Vijgentijd in Zuid-Frankrijk!

recept vijgenjam zuid frankrijk
Sinds enige tijd zie je hier in de buurt overal kapotte vijgen op de grond liggen. Doodzonde, maar ik geef toe dat het vijgen plukken niet altijd even makkelijk is. 

Waar de abrikozen eigenlijk allemaal in één keer geplukt kunnen worden, heeft de vijgenboom zulke grote bladeren dat de zon niet overal gelijkmatig op de jonge groene vruchten schijnt om ze die mooie paarse kleur te geven. Ze zijn dus niet allemaal tegelijk rijp en je zou dan om de twee dagen weer de boom in moeten om de paarse vijgen eruit te zoeken en te plukken. 

Wij hebben in onze tuin een prachtige vijgenboom staan en het was hoog tijd om er een aantal uit te halen want ook hier lag de grond al aardig bezaaid met kapotte vruchten. Mijn ouders passen deze zomer op mijn huis en die hebben dus al heel wat vijgen geplukt.

Het beste was dus om er een jam van te maken en daar geef ik jullie hier het recept van. Het lijkt op het maken van abrikozenjam maar er gaat een stuk minder suiker bij, daar de vijgen al behoorlijk zoet zijn van zichzelf. 

frans recept vijgenjam

Wist je trouwens dat archeologen de vijgen als het oudste fruit ter wereld beschouwen? Er zijn sporen teruggevonden die leiden naar een vijgenplantage in 9400 – 9200 voor Christus! 

Hier in Frankrijk was overigens de Zonnekoning Louis XIV een groot fan en hij liet dan ook meer dan 700 vijgenbomen in diverse varieteiten planten in de tuin van Versailles.

Voor het recept van de vijgenjam heb je het volgende nodig:

1 kilo vijgen zonder steel

400 gram suiker

1 citroen

franse vijgenjam

- Snijd de vijgen in 4 stukken, het is niet nodig om het 'vel' eraf te halen.

- Doe de vijgen in een grote pan. Er wordt altijd gezegd dat je een grote koperen pan nodig hebt, maar ik gebruik zelf de wok en dat gaat prima. Het belangrijkste is, dat de warmte gelijkmatig verdeeld wordt.

- Doe 400 gram suiker bij de vijgen.

- Doe het sap van 1 cotroen bij de vijgen.

- Laat alles nu lekker inkoken totdat je een soort stroperige melange krijgt.

- Doe dit mengsel in een wekpot of een oude jampot (goed schoonmaken), doe de deksel erop en draai de pot om zodat de hele pot door de hitte gesteriliseerd wordt.

- Laten afkoelen en smullen maar!

vijgenjam

Mochten er mensen zijn die niet van stukjes houden, kun je de jam ook gewoon mixen met de staafmixer voordat je deze in de potten giet.


Hoe eten we dit?

Ik eet het zelf vooral aan het einde van de maaltijd met wat kaas. Mijn schoonmoeder heeft daar een speciaal truc voor:

- doe een stuk van een vijg, een stuk geitenkaas of andere kaas en dan weer en stukje vijg aan een satéprikker of een takje tijm.

- Leg deze op een stuk brood

- Hop even in de oven onder de gril en smullen maar!


Bon appétit!