Vijgentijd in Zuid-Frankrijk!

Wist je trouwens dat archeologen de vijgen als het oudste fruit ter wereld beschouwen? Er zijn sporen teruggevonden die leiden naar een vijgenplantage in 9400 – 9200 voor Christus!
Hier in Frankrijk was overigens de Zonnekoning Louis XIV een groot fan en hij liet dan ook meer dan 700 vijgenbomen in diverse varieteiten planten in de tuin van Versailles.
Voor het recept van de vijgenjam heb je het volgende nodig:
1 kilo vijgen zonder steel
400 gram suiker
1 citroen

- Snijd de vijgen in 4 stukken, het is niet nodig om het 'vel' eraf te halen.
- Doe de vijgen in een grote pan. Er wordt altijd gezegd dat je een grote koperen pan nodig hebt, maar ik gebruik zelf de wok en dat gaat prima. Het belangrijkste is, dat de warmte gelijkmatig verdeeld wordt.
- Doe 400 gram suiker bij de vijgen.
- Doe het sap van 1 cotroen bij de vijgen.
- Laat alles nu lekker inkoken totdat je een soort stroperige melange krijgt.
- Doe dit mengsel in een wekpot of een oude jampot (goed schoonmaken), doe de deksel erop en draai de pot om zodat de hele pot door de hitte gesteriliseerd wordt.
- Laten afkoelen en smullen maar!

Mochten er mensen zijn die niet van stukjes houden, kun je de jam ook gewoon mixen met de staafmixer voordat je deze in de potten giet.
Hoe eten we dit?
Ik eet het zelf vooral aan het einde van de maaltijd met wat kaas. Mijn schoonmoeder heeft daar een speciaal truc voor:
- doe een stuk van een vijg, een stuk geitenkaas of andere kaas en dan weer en stukje vijg aan een satéprikker of een takje tijm.
- Leg deze op een stuk brood
- Hop even in de oven onder de gril en smullen maar!
Bon appétit!