Recept Crème Brûlée citroen-rozemarijn

recept citroencreme met rozemarijn


Dit is het favoriete recept van de crème brûlée in onze familie. Ik zal het hier uitschrijven en aan het eind allerlei variaties geven die je ook zou kunnen maken. Het principe is elke keer hetzelfde: je zorgt dat de lauwe melk de smaak heeft die je aan de crème brulée wilt geven. Je kunt dus ook makkelijk zelf aan de slag met je eigen ideeën.

Wat heb je nodig voor de crème brûlée met citroen en rozemarijn:

6 eidooiers

100 gram suiker

50cl koksroom/slagroom

2 vanille-stokjes

4 eetlepels rietsuiker

een citroen of citroensap

takjes rozemarijn en/of gedroogde rozemarijn

Het recept voor de crème met rozemarijn en citroen

recept creme brulee citroen rozemarijn



Doe de room in een pannetje en voeg het sap van een halve citroen toe en doe de takjes en de gedroogde rozemarijn in de pan

Warm deze room op totdat er een beetje damp afkomt (niet laten koken !)

Doe het vuur nu uit en laat de smaak van de rozemarijn in de room trekken.

Ik laat de room minstens een half uur zo staan.

Vervolg recept crème brûlée met citroen en rozemarijn

recept citroencreme met rozemarijn

Doe de 6 eidooiers in een kom en voeg de 100 gram suiker toe. De eiwitten gooien we overigens niet weg, deze kun je in een bakje in de koelkast bewaren om bijvoorbeeld meringues of macarons mee te maken.
Klop het mengsel eidooiers/suiker nu stevig door tot een homogeen geheel
Zeef de room en doe deze nog lauwe room bij het geklopte mengsel van de dooiers en de suiker.
Doe de crème met citroen-crème in de daarvoor bestemde schaaltjes

Warm de oven voor op 160°C met een bakplaat waarop je wat water hebt gegoten of zet een bak met water (waar de bakjes inpassen) op de bakplaat
Wanneer de oven goed op temperatuur is, zet je de schaaltjes in het water en laat je ze ongeveer 25 minuten garen
Wanneer de crème stevig is, kun je de schaaltjes uit de oven halen en laat je ze afkoelen.

Wanneer het tijd is om de crème brûlée te eten, doe je wat rietsuiker op de crème en ‘smelt’ je deze met een brander. Heb je deze niet, kun je de schaaltjes met de suiker ook even onder de gril zetten

Nu gaan we aan de slag: de verschillende smaken van de crème brûlée

Er zijn heel veel varianten te maken van deze crème brûlée voornamelijk door geen vanille toe te voegen aan de room, maar een andere smaak. Wat dacht je van oranjebloesem, lavendel, tijm of sinaasappel. En ook pistache of hazelnoot doen het goed.

Hele populaire familierecepten hier zijn gebaseerd op snoep uit de supermarkt ! Benieuwd wat jij voor een smaak aan je crème brûlée gaat geven.

Crème brûlée met aardbeien-smaak

recept creme brulée aardbeiensmaak

Voor de crème brûlée met aardbeiensmaak gebruiken we het aardbeienschuim van Haribo! De snoepjes noemen we hier in Frankrijk 'Tagada' en zijn razendpopulair.
Laat 20 snoepjes in de room oplossen en gebruik deze om de crème te maken. 

Crème brûlée met karamel-smaak

recept creme brulée karamel

Ook deze versie is zeer populair hier in Frankrijk. We gebruiken de 'Carambar'-snoepjes om deze crème brûlée te maken. Laat weer ongeveer 20 karamelsnoepjes in de room smelten en maak verder de crème op de klassieke manier. Je kunt ook Fudge gebruiken

Crème brûlée met speculaas-smaak

recept creme brulee speculaas smaak

Als er iets is waar Nederlanders goed in zijn, is het wel speculaas maken. Dus dat potje met speculaaskruiden wat je waarschijnlijk al in huis hebt staan, kun je goed gebruiken om een heerlijke crème brûlée mee te maken. Een klein beetje in de room strooien en klaar!

Crème brûlée met kokos-smaak

recept creme brulee kokos smaak

Om een crème brûlée met kokos-smaak te maken heb je geraspte kokos nodig. Dit is bij elke supermarkt in Nederland te verkrijgen. Je strooit naar smaak wat geraspte kokos in de room en daarna kun je het klassieke recept weer volgen. 

Gegrilde kip uit de oven

Ook zo'n zin in een 'Frans' kippetje. Hier het recept voor kip uit de oven, zoals te koop op de Franse markt.

Kookboek van 'Koken met Karin' over de Franse Keuken

Bij deze het familierecept van een Franse Tarte Tatin, oftewel een omgekeerde appeltaart. Lekkerder wordt het echt niet!