Waarom ik geen slakken eet...

Ik schreef vorige week dat de regen met bakken naar beneden kwam, maar de gevolgen voor het achterland van Nice kon ik toen niet vermoeden. Een ware ramp, waarbij mensen, huizen, bruggen en wegen zijn meegenomen door een kolkende rivier die volledig uit zijn voegen is gaan stromen. Ik heb veel berichtjes gekregen, waarvoor dank, maar hier was er behalve de vele regen gelukkig niets aan de hand.
Het verhaal wordt nu wat luchtiger, want door de regen kwamen er opeens honderden slakken tevoorschijn op de camping. En dat deed me denken aan de ‘escargots’ die hier in Frankrijk gegeten worden en waarom ik deze nooit de never niet zal eten.

Op een prachtige nazomerdag in 2008, zaten we heerlijk met de vrouwen van de familie buiten in de tuin van ons huis te praten over de laatste nieuwtjes: Mamoune, de oma van mijn man, Françoise, zijn moeder, Hélène, zijn tante en ikzelf, zwanger van de derde. Er kwamen in de verte donkere wolken aan en de eerste druppels begonnen te vallen, maar we zaten onder een afdak, dus we konden rustig buiten blijven zitten zonder nat te worden. Opeens, bijna uit het niets, begon het werkelijk te hozen en dit hield zo’n tien minuten aan. We keken naar het schouwspel van de opspringende regendruppels in de tuin en de plassen die zich begonnen te vormen. Toen de laatste druppels gevallen waren, sprong Mamoune ineens op en begon door het natte gras te zoeken. ‘Françoise, emmène moi un seau’ oftewel Mamoune had een emmer nodig.
 
In de tuin waren honderden huis, tuin- en keukenslakken tevoorschijn gekomen en de drie dames begonnen nu dolenthousiast deze slakken op te rapen en in de emmer te gooien. Het eieren zoeken met Pasen was er werkelijk niks bij, de dames liepen als kinderen zo blij door te tuin heen te huppelen. Ik stond erbij, keek ernaar en vroeg me af of ze dit nu deden om mijn sla-plantjes te beschermen of dat er toch iets anders aan de hand was.


Escargots recept slakken
Escorgots recept

De tuin was ondertussen leeggeraapt en de drie vrouwen kwamen teruglopen met de volle emmer. Er moest nu zout komen. Tot mijn verbazing werd de halve bus over de slakken leeggegoten en deze begonnen te heftig te schuimen. Ik geloof niet dat ik ooit iets smerigers heb gezien dan dat. En hoewel ik ondertussen wel begrijp waarom ze dit deden, word ik nog steeds niet blij van die emmer vol schuimende slakken. Het zout, en officieel ook azijn, zorgt ervoor dat het slijm van de slakken afgeschuimd wordt en dat de slakken uit hun huisje komen. Hierna werden de slakken afgespoeld en ging er nog een keer zout overheen. Wanneer het op een gegeven moment bij deze etappe niet meer schuimt, zijn de slakken 'klaar' en worden ze nog één keer afgespoeld.

De arme slakjes werden nu met grote lepels over meerdere plastic zakken verdeeld en zo, hup, bij mij in de vriezer gegooid. ‘Voilà, dan hoeven we die alvast niet te kopen voor de Kerst…’, zei mijn schoonmoeder lachend.
Met de Kerst zijn deze slakken dus inderdaad uit de vriezer gehaald, in een grote pan met water gelegd en met wat roosmarijn gekookt. De hele familie heeft ervan zitten smullen, maar ik heb ze persoonlijk met geen vinger aangeraakt en ben tot de dag van vandaag nog steeds een beetje verbrouwereerd dat de gewone huis, tuin – en keukenslak hier uit de tuin geplukt wordt en als een luxe lekkernij op de kersttafel komt te staan.

Mocht je slakken lekker vinden, kun je het recept hieronder terugvinden, maar vraag me niet om ze een keer te maken, ik griezel er echt van…

Recept escargots à la Provencale oftewel slakken

Provencaals kruidenbuiltje
Kruidenbuiltje Provençaals

Voor ongeveer 80 schoongemaakte kleine slakken (hoe je er aan komt mag je helemaal zelf weten... ;-) ) 

- 1 rode paprika
- 1 groene paprika
- 3 wortels
- 1 ui
- een stengel celerie
- 3 tenen knoflook
- 10 olijven
- 2 vleestomaten (of een andere soort)
- 1 blikje geconcentreerde tomaten puree
- 10 cl witte wijn
- Een 'bouquet garni' oftewel een kruidenbuiltje met tijm, roosmarijn en laurierblad (zie foto)

De slakken gaan samen met de 'bouquet garni' in een grote pan met water en deze kook je in 10 minuten gaar. Je giet de slakken af, haalt ze uit de huisjes zodat je deze van binnen goed schoon kan maken. Daarna kunnen ze weer terug het huisje in.

Doe nu wat olijfolie in een wok of een braadpan en voeg de gesneden ui toe. Fruit de uien tot ze glazig zijn en voeg daarna de volgende ingrediënten, klein gesneden, toe: rode en groene paprika, de wortels en de celerie. Doe de deksel op de pan, en laat de ingredienten op een laag vuurtje zo'n 10 minuten doorsudderen.

Voeg vervolgens de tomatenpuree, de witte wijn en de olijven toe. Snij de vleestomaten in blokjes en doe deze ook in de pan.

Voeg nu de smaakmakers toe: de gesneden of uitgeknepen knoflook, het kruidenbuiltje, zout, peper en een klein beetje water.

Doe de slakken nu ook in deze pan en laat het geheel zo'n 20 minuten doorkoken.

Volgens de kenners, lees: mijn schoonfamilie, kun je dit gerecht prima een dag van tevoren maken, is zelfs een stuk lekkerder!

Ik wens jullie smakelijk eten, ik ga lekker wat anders koken...

Recept provencaalse escargots
Recept provencaalse escargots