Recept met Vijgen

recept met vijgen


Er zijn niet heel veel bekende recepten waar de vijg een hoofdrol in speelt. Vaak worden vijgen toegevoegd aan een vleesgerecht, een saus of een kaasgerecht. Zelf eet ik het liefst een lekker stuk Comté-kaas of geitenkaas met vijgenjam. Je kunt het recept van de vijgenjam vinden.

De 'Tartelette aux Figues' oftewel het vijgentaartje is hier in Frankrijk echter een bekende verschijning.Wisten jullie trouwens dat een vijg helemaal geen fruit is, maar een omgekeerde bloem? De bloemen groeien binnen in het omhulsel en elk zaadje wat je ziet is een apart stuk fruit. Mocht je meer willen weten over het groeien en bloeien van de vijgen met behulp van de vijgenwesp, zeer interessant en verbazingwekkend, verwijs ik je door naar het internet, hier gaan we een vijgentaart maken. 

Ingrediënten voor het recept met vijgen

vijgen recept

Het recept van het zanddeeg vind je hier, je kunt natuurlijk ook een rol kant en klare deeg kopen.

Ingrediënten vijgentaart:

1 zanddeeg of bladerdeeg

3 vijgen per klein taartje

33cl Koksroom

1 ei

vanillesuiker

eventueel wat kaneel


Vijgentaartje maken

vijgen taart maken

Zet de oven aan op ongeveer 180 °C. 

Een zelfgemaakt zanddeeg is niet altijd makkelijk te verplaatsen, dus rol deze direct op het bakpapier uit en 'steek' de bakvormen dan in het deeg. Je kunt overigens ook het deeg een uurtje in de koelkast leggen, dat maakt het verplaatsen een stuk makkelijker. Haal het deeg om de ronde bakvormen weg en 'plak' dit op de randen van de bakvormen. Zorg ervoor dat je de naden goed aan elkaar plakt, zodat het roommengsel er niet doorheen kan.

Leg nu een stuk bakpapier op elk taartje en vul deze met ongekookte kikkererwten of linzen. Zet de taartjes nu een minuut of 10 in de voorverwarmde oven. 

Recept met vijgen: het roommengsel

taart met vijgen

Doe nu de koksroom, het ei en de vanillesuiker in een kom en meng deze goed door. Snij de vijgen in vieren en, wanneer de taartbodems de oven uitkomen, leg deze in de taartbodem. 

Giet het roommengsel over de vijgen heen, de taartbodem moet niet helemaal tot aan de rand gevuld zijn.

De taartjes kunnen nu terug de oven in, reken ongeveer een minuut of 25.

Bon appétit!

vijgenboom vijgentaart

Gegrilde kip uit de oven

Ook zo'n zin in een 'Frans' kippetje. Hier het recept voor kip uit de oven, zoals te koop op de Franse markt.

Kookboek van 'Koken met Karin' over de Franse Keuken

Bij deze het familierecept van een Franse Tarte Tatin, oftewel een omgekeerde appeltaart. Lekkerder wordt het echt niet!