Recept Ile Flottante uit de magnetron

Ile Flottante recept


De Ile Flottante of iles flottantes is een echte klassieker uit de Franse keuken. Toen ik aan het rondvragen was, wie er in de familie een goed recept kende, kreeg ik 3 verschillende manieren uitgelegd om het eiwit te garen. Ik heb ze dus alle drie uitgeprobeerd en nu blijkt de meest traditionele manier, de minst lekkere te zijn..Wanneer je het opgestijfde eiwit in het water laat 'koken', gaat de smaak er helemaal af. Bleven er dus 2 recepten over. 

Het ovenrecept van chef Etchebest vind je door hier te klikken. Persoonlijk vind ik deze prima te maken én het lekkerst, maar het kost wel ietsje meer tijd. Het recept van de Ile Flottante uit de magnetron is een prima alternatief wanneer het allemaal wat sneller moet. Het is een slim trucje dat ook in restaurants gebruikt wordt, dus geen zorgen!

De basis-ingrediënten voor beide recepten zijn hetzelfde, maar ik zet het hier nog even op een rijtje:

Ingrediënten voor een Ile Flottante uit de magnetron

Ile Flottante recept magnetron


Wat hebben we nodig voor een Ile flottante uit de magnetron:

Voor het eiwit:

5 eieren

20 gram suiker

Voor het recept van de crème anglaise oftewel vanille-crème:

60 gram suiker

25 cl melk

25 cl koksroom (let op, je kunt ook alleen melk gebruiken - 50 cl in totaal)

1 vanillestokje

Recept karamel:

80 gram suiker

3 cl water

Opstijven van eiwit voor een Ile Flottante

Ile Flottante met eiwit uit de magnetron


Ook hier verandert er niets, het eiwit moet, met de suiker opgeklopt worden. Hier gaan we:

We beginnen met het scheiden van het eiwit en de dooiers.Zorg ervoor dat er geen druppel van het eigeel bij het eiwit komt, het eiwit stijft dan namelijk niet op.

Begin met het kloppen van het eiwit en wanneer er schuim ontstaat kun je de helft van de suiker erbij doen. 

Wanneer het eiwit goed stijf begint te worden, kun je de rest van de suiker erbij doen.

Je kunt het eiwit nu even aan de kant zetten, we gaan de crème anglaise maken voor de ile flottante.

Hoe maak je een Crème Anglaise

recept creme anglaise

Snij het vanille-stokje doormidden en schraap de vanille uit het stokje.

Doe de melk, de koksroom en de vanille in een pan en verwarm deze. Je kunt het vanille-stokje mee laten verwarmen.

Klop in een kom het eigeel en de suiker goed los. Wanneer de melk goed warm is, er komt stoom vanaf, doe je de helft van deze melk bij het eigeel/suiker mengsel en klop je deze goed door met een garde. 

Hierna doe je dit mengsel bij de melk in de pan en blijf je met een spatel de crème anglaise goed doorroeren totdat deze dikker begint te worden en een spoor achterlaat op de spatel.

Wanneer de crème de goede dikte heeft doe je deze in een kom om af te koelen.

Het komt nog wel eens voor dat de crème te warm is geworden en klontjes vormt. Niets aan de hand.. Even met de staafmixer erdoor en de saus wordt weer glad..

Het eiwit in de magnetron garen

Recept ile flottante uit de magnetron

Het verschil met het ovenrecept begint nu. Bij de Ile Flottante in de magnetron maak je de karamel namelijk als laatste.

Doe het opgeklopte eiwit in een beker, kopje, kommetje naar gelang de vorm die je aan het eiwit wilt geven. Doe het eiwit er strak in en zet ze hierna in de magnetron. Er staat niet echt een vaste tijd voor, bij mij thuis is het ongeveer 30 seconden, maar de bedoeling is dat het eiwit flink omhoog komt, dus blijf er even bij staan. Wanneer je ziet dat het eiwit goed naar boven is gekomen, kun je de kommen uit de magnetron halen. 

Laat het eiwit even afkoelen en daarna kun je ze in de crème anglaise leggen.

Karamel maken voor een Ile Flottante uit de magnetron

Karamel ile flottante uit de magnetron
De laatste stap: de karamel!

Voor de karamel van de Ile Flottante doe je de suiker en het water in een pannetje. 

Deze zet je op het vuur en je laat de suiker langzaam smelten.

Je hoeft niet te roeren, maar je moet wel even regelmatig de suiker in de pan laten 'draaien' zodat de warmte goed verdeeld wordt.

Zodra de karamel op kleur is, giet je deze over het eiwit en de crème anglaise.

Et voilà, een snelle en heerlijke Ile flottante!

Recept Ile Flottante magnetron


Laten we eerlijk zijn, deze versie van de Ile Flottante is wel iets makkelijker te maken dan de ovenversie. Ik was zelf verbaasd over de stevigheid van de gegaarde eiwitten en het was ook nog eens écht lekker. 

Wanneer je de tijd hebt, raad ik je aan om de ovenversie te maken. Iets minder tijd: maak dan deze magnetronversie.

Bon appétit!

Ile Flottante uit de oven

Het recept voor een Ile flottante uit de oven. Het duurt iets langer dans de magnetronversie.

Koop nu deze keukenmachine bij Bol.com. Prima kwaliteit en een goede prijs.

Recept Franse appeltaart

Recept appeltaart kinderen
Leer hier het simpele recept van Saskia's appeltaart. Leuk om met kinderen te bakken!