Recept Crème Brûlée
Niemand weet precies waar de crème brulée vandaan komt. Spanjaarden, Fransen en zelfs Engelsen zeggen de uitvinder te zijn van deze romige vanille-crème. Omdat ik ondertussen een chauvinistische Française ben, ga ik ervan uit dat het volgende verhaal de basis vormt voor dit heerlijke dessert.
Het eerste geschreven recept van de crème brûlée vinden we in het kookboek 'Nouveau Cuisinier Royal et Bourgeois' van François Massialot verschenen in 1691. In de 17e eeuw werden er tijdens een diner al verschillende gangen geserveerd. Philippe d’Orléans, het broertje van Louis XIV, beklaagde zich bij chef Massialot dat zijn vanille-crème aan het einde van de maaltijd te koud was geworden en niet lekker was. De chef bedacht toen dat hij de crème op kon warmen door er een heet ijzer op te leggen. Er zit natuurlijk suiker in de crème, dus er kwam een ‘verbrand’ laagje op het dessert. Philippe vond het heerlijk en de crème brulée was geboren !
Ingrediënten voor een klassieke crème brulée
Wat hebben we nodig voor een crème brûlée? Nou, eigenlijk helemaal niet zoveel..
6 eidooiers
100 gram suiker
50cl koksroom/slagroom
2 vanille-stokjes
4 eetlepels rietsuiker
En dat is het.
De eiwitten gooien we natuurlijk niet weg! Je kunt er méringues mee maken of macarons.
Vanille-crème maken voor een crème brulée
Snij de vanille-stokjes open en schraap het merg eruit
Doe de room in een pannetje en voeg de merg én de vanillestokjes toe
Warm deze room op totdat er een beetje damp afkomt (niet laten koken !)
Doe het vuur nu uit en laat de smaak van de vanille in de room trekken.
Vervolg recept crème brûlée
Klop dit mengsel nu stevig door tot een homogeen geheel
Haal de vanillestokjes uit de room en doe de lauwe room bij het geklopte mengsel van de dooiers en de suiker.
Doe de vanille-crème in de daarvoor bestemde schaaltjes
Warm de oven voor op 160°C met een bakplaat waarop je wat kokend water hebt gegoten
Zet de schaaltjes op de bakplaat in het water en laat ze in ongeveer 30 minuten garen
Laat hierna de schaaltjes afkoelen
Wanneer het tijd is om de crème brûlée te eten, doe je wat rietsuiker op de crème en ‘smelt’ je deze met een brander. Heb je deze niet, kun je de schaaltjes met de suiker ook even onder de gril zetten
Nu wordt het leuk: de verschillende smaken van de crème brûlée

Hele populaire familierecepten hier zijn gebaseerd op snoep uit de supermarkt !
Let op: je kunt de crème brûlée maken met karamelsnoepjes zoals Fudge (Carambar in Frankrijk), aardbeienschuim van Haribo (Primavera in Nederland, Tagada in Frankrijk) of Haribo Bananas voor een bananensmaak.
Voor deze varianten laat je, in plaats van de vanillestokjes, ongeveer 20 snoepjes in de room smelten. De rest van het recept blijft gewoon hetzelfde. Ik ben er zelf geen grote fan van, maar het wordt hier echt heel veel gemaakt ! Benieuwd wat jij voor een smaak aan je crème brûlée gaat geven.