grand Marnier



Hoe maak je het beslag voor de Crêpes Suzette

recept beslag crêpes Suzette

- doe de bloem samen met het zout en de suiker in een kom maak een kuiltje in het midden
- kluts de eieren even en giet ze hierna in het kuiltje
- mix de bloem en de eieren door telkens een klein beetje meel van de randen bij de eieren te voegen
- wanneer het mengen moeilijker wordt, giet je beetje bij beetje de melk erbij en meng je tussendoor telkens zodat er een glad beslag ontstaat
- smelt de boter in de magnetron of in een pannetje en doe deze bij het beslag (niet te heet)
- als optie kun je dus de Grand Marnier bij het beslag doen. 
- snijd het vanillestokje open en schraap de zaadjes eruit. Voeg deze mét het vanillestokje toe aan het beslag
- laat het beslag nu een uurtje rusten (siësta ;-))

En nu gaan we de Crêpes Suzette maken!

crêpes Suzette maken
We gaan bakken! Doe elke keer een klein beetje boter in de pan (ik heb nooit gezegd dat dit een 'light' gerecht is...) en bak een dunne pannenkoek. Herhaal dit tot het beslag op is. Nu kun je de crêpes afdekken en bewaren tot je uiteindelijk de Crêpes Suzette gaat maken. 


Over het bakken en flamberen van de Crêpes Suzette:
Haal de saus en crêpes uit de koelkast en verwarm de saus een heel klein beetje zodat je het weer kunt mengen.
Vouw alle crêpes in vieren (driehoek)
Doe ongeveer 2 à 3 eetlepels van de saus in een bakpan en leg 4 gevouwen crêpes in de pan
Smeer op elke crêpe nog wat van de saus en laat de crêpes langzaam karameliseren. Vergeet niet om ze halverwege om te draaien.



Het flamberen van de Crêpes Suzette

crêpes Suzette flamberen

- Doe de Grand Marnier in een steelpannetje en verwarm deze
- Wanneer de Grand Marnier op temperatuur is, giet je deze over de crêpes in de pan en hop, de vlam erin!
- Let op: zorg er altijd voor dat je afzuigkap uit staat tijdens het flamberen en begin met een kleine hoeveelheid alcohol om te kijken hoe deze 'reageert'.

En nu kun je de Crêpes Suzette serveren! Het is een vrij machtig en 'vet' dessert, dus je hoeft echt geen stapels crêpes te bakken. 2 à 3 crêpes per persoon is genoeg.


Wanneer eten we deze crêpes Suzette?

Recept Crepes Suzette zonder alcohol

Eigenlijk wanneer je wilt, maar hier wordt het toch echt als een 'luxe' dessert beschouwd. We maken de Crêpes Suzette voornamelijk wanneer we familie of vrienden te eten krijgen. 

Je kunt de Crêpes Suzette ook vaak in de bistro's in Parijs en de rest van Frankrijk krijgen, dan worden de crêpes vaak aan tafel geflambeerd. 

Wij eten de Crêpes Suzette ook wel eens als 'gouter' (vier-uurtje) met de kinderen maar dan maken we natuurlijk de versie zonder Grand Marnier.

Bon appétit!

Recept crêpes met vanille-suiker
Leer hier het simpele recept van de crêpes van Sanne. Luk om met kinderen te bakken. 

Crêpe-pan kopen

Crêpes kun je het best bakken in een crêpe-pan. Heb je deze niet? Klik op de foto om deze Tefal pan te kopen.

Recept Tarte Tatin met appels
Klik hier om stap voor stap te leren hoe je een échte Franse Tarte Tatin kunt maken.