Pâte de Coings van Christelle

Vruchtenblokjes maken
Ik heb jullie een tijdje geleden gevraagd wat de naam zou kunnen zijn in het Nederlands van de lekkernij op de foto. Vele antwoorden later, was er nog steeds geen éénduidige naam, dus ik heb uiteindelijk een keuze gemaakt. 

Ik ga voor 2 namen : vruchtenblokjes, omdat ze onder deze naam door Nina gemaakt en verkocht worden in haar bakkerij. Verder hou ik ook gewoon het Franse ‘Pâtes de fruits’ aan. Volgens Liesbeth, mijn Franse lerares op het VWO, is er namenlijk geen officiële Nederlandse benaming voor dit suikergoed. Ik ben dus vol goede moed de ‘coings’ op de camping gaan rapen, om er kweepeer-vruchtenblokjes van te maken. 

De kweepeer wordt al minstens 4000 jaar gekweekt, maar is nog steeds geen doorsnee vrucht. Waar de geschiedenis van de kweepeer precies begonnen is, is niet helemaal duidelijk. 
kweepeer Afrodite
We weten dat de Grieken deze peersoort op Kreta kweekten in de stad Cydon (tegenwoordig Cydonia) en er wordt aangenomen dat de wetenschappelijke naam van de kweepeer, Cydonia Oblonga, hier vandaan komt. Voor de Grieken was de kweepeer verbonden aan Aphrodite, de godin van de liefde en vruchtbaarheid. Er zijn bewijzen teruggevonden dat Plutarchus, een Oudgriekse filosoof, voorstelde om, voordat pasgetrouwde stellen hun huwelijksnacht ingingen, de vrouwen een hap uit een kweepeer te laten nemen.

De Romeinen volgden de Griekse traditie en hun godin van de liefde, Venus, werd regelmatig met een kweepeer in haar rechterhand afgebeeld. Pasgetrouwde stellen kregen een kweepeer cadeau als symbool van geluk en vruchtbaarheid.

Ook in de Middeleeuwen komt de kweepeer regelmatig langs op de eettafels van de koningen en aristocraten en Nostradamus heeft zelfs een recept achtergelaten voor een ‘Compôte de Coings’ oftewel een kweeperenmoes. In de Vlaamse schilderkunst vond je hierna de kweepeer terug in stillevens of bij huwelijken.

kweeperen


Maar goed, ik had dus de kweeperen van de camping gehaald met het idee er vruchtenblokjes van te maken, mijn kinderen vinden het namenlijk heerlijk. Helaas bij het snijden van de peren kwam ik erachter dat ze allemaal rot waren van binnen, er was dus niets mee te doen. Een dag of 4 later zag ik echter dat mijn vriendin Christelle ze gemaakt had, en ze heeft heel lief foto’s voor gemaakt en me haar recept doorgegeven. Bij deze dus : de ‘Pâte de Coings’ van Christelle !

recept met kweepeer

Voor de Pâte de coings heb je het volgende nodig :


- 1 kilo kweeperen
- 1 kilo suiker
en dat was het..


- Maak de kweeperen goed schoon met een borstel zodat de schil helemaal ‘glad’ is.

- Snij deze nu door de lengte in 4-en. Snij het midden met de pitten eruit, maar bewaar deze wel ! We gaan de pitten namenlijk meekoken, daat zit veel pectine in waardoor we een goede gelei krijgen.

- Snij de kweeperen nu in blokjes en doe deze blokjes in een pan met 1 liter water. Het is nu dus de bedoeling om de harten en pitten van de peren mee te laten koken. Dit kun je OF in een speciaal kookzakje of netje doen, OF je legt ze bij de kweeperen in het water en schept ze er aan het eind uit.

- Breng de kweeperen nu aan de kook en laat ze doorkoken tot de ze gaar zijn. Dit laatste kun je makkelijk bepalen door een mes in de peer te steken. Wanneer deze er soepel ingaat, is de kweepeer gaar. Hetzelfde dus als bij aardappelen.

kweeperen recept

- Probeer nu zoveel mogelijk vocht uit de peren te krijgen. Dit kun je doen door ze in een zeef te leggen en ze een tijd te laten staan of door ze in een schone theedoek te wikkelen en deze strak te draaien.

LET OP : het kookwater gooien we niet weg ! Hier kun je namenlijk een gelei van maken.

De gare peren mix je nu met een staafmixer of in een handmixer. Weeg deze moes en doe deze nu, met hetzelfde gewicht aan suiker, in een pan. Nu is het een kwestie van mengen en inkoken totdat het dikke pasta-mengsel loskomt van de wanden van de pan.

Doe de kweeperenmassa nu in een glazen schaal, cakevorm of andere bakvorm bekleed met bakpapier. We gaan het mengsel nu laten drogen zodat het in blokjes gesneden kan worden. Reken op ongeveer een dag of twee.

Vruchtenblokjes van kweepeer

Wanneer de massa goed droog is en hard geworden is, snijd je de Pâte in kleine blokjes en rol je deze door de suiker.

Het grote voordeel van deze Pâte de Fruits is dat het zoveel suiker bevat, dat je hem heel lang kunt bewaren ! In een dichte bak in de koelkast praat je echt over maanden.

Wat doen we uiteindelijk met het kookvocht ? Een gelei maken natuurlijk ! En dit gaat eigenlijk op dezelfde manier.

Je weegt het kookvocht en doet er hetzelfde gewicht aan suiker in. Omdat we het hart met de pitten met de peren mee hebben laten koken, moet er genoeg pectine inzitten om er een gelei van te maken. Nu is het een kwestie van inkoken en goed volgen. Wanneer het mengsel stroperig wordt, is het klaar en kun je het in de jampotten doen.

Ik heb hier een beschrijving gegeven van de basis vruchtenblokjes en gelei, maar er is natuurlijk heel wat lekkers aan toe te voegen. Een beetje citroensap of kaneel, speculaaskruiden of rietsuiker in plaats van gewone suiker, stukjes appel of ander fruit, een vanillestokje. Het kan allemaal en je zult zien hoe heerlijk het is.

Veel plezier bij het maken !

Pate de coing van kweepeer