Recept Ile Flottante uit de oven
De Ile Flottante is, samen met de crème brulée, een echte klassieker uit de Franse keuken. Het grappige is dat de Ile Flottante eigenlijk een heel ander dessert was, namenlijk iets met biscuit, Kirsch en amandelen,uitgevonden door de bekende chef Escoffier. De oorspronkelijke naam van de Ile Flottante was dus 'Oeufs en neige', maar dat is nu ook een algemene benaming voor opgeklopt eiwit.
Er staan twee verschillende recepten op Renie's Franse Keuken voor de Ile Flottante:
1. Ile Flottante uit de oven
2. Ile Flottante uit de magnetron
Persoonlijk vind ik het oven-recept makkelijk te maken én het lekkerst, maar het recept uit de magnetron is een prima alternatief wanneer je iets minder tijd hebt. Het magnetron-recept voor de Ile Flottante kun je hier vinden.
Ingrediënten voor een Ile Flottante uit de oven
Het recept voor deze Ile Flottante komt overigens van bekende chef Philippe Etchebest of, nog preciezer, van zijn vader, die was ook kok!
Wat hebben we nodig voor een Ile flottante:
Voor het eiwit:
5 eieren
20 gram suiker
Voor het recept van de crème anglaise oftewel vanille-crème:
60 gram suiker
25 cl melk
25 cl koksroom (let op, je kunt ook alleen melk gebruiken - 50 cl in totaal)
1 vanillestokje
Recept karamel:
80 gram suiker
3 cl water
Het opstijven van eiwit voor de Ile Flottante
We beginnen met het scheiden van het eiwit en de dooiers.Zorg ervoor dat er geen druppel van het eigeel bij het eiwit komt, het eiwit stijft dan namelijk niet op.
Begin met het kloppen van het eiwit en wanneer er schuim ontstaat kun je de helft van de suiker erbij doen.
Wanneer het eiwit goed stijf begint te worden, kun je de rest van de suiker erbij doen.
Je kunt het eiwit nu even aan de kant zetten, we gaan de crème anglaise maken voor de ile flottante.
Recept Crème Anglaise
De karamel voor de Ile Flottante





Leg een plat bord op het eiwit en draai het om zodat de karamel-kant bovenop komt. Schraap nu alle karamel uit de bakvorm direct op de bovenkant van het eiwit.
Et voilà, een heerlijke Ile flottante!
