Zanddeeg bodem maken

zanddeeg bodem


Wanneer ik hier in Frankrijk een taart met fruit als basis maak, gebruik ik vaak een zanddeeg als bodem. Lekker knapperig door de boter, maar ook vrij kruimelig. Het lijkt op een zandkoekje, vandaar de naam.

De ingrediënten voor een zanddeeg bodem:

250 gram bloem
125 gram boter in kleine stukjes
50 gram poedersuiker of gewone suiker
1 eigeel
snufje zout
water
vervolg zanddeeg bodem

zanddeeg bodem recept

Een zanddeeg bodem maak je met je handen, deze gaan we dus eerst even goed wassen. 
Doe nu de bloem en de boter in een kom en knijp met je handen de boter door de bloem heen. Je kunt aan de volgende stap beginnen wanneer je 'deeg' in de kom op een dagje aan het strand lijkt.

Voeg nu de (poeder)suiker toe en knijp nogmaals met je handen zodat ook het suiker aan het 'zand' toegevoegd wordt.
Voeg vervolgens het eigeel toe en een scheutje water. In principe hebben we het over ongeveer 30 gram water, maar doe deze er niet in én keer bij. Bloem verschilt nogal eens van consistentie dus voorzichtig aan.

Je kneedt nu het deeg één keer goed door en vormt een bal. Het zanddeeg hoef niet lang gekneed te worden, dan wordt het te elastiek en het moet vooral een knapperig deeg worden. Het deeg kan nu een minuut of 30 de koelkast in. 

Hoe bak je nu het beste dit deeg? Rol hem uit op bakpapier, zodat je hem niet hoeft te verplaatsen. Je kunt nu of kleine, individuele taartjes maken of één grote taart. Omdat het deeg voornamelijk gebruikt wordt voor taarten met fruit, lees: 'natte inhoud', bakken we het zanddeeg altijd voor. 

Verwarm de oven op 180°C en leg bakpapier op het deeg in de bakvorm. Vul deze nu met ongekookte kikkererwten of linzen. Het deeg kan nu ongeveer 10 minuten de oven in. Wanneer je het deeg eruit haalt, haal je de kikkererwten van het deeg af. Deze kun je overigens weer gebruiken, ik heb een plastic zak met bakpapier en kikkererwten standaard in mijn keukenkast staan.

Hierna kun je de vulling toevoegen en de taart afbakken. 

Het eiwit gooien we natuurlijk niet weg, hier kun je meringues van maken. Het recept staat hieronder. Je vindt ook twee recepten waar je dit zanddeeg voor kunt gebruiken. 
zanddeeg bodem vijgen

Meringues maken

meringues oven
Eiwit over? Spaar het op en maak er makkelijk heerlijke meringues van. 

ovenschotel vis recept
Een hele snelle en lekker ovenschotel met daurade oftewel zeebrasem. Ook prima te maken met zalm.

aardbeientaart
Verwen jezelf met deze heerlijke aardbeientaart. Gemaakt met een zanddeeg en vanille-crème