De heerlijke Sacristains van Fanny

recept franse koek
Mijn man is dol op Sacristains en ik koop er dan ook regelmatig één voor hem bij de bakker. Ik had er echter nog nooit één zelf gemaakt, leek me best ingewikkeld, totdat mijn vriendin Fanny ze vorige week had gemaakt met haar 3-jarige zoontje… Zo moeilijk is het dus.. :-)

Dit recept zou dus perfect te maken moeten zijn met kinderen en/of kleinkinderen op een woensdagmiddag of tijdens het weekend, maar dat hebben we natuurlijk wel even getest! Ik heb Fanny meteen het recept gevraagd en ben aan de slag gegaan en inderdaad, de Sacristain is niet moeilijk om te maken en heerlijk om op te eten. Verder zijn er ook nog eens vele mogelijkheden om hem aan je eigen smaak aan te passen, dus uiteindelijk is het een ideaal recept!

Hier in Frankrijk betekent het woord Sacristain 'de kerkdienaar', maar er is geen bewijs dat er een verband bestaat tussen deze koeken en de kerk. Het enige wat we weten is dat de Sacristain als koek uit de Provence komt, uit het departement de Vaucluse. Het is een stokvormig en gedraaid en wordt gemaakt met poedersuiker en amandelen.

Verder kan ik er niet zoveel over vertellen, want er is gewoonweg geen informatie te vinden. Ik heb mijn schoonmoeder nog even gebeld om het te vragen, volgens haar is het een produkt dat er ‘altijd geweest is’ en iets wat ze thuis regelmatig aten tijdens het vier-uurtje.


franse tompouce millefeuille

Je kunt nu deze Sacristains met een rol bladerdeeg uit de supermarkt maken, maar je kunt de bladerdeeg natuurlijk ook zelf maken. Dit is op zich best een werkje, maar heb je éénmaal de slag te pakken, is het niet moeilijk. Het grote voordeel van eigengemaakt bladerdeeg is dat je veel in één keer kunt maken en hetgeen je niet nodig hebt kan invriezen en dus later kan gebruiken. 

Ik doe dit zelf nu regelmatig, sinds ik het rollen en vouwen van het bladerdeeg hier van een bakker hebt geleerd. Op de foto hiernaast zie je een eigengemaakte 'Mille-Feuille' een soort Tompouce. En ik moet zeggen : de kwaliteit en smaak van zelfgemaakt bladerdeeg is niet te vergelijken met een rol bladerdeeg uit de supermarkt. 

Nou is bladerdeeg maken natuurlijk niet direkt een Frans recept, maar mochten jullie het graag een keer voorbij zien komen, zal ik er een keer een fotoreportage of film van maken. Laat het me maar even weten.


koekjes bakken

Hoe maken we nu deze Sacristains ?


- 2 rollen bladerdeeg of huisgemaakt bladerdeeg

- poedersuiker

- losgeklopt ei
- amandelschaafsel

Verwarm de oven voor op ongeveer 190 °C.


Rol één rol bladerdeeg uit en probeer er met een deegroller zoveel mogelijk een vierkant van te maken.


Strooi poedersuiker over de gehele oppervlakte van het deeg en rol deze er een beetje in


Leg de tweede rol bladerdeeg (ook vierkant uitgerold) over de eerste heen en rol er nog een keer goed met een deegroller overheen.


Snij nu het deeg in lange slierten van ongeveer 4 cm breed.


Draai deze slierten nu elk om hun as heen (hou de bovenste punt vast, het is alsof je een kabel aan het draaien bent).

makkelijk recept koek
recept voor kinderen
koekjes bakken met kinderen
recepten voor kinderen
bakken koekjes kinderen

Leg de kabels nu op een bakplaat met bakpapier.

Besmeer de kabels flink met het opgeklopte ei.

Doe het amandelschaafsel eroverheen.

En hup, een minuut of 20 in de oven !

Eénmaal uit de oven bestrooi je ze rijkelijk met poedersuiker


Om zeker te weten dat ze goed zijn: een Sacristain moet lekker knapperig en krokant zijn wanneer je hem breekt

recept voor koekjes uit frankrijk
bladerdeeg recept frankrijk
bladerdeeg koekjes
koekjes met nutella

Hoe kun je de Sacristain nog meer maken ?


Fanny had in plaats van poedersuiker, de nationale obsessie Nutella tussen de twee bladerdegen gesmeerd. Ikzelf heb na het amandelschaafsel ook nog wat Nederlandse chocoladehagel over de kabels heengestrooid. Je kunt natuurijk ook amandelpoeder ertussen strooien, koksroom met hagelslag of suiker vermengd met kaneel.


De zoete mogelijkheden zijn eindeloos, maar wat te denken van de hartige ? Geraspte kaas, tomatensaus, pesto, er zijn legio ideeën te vinden.

recept uit frankrijk koek

Hoe eten we deze Sacristains ?


Laten we uitgaan van de zoete basisversie : deze eten we of ‘s morgens bij het ontbijt of ‘s middags bij het 4-uurtje. In Nederland zou ik hem bij de koffie serveren. 

En wat te denken van en ideetje voor de restaurant en barhouders onder ons : een wat kleinere en smallere versie van deze Sacristains is makkelijk zelf te maken en te serveren bij de koffie..