Franse Recepten
Pâte Feuilletée oftewel Bladerdeeg
Bij deze het recept voor zelfgemaakt bladerdeeg. Een stap-voor-stap uitleg met beschrijving en foto's. Er zijn vele manieren om bladerdeeg te maken, maar deze is vrij 'basic' en komt altijd goed uit de oven. En als altijd, natuurlijk ook een uitleg over de oorsprong van bladerdeeg.
Oeufs Mimosa met huisgemaakte mayonnaise
Deze gevulde eieren eten we hier voornamenlijk met Pasen. Het recept is gebaseerd op een prachtige felgele bloem die in de winter aan de Côte d'Azur en in de Provence bloeit. Het recept is van mijn schoonmoeder, probeer zeker haar mayonnaise ook eens uit, die is heerlijk!
Hachis Parmentier, een Franse ovenschotel
Vandaag een recept met een geschiedenis : de Hachis Parmentier, een ovenschotel met aardappelpuree en vlees. Het gerecht is vernoemd naar zijn uitvinder, de heer Antoine-Augustin Parmentier (1737-1813) die van de aardappel zijn levenswerk gemaakt had.
De heerlijke Sacristains van Fanny
Ik koop regelmatig een Sacristain voor mijn man bij de bakker, maar dacht dat ze vrij ingewikkeld waren om zelf te maken. Tot mijn vriendin Fanny ze gemaakt had, met haar 3-jarige zoontje! Ideaal dus om op woensdag of in het weekend met kinderen te maken!
Velouté de Carottes oftewel een wortelsoepje
Worteltjes worden hier in de Provence voornamenlijk geraspt gegeten met vinaigrette, maar met kouder weer maken we er een wortelsoep van. Makkelijk te maken en zeer gewaardeerd door de kinderen. Je kunt hier ook het recept van de pompoensoep vinden.
Quiche Lorraine, een Franse klassieker.
De Quiche Lorraine wordt overal in Frankrijk gegeten. Lekker bij een picknick, een aperitief maar ook 's avonds wanneer we soep eten. Dit is het recept zoals ik het hier geleerd heb van Mamie Elise, maar ik geef ook tips om de quiche naar je eigen smaak te maken!
Varkensrollade à la Mamie Elise
De Provençaalse keuken zonder knoflook is als het zuiden van Frankrijk zonder zon : ondenkbaar ! Hier het recept van en varkensrollade met knoflook en Provençaalse kruiden zoals Mamie Elise deze maakte.
De Appeltaart van mijn dochter Saskia
Het recept van een typische Franse appeltaart zoals geleerd door mijn kinderen op de kleuterschool! Aan het eind leg ik ook de gevorderde versie uit en wat je allemaal toe kan voegen om hem helemaal naar jouw smaak te maken!
Crêpes! Oftewel Franse pannenkoeken..
Crêpes worden hier in Frankrijk niet alleen voor de Chandeleur gegeten (2 februari) maar het hele jaar door. Hier heb je absoluut geen pannenkoekenmix voor nodig, 250 gram meel, een halve liter melk en 4 eieren en je bent er!
Provençaals Stoofvlees van Régis (en Mamie)
Een van mijn meest dierbare ontmoetingen hier in Frankrijk is ongetwijfeld die met Régis. Sommige ontmoetingen kun je niet uitleggen, vanaf de eerste minuut was er een klik met Régis vooral omdat we één passie deelden : koken !
Een simpel aardappel-prei soepje
Ik denk dat de aardappel-prei soep toch wel de meest gegeten soep is hier : weinig ingredienten, snel gemaakt en de kinderen vinden het eigenlijk altijd lekker. Handige tip: je kunt er ook andere groentes in 'verstoppen' !
Yoghurt-cake van de kleuterschool
Op een Franse kleuterschool wordt er vanaf dag één veel tijd besteed aan eten doorbijvoorbeeld taarten te bakken. Dit is één van eerste recepten die ze leren, de Yoghurt-taart, heel gemakkelijk te maken want er wordt niet gewogen..
Marjolaine's Chocoladetaart
En hier komt-ie: het heerlijke recept voor de meest gegeten chocolade-taart hier in Frankrijk: de Fondant au Chocolat. Hier het recept van Marjolaine, een goede vriendin. Makkelijk te maken met de kinderen en vooral erg lekker...
'Kindvriendelijke' Groente-Lasagne
Wanneer ik aan mijn kinderen vraag wat ze willen eten? Lasagna, maar dan wel die van mama!
We gaan nu voor de snelle ik-kom-thuis-van-mn-werk-en-moet-nog-snel-even-eten-maken-versie! Niet aan mijn familie vertellen...Basisrecept Deeg van Mamie Elise
Oké, nu allemaal even opletten: leer uit je hoofd 250 - 100 - 100. Ik herhaal 250 - 100 -100. Heb je hem? Dan ben je klaar voor het basis-recept deeg, dat ik heb geleerd van Mamie Elise... voor taarten, quiches, gebak en pizza's.. Ik gebruik het zeer regelmatig !