Familierecept voor een Franse Tarte Tatin 

Recept Franse Tarte Tatin appeltaart
Ah, zucht, de Tarte Tatin, hoe Frans wil je het hebben.. We maken hem regelmatig hier en ik denk dat het absoluut mijn lievelingstaart is. Met zijn, door de suiker en boter, gekarameliseerde appels, smelt deze taart gewoon in je mond. Overigens moet je elk dieet even uit je hoofd zetten, het draait namenlijk om 3 ingrediënten : appels (dat is dan nog wel OK), boter, suiker en dan nog meer boter en suiker.

De origine van deze taart is zo leuk om te lezen.. Hier gaan we :

Volgens de legende is deze heerlijke taart uitgevonden door de zusters Caroline en Stephanie Tatin die van 1894 tot 1906 een familiehotel runden tegenover het treinstation in Lamotte-Beuvron in de Sologne. De oudste zus, Caroline ontving de gasten en Stéphanie stond in de keuken waar ze heerlijke appeltaarten maakte. Op een dag vergat Stéphanie het deeg van de appeltaart en ze had dus alleen appels met suiker en boter in de oven gestopt. 
Toen ze achter haar fout kwam, kreeg ze het briljante idee om het deeg dan maar bovenop de appels te leggen en hem maar weer in de oven te zetten… De taart die uiteindelijk uit de oven kwam, was de lekkerste die ze ooit gemaakt had en vanaf dat moment was het recept voor de Tarte Tatin geboren ! 
Omgekeerde appeltaart recept


Het echte verhaal is iets minder romantisch.. De omgekeerde appeltaart schijnt een oud traditioneel recept uit de regio te zijn, Stephanie Tatin was echter zo goed in het maken ervan, dat de Tarte Tatin uiteindelijk haar naam heeft gekregen. Dit laatste heeft ze overigens te danken aan de toenmalige eigenaar van het restaurant Maxim’s in Parijs, een zekere Louis Vaudable. De beste man is tijdens het jachtseizoen in het restaurant van de gezusters Tatin terecht gekomen en was zwaar gecharmeerd van deze zalige appeltaart. Monsieur Vaudable heeft toen aan de zussen het recept gevraagd voor zijn restaurant in Parijs, maar dit werd vriendelijk doch ferm geweigerd.

Vanillecreme zelf maken


Monsieur Vaudable heeft hierop één van zijn patissiers naar het hotel-restaurant in Lamotte-Beavron gestuurd. Deze patissier deed zich voor als een tuinman die op zoek was naar werk. 

Eénmaal aangenomen in het hotel was het voor hem een koud kunstje om toch achter het fameuze recept te komen. De omgekeerde appeltaart werd vanaf dat moment in Maxim’s geserveerd, al waren ze wel zo ‘eerlijk’ om de kopie de ‘Tarte des demoiselles Tatin’ te noemen.

Deeg maken voor een appeltaart

Hierna was het de recensent Maurice-Edmond Sailland, ook wel bekend onder de naam ‘Curnonsky’ die nog meer bekendheid heeft gegeven aan deze Franse klassieker. 

Hij heeft het recept in één van zijn boeken gezet en hierdoor was heel mondain Parijs en omstreken op de hoogte van de Tarte Tatin. Er wordt zelfs gezegd dat hij degene is, die achter het volgende volledig verzonnen verhaal zit. 

De taart zou per ongeluk uitgevonden zijn doordat hij ‘gevallen was, omgekeerd op de grond lag en toen maar op die manier in de oven is gezet’. Dit alles om een smeuig artikel te kunnen schrijven ! (Merci chef Decotterd voor het het geweldige verhaal)

Recept Tarte Tatin

Welke appels voor een appeltaart

Hoe maken we nu deze Franse klassieker, de Tarte Tatin. Ik heb op dit moment zelf geen pan die direkt in de oven kan, dus ik heb de taart in twee stappen gemaakt. Vaak word de taart in een pan gemaakt die ook direkt in de oven kan, het is eigenlijk wel zo makkelijk, maar niet noodzakelijk.
We hebben het volgende nodig :
- ongeveer 8 grote appels
- boter
- suiker
- kaneel
- Een rol kant-en-klaar deeg. Je kunt bladerdeeg gebruiken, maar ook bijvoorbeeld een vers taartdeeg van de Albert Heijn. Ik heb het deeg deze keer zelf gemaakt, een pâte brisée, ik zal hem binnenkort op de site zetten.

Nog een dingetje, dit is een echt familie-recept, oftewel ik heb geen duidelijk afgewogen ingrediënten. Lees het recept goed, volgens mij moet het echt wel lukken zo.

Haal met een appelboor de klokhuizen en uit de appels, schil ze en snijd ze in vieren.


Doe de boter in een bakvorm en zet deze een minuut of 10 in een lauwwarme oven zodat het smelt. Strooi hieroverheen nu de suiker, zodat de hele vorm en de boter bedekt zijn. Er moet ongeveer 3 milimeter suiker op de bodem liggen.


Doe nu een flinke eetlepel boter in een bakpan met ongeveer een half mosterdglas suiker en een theelepel kaneel. Doe de appels erbij, goed mengen en laat de appels goudbruin worden. Ze moeten een beetje zacht aan de buitenkant zijn, maar nog stevig aan de binnenkant.


Wanneer de appels zacht zijn, kun je deze in de bakvorm met de gesmolten suiker en de boter doen. Probeer ze zo dicht mogelijk tegen elkaar aan te leggen, in een mooie vorm! De jus die nog in de pan zit, kun je eroverheen gieten (niet meer dan 3 eetlepels).

Hoeveel boter en suiker in appeltaart
Taart maken met appels Frankrijk
Bakvorm met appels voor een Franse appeltaart
Zelf deeg maken voor een appeltaart

Op de appels leg je nu klontjes boter en je strooit er nog wat suiker overheen. (je hebt mij  niet horen zeggen dat deze taart in een WeightWatcher dieet past..)


De appels kunnen nu de voorverwarmde oven in : een minuut of 20 op 210C°/thermostaat 7.
Na deze 20 minuten halen we de bakvorm uit de oven en zetten hem opzij zodat hij kan afkoelen. Ongeveer 30 minuten zou genoeg moeten zijn.


Dit afkoelen doen we om hierna het deeg eroverheen te rollen ! Snij het teveel aan deeg bij de randen eraf, maar zorg er wel voor dat de appels volledig bedekt zijn. Prik enkele kleine gaatjes in het deeg.

Recept Tarte Tatin: in de oven

Tarte Tatin recept oven

De taart gaat nu weer een minuut of 30/35 de oven in, hoe langer in de oven, hoe lekkerder de appels. Mocht het deeg op een gegeven moment te veel kleur krijgen, kun je altijd wat aluminiumfolie erop leggen !


De taart is nu klaar, maar let op : wacht een paar minuten zodat de suiker een beetje verstijfd, maar wacht niet té lang, anders krijg je de taart er misschien niet meer uit..


In de Franse restaurants wordt deze taart eigenlijk altijd met vanille-ijs en slagroom geserveerd. Persoonlijk ben ik ook altijd wel in voor een glaasje Baileys erbij, maar daar is verder niks Frans aan…gewoon lekker.


En nu : smullen maar !!!! 

Gefeliciteerd met je eerste Tarte Tatin, met dank aan de twee gezusters !