Drie keer een snelle Abrikozentaart

abrikozentaart
Wat kun je allemaal maken met abrikozen, want wij hadden een flinke kist vol uit ons boompje! Allemaal achter elkaar opeten is natuurlijk een optie maar daar zijn mijn darmen het niet zo mee eens.. 

Ik heb dus, naast een dagje voor de jam, ook een dagje in de keuken gestaan om verschillende taarten te maken en tegen de tijd dat alles uit de oven kwam, zijn m’n vriendinnen langsgekomen om deze op te halen en die heerlijk thuis te delen met de families.
 
Samen met mijn dochter Sanne zijn we ‘s ochtends vroeg begonnen, met de volgende leus in gedachten: het moet simpel, smakelijk en vooral snel. En dat is gelukt ! 

De taarten zijn dus allemaal gemaakt met verse rollen deeg uit de supermarkt (voor het snelle) en met de biologische abrikozen direct uit onze tuin. 

Abrikozentaart recept n° 1

franse abrikozentaart

Taart 1 : een Abrikozen amandel taart


Dit is een klassiek bakkersrecept voor een abrikozentaart. De taart hebben we gemaakt met een rol zanddeeg uit de supermarkt, maar een huisgemaakte versie van dit deeg kun je hier vinden.


Hoe maken we deze abrikozen-amandeltaart :


Rol het deeg uit in een bakvorm en prik wat gaatjes in de bodem.
Zet de bakvorm een minuut of 5 in een voorverwarmde oven van 180 °C. Dit doen we om het deeg alvast wat aan te laten bakken zodat het vocht van de abrikozen niet in het deeg trekt.


Haal ondertussen de pitten uit de abrikozen en snij de abrikozen in 2-en.
Haal de bakvorm uit de oven. Leg de abrikozen op het deeg in de bakvorm met de ‘kontjes’ naar boven en zet de bakvorm terug in de oven voor een minuut of 10.Maak een mengsel van de volgende ingrediënten, let op wij konden met deze hoeveelheid uiteindelijk 3 taarten vullen !

- 150 gram suiker
- 2 eieren
- 5 eetlepels amandelpoeder (ongeveer 75 gram)
- 20cl koksroom


Haal de taart weer uit de oven en giet het bovenstaande mengsel over de taart totdat de ‘kontjes’ van de abrikozen nog net boven dit mengsel uitkomen
Zet de taart ongeveer 20 minuten terug in de oven


Als variatie hebben we bij de laatste twee taarten wat speculaaskruiden door het mengsel heen gedaan voor nog een extra smaakje. Het was heerlijk !


Abrikozentaart recept n°2

Taart 2 : een simpele abrikozen-speculaas taart


Wij hebben van de overbijfselen van het zanddeeg een bal gemaakt en het deeg daarna weer uitgerold tot een ‘vierkant’.


Je kunt het deeg nu een minuut of 5 in de oven zetten om hem weer ‘leeg’ aan te laten bakken. Het ligt eigenlijk een beetje aan de abrikozen of het echt nodig is ja of nee. De rijpere abrikozen geven meer vocht af en wanneer dit in het deeg trekt krijg je een hele slappe en natte bodem die niet echt lekker is.


Mamie Elise gebruikte voor de volgende stap altijd rietsuiker, wij hebben gewone suiker en Nederlandse bruine basterdsuiker gebruikt. Strooi op het deeg een laagje suiker (één à twee eetlepels) en leg hierover heen de in tweeën gesneden abrikozen. 

Hop, in de oven voor een minuut of 20. 

Je kunt de suiker trouwens ook weer mengen met wat speculaaskruiden. Ik gebruik dat hier heel veel omdat het een smaak is die in Frankrijk niet veel gebruikt wordt in de pâtisserie.

Abrikozentaart recept n°3

Taart 3: Abrikozen taart van bladerdeeg met chocola

Rol een rol bladerdeeg uit op een bakblik. Ik heb hem met de deegroller nog iets doorgerold zodat hij precies op het rechthoekige bakblik paste.

Leg bovenop het bladerdeeg een vel bakpapier en hier bovenop een weer een bakblik of siliconen rechthoek. De bedoeling is om het bladerdeeg aan te laten bakken zonder dat hij lekker knapperig wordt. 

Doe het deeg ongeveer 5 minuten in een voorverwarmde oven van 180°C.

Haal het deeg uit de oven en bestrooi het met suiker, je kunt hiervoor gewone suiker gebruiken, maar ook basterd- of rietsuiker.

Leg de in 2-en gesneden abrikozen over het hele deeg en strooi kleine stukjes chocola hier overheen.

Terug in de oven voor een minuut of 15/20 en er is weer een lekker taart klaar !

Sanne en ik hebben uiteindelijk 6 taarten gemaakt en ze smaakten volgens mijn vriendinnen allemaal zalig !
abrikozentaart abrikozen plukken
Abrikozen plukken in de tuin.

Vijgentaart

vijgentaartje maken
Een vijgentaartje is snel gemaakt en 
zalig voor bij de koffie. Je kunt hier ook het recept voor vijgenjam vinden. 

Brioche-brood

brioche brood recept

Dit lekkere zoete brood noemen ze in Frankrijk een brioche. Hij wordt vaak bij het vieruurtje gegeten en dan het liefst met Nutella natuurlijk!

kipspiezen marineren

Een typisch zomerrecept: kipspiezen voor op de barbecue. Wanneer je de kipfilets goed marineert, blijft het vlees heerlijk mals!