Tien tips om makkelijk bladerdeeg te maken

bladerdeeg maken recept


Ik maak regelmatig zelf bladerdeeg en, waar ik er eerst altijd enorm tegenop keek, is het nu een standaard werkje geworden. 

Zoals altijd: zorg dat je alle ingrediënten in huis hebt en dat je alles afgewogen klaar hebt staan. Vooral bij de patisserie is dit belangrijk. Af en toe moet je ingrediënten op het laatste moment toevoegen, en dan kun je dus beter alvast het kommetje klaar hebben staan. 

Ik geef je in dit artikel tien tips om snel en makkelijk bladerdeeg te maken. Lees deze eerst goed door en ga dan door naar het stap-voor-stap recept.

Tips & Recept bladerdeeg

bladerdeeg maken tips

Tips & Tricks voor het maken van bladerdeeg

1. Deze tip geldt eigenlijk voor elk deeg! Wanneer je een deegbal aan het maken bent, zorg dan dat je, op je werkblad, de zak met bloem hebt staan én een kom met water. Elke bloem heeft een andere 'dikte' en reageert anders. Wanneer de deegbal te droog is, doe je je hand in de kom met water en strijk je hem daarna over de deegbal. Ga hierna door met kneden en kijk of het deeg soepeler wordt. Je kunt dit meerdere keren doen tot je een mooie soepele deegbal hebt. Is de deegbal te nat, doe dan je hand in de zak met bloem en ga weer door met kneden. Ook dit kun je meerdere keren herhalen. 


2. Om het uitrollen makkelijker te maken kun je wat bloem op je roller vegen.


3. Wanneer je aan het uitrollen bent en er komt wat boter uit het deeg op de deegroller : niks aan de hand, bij het vouwen gaat dit weer weg. Doe er wat bloem overheen en je kunt weer ‘droog’ door rollen


4. Bij het recept hoor je officieel tussen elke ‘tour’ de deegbal in de koelkast te leggen. Ik red het meestal om ‘tour 1’ en ‘tour 2’ in één keer te doen en dan leg ik het deeg voor het beginnen met ‘ tour 3’ even in de koelkast. Niet tegen mijn bakkertje vertellen !


5. Bladerdeeg kun je prima invriezen ! Wanneer ik het bladerdeeg gebruikt heb en er blijven stukjes over, maak ik er weer een plat deeg van wat ik invries om later te gebruiken.


6. Persoonlijk vind ik bladerdeeg wel lekker maar een beetje ‘smaakloos’. Wanneer ik bladerdeeg maak voor een taart of appel’chaussons’, strooi ik wat speculaas-kruiden of vanillesuiker over de boter voordat ik de ‘bloemvorm’ dichtvouw. Gebruik ik het bladerdeeg voor een hartig gerecht, doe ik vaak wat knoflook of Provençaalse Kruiden over de boter. Door het rollen en vouwen komen deze smaken overal in het deeg terecht en het ruikt superlekker bij het bakken !


7. Bladerdeeg bakt het beste op een temperatuur tussen de 180 °C en de 200 °C. 


8. Wil je het bladerdeeg gebruiken als basis voor bijvoorbeeld een ‘mille-feuille’ (een Franse Tom Poes) of een aardbeientaart dan moet je hem ‘leeg’ bakken. Je kunt er dan wat bakpapier bovenop leggen en er een bakplaat overheen doen. Heb je het deeg in een vorm zitten : bakpapier en ongekookte kikkererwten !


9. Vergeet niet om het bladerdeeg in te prikken met een vork voor dat het de oven ingaat!


10. Bak je het je het bladerdeeg gevuld, bijvoorbeeld bij een Franse gevulde koek? Vergeet dan niet om een 'schoorsteen' te maken. Prik met een scherp mes van de bovenste laag tot op de bodem, zodat de hete lucht eruit kan en het bladerdeeg luchtig wordt. 

Stap-voor-stap recept Bladerdeeg

tips om bladerdeeg maken


Hier vind je de link naar het stap-voor-stap recept voor bladerdeeg. Ik ben de eerste om te zeggen dat de foto's niet de allermooisten zijn, maar de uitleg is op deze manier wel het duidelijkste. 

Heb je vragen? Stuur me dan zeker even een mail: info@reniesfransekeuken.nl

Chocolademousse is natuurlijk dé klassieker uit de Franse keuken. Het is een welkom einde van de maaltijd. Klik hier voor het recept uit de keuken van mijn Franse schoonfamilie.

Amandelkoekjes

amandelkoekjes maken

Deze typische amandelstengels gemaakt van bladerdeeg noemen ze hier in Frankijk de Sacristain. je vindt ze bij elke bakker en ze zijn heerlijk knapperig en zoet.  

De Franse Keuken

Het kookboek van Paul Bocuse, de inspiratie voor de film Ratatouille, is onmisbaar in de keuken van elke hobby-kok. De kok geeft al zijn geheimen prijs en levert duidelijke en originele recepten.