Een simpel aardappel-prei soepje

prei aardappel frankrijk


Ik denk dat de aardappel-prei soep toch wel de meest gegeten soep is hier : weinig ingredienten, snel gemaakt en de kinderen vinden het eigenlijk altijd lekker. 

Wanneer je éénmaal de soep thuis op de kaart hebt staan, kun je er ook heel veel andere groentes in 'verstoppen' ! 

Mijn man, Benjamin, is absoluut geen fan van courgettes maar in de soep merkt hij er niets van en vindt hij het altijd lekker.
 

Recept preisoep

Wat hebben we nodig:


- 1 aardappel
- 2 stuks prei
- Een beetje olijfolie, zonnebloemolie of boter
- 1 à 2 maggi-blokjes

Het allerbelangrijkste van deze soep, wat je er ook voor een groente in doet, is dat de verhouding aardappel/groente ongeveer 1 op 3 moet zijn om een licht gebonden soep te krijgen.

Snijd de aardappel en de prei in stukjes en doe deze in een hoge pan. Zijn je kinderen (of je man ;-) ) geen echte groente-eters, snijd dan alleen het witte gedeelte van de prei. Heb je te maken met gevorderde groente-eters kun je het groene gedeelte er ook doorheen snijden.


Doe wat olijfolie/zonnebloemolie of boter bij de stukjes en bak de aardappelen en groente al roerend een beetje aan.

Preisoep recept Frankrijk

Doe er water en maggi-blokjes bij. Let op : de aardappelen en de groente moeten net onder water staan, je past de dikte van de soep aan NA het mixen. Wat de maggi-blokjes betreft, kun je uitgaan van 1 maggiblokje per liter water, ook dit kun je later nog aanpassen door de gemixte soep nog even door te warmen en er dan een maggi-blokje in laten smelten.


Laat de hele boel nu lekker doorkoken tot de prei en de aardappelen gaar zijn.
Mix alles met een staafmixer of mix het in de blender. De dikte van de soep kun je nu aanpassen door er water aan toe te voegen. Een echte franse ‘vélouté’ is een beetje een dikke, gebonden soep : niet te waterig, maar ook geen puree.
Ik mix aan het einde altijd wat crème fraiche of slagroom mee om een lekker romige soep te krijgen.

Wij eten deze soep vrij vaak ‘s avonds en dan eten we er of eieren met mayonnaise (de œufs mimosa van mijn schoonmoeder) bij of hartige crêpes. Maar een broodje kan natuurlijk ook prima !
De recepten van de eieren en de crêpes komen binnenkort, voor nu : bon appétit !

Preisoep maken recept