Recept met Vijgen
Er zijn niet heel veel bekende recepten waar de vijg een hoofdrol in speelt. Vaak worden vijgen toegevoegd aan een vleesgerecht, een saus of een kaasgerecht. Zelf eet ik het liefst een lekker stuk Comté-kaas of geitenkaas met vijgenjam. Je kunt het recept van de vijgenjam hier vinden.
De 'Tartelette aux Figues' oftewel het vijgentaartje is hier in Frankrijk echter een bekende verschijning.Wisten jullie trouwens dat een vijg helemaal geen fruit is, maar een omgekeerde bloem? De bloemen groeien binnen in het omhulsel en elk zaadje wat je ziet is een apart stuk fruit. Mocht je meer willen weten over het groeien en bloeien van de vijgen met behulp van de vijgenwesp, zeer interessant en verbazingwekkend, verwijs ik je door naar het internet, hier gaan we een vijgentaart maken.
Vijgentaartje maken
Zet de oven aan op ongeveer 180 °C.
Een zelfgemaakt zanddeeg is niet altijd makkelijk te verplaatsen, dus rol deze direct op het bakpapier uit en 'steek' de bakvormen dan in het deeg. Je kunt overigens ook het deeg een uurtje in de koelkast leggen, dat maakt het verplaatsen een stuk makkelijker. Haal het deeg om de ronde bakvormen weg en 'plak' dit op de randen van de bakvormen. Zorg ervoor dat je de naden goed aan elkaar plakt, zodat het roommengsel er niet doorheen kan.
Leg nu een stuk bakpapier op elk taartje en vul deze met ongekookte kikkererwten of linzen. Zet de taartjes nu een minuut of 10 in de voorverwarmde oven.
Recept met vijgen: het roommengsel
