De heerlijke Sacristains van Fanny
Je kunt nu deze Sacristains met een rol bladerdeeg uit de supermarkt maken, maar je kunt de bladerdeeg natuurlijk ook zelf maken. Dit is op zich best een werkje, maar heb je éénmaal de slag te pakken, is het niet moeilijk. Het grote voordeel van eigengemaakt bladerdeeg is dat je veel in één keer kunt maken en hetgeen je niet nodig hebt kan invriezen en dus later kan gebruiken.
Ik doe dit zelf nu regelmatig, sinds ik het rollen en vouwen van het bladerdeeg hier van een bakker hebt geleerd. Op de foto hiernaast zie je een eigengemaakte 'Mille-Feuille' een soort Tompouce. En ik moet zeggen : de kwaliteit en smaak van zelfgemaakt bladerdeeg is niet te vergelijken met een rol bladerdeeg uit de supermarkt.
Nou is bladerdeeg maken natuurlijk niet direkt een Frans recept, maar mochten jullie het graag een keer voorbij zien komen, zal ik er een keer een fotoreportage of film van maken. Laat het me maar even weten.
Hoe maken we nu deze Sacristains ?
- 2 rollen bladerdeeg of huisgemaakt bladerdeeg
- poedersuiker
- losgeklopt ei
- amandelschaafsel
Verwarm de oven voor op ongeveer 190 °C.
Rol één rol bladerdeeg uit en probeer er met een deegroller zoveel mogelijk een vierkant van te maken.
Strooi poedersuiker over de gehele oppervlakte van het deeg en rol deze er een beetje in
Leg de tweede rol bladerdeeg (ook vierkant uitgerold) over de eerste heen en rol er nog een keer goed met een deegroller overheen.
Snij nu het deeg in lange slierten van ongeveer 4 cm breed.
Draai deze slierten nu elk om hun as heen (hou de bovenste punt vast, het is alsof je een kabel aan het draaien bent).
Leg de kabels nu op een bakplaat met bakpapier.
Besmeer de kabels flink met het opgeklopte ei.
Doe het amandelschaafsel eroverheen.
En hup, een minuut of 20 in de oven !
Eénmaal uit de oven bestrooi je ze rijkelijk met poedersuiker
Om zeker te weten dat ze goed zijn: een Sacristain moet lekker knapperig en krokant zijn wanneer je hem breekt
Hoe kun je de Sacristain nog meer maken ?
Fanny had in plaats van poedersuiker, de nationale obsessie Nutella tussen de twee bladerdegen gesmeerd. Ikzelf heb na het amandelschaafsel ook nog wat Nederlandse chocoladehagel over de kabels heengestrooid. Je kunt natuurijk ook amandelpoeder ertussen strooien, koksroom met hagelslag of suiker vermengd met kaneel.
De zoete mogelijkheden zijn eindeloos, maar wat te denken van de hartige ? Geraspte kaas, tomatensaus, pesto, er zijn legio ideeën te vinden.
Hoe eten we deze Sacristains ?
Laten we uitgaan van de zoete basisversie : deze eten we of ‘s morgens bij het ontbijt of ‘s middags bij het 4-uurtje. In Nederland zou ik hem bij de koffie serveren.
En wat te denken van en ideetje voor de restaurant en barhouders onder ons : een wat kleinere en smallere versie van deze Sacristains is makkelijk zelf te maken en te serveren bij de koffie..