Velouté de Carottes, een simpele wortelsoep

recept wortelsoep frankrijk
Worteltjes worden hier in de Provence vrij veel gegeten, al is het vooral in de geraspte versie. Ik stond daar in het begin nogal van te kijken : worteltje raspen - vinaigrette er overheen - opeten, simpeler dan dat wordt het niet. Dan eet je ernaast een stukje stokbrood, die je door de overgebleven vinaigrette haalt, het bekende ‘saucer’ (letterlijk vertaald ‘sauzen’). Maar ik ben deze manier van eten meer en meer gaan waarderen, want het is, vooral tijdens de warme barbecue-dagen, echt een lekker fris bijgerecht.

Nu valt en staat deze ‘carottes rapées’ natuurlijk A. met de kwaliteit van de wortelen en B. de vinaigrette. Wat de kwaliteit van de wortelen betreft, de ‘nieuwe’ wortelen komen half mei weer op de markt. Je ziet meteen dat het nieuwe wortelen zijn aan de kleur en de ‘frisheid’, ze lijken zo uit een bewerkte reclame-foto te komen. Koop rond die tijd eens een kilo en je zult zien dat ze makkelijk te raspen zijn en een heerlijke zoete smaak hebben.
Recept wortelsoep

Wat B. betreft, de vinaigrette, dat is nog wel een dingetje. Alleen al bij ons in de familie hebben we 4 verschillende versies ! Die van Mamie Elise, met olijfolie, azijn en knoflook, de vinaigrette van mijn schoonmoeder Françoise met geprakte zoute ansjovis als basis en die van Mamoune (zeg Mamoen) de andere oma van mijn man die ‘Viandox’ (een soort Maggi) bij de olijfolie en de azijn doet. Verder heb je dan nog de vinaigrette van mijn man die, heel klassiek, mosterd, olijfolie en azijn mengt. De mosterd is echter zo scherp dat ik er geen hap van door mijn keel krijg zonder het idee te krijgen in brand te staan.


Welke de lekkerste is ? Dat ligt natuurlijk helemaal aan je eigen smaak. Ik vind persoonlijk die van mijn schoonmoeder een echte topper, al is de knoflook-vinaigrette van Mamie Elise een prima tweede. Ik zal, wanneer het voorjaar begint, de verschillende recepten in detail op de site zetten, dan kun je ze zelf uitproberen.


Met het koude weer op het moment eten we niet echt veel rauwkost en gebruiken we de wortelen eerder voor een heerlijke gebonden soep oftewel een velouté. Ik zal eerst het simpele recept geven van deze soep, vaak zeer geliefd bij kinderen. Daarna geef ik je wat tips, waarmee je de soep aan je eigen smaak kan aanpassen.

wortelsoep simpel recept

Wat hebben we nodig voor flinke pan van deze wortelsoep :


- 1 kilo wortelen
- 1 grote vastkokende aardappel
- 1 kleine ui
- Scheutje olijfolie
- Een paar eetlepels crème fraîche
- Water
- Optie : een teentje knoflook (rara wie doet dit in haar wortelsoep ? Mamie Elise natuurlijk !)
- Maggi-blokjes

- snij de ui in stukjes en fruit deze aan met de olijfolie, ga je voor de versie met knoflook kun je deze er nu bijdoen. Overigens kun je de olijfolie vervangen door zonnebloemolie of zelfs door wat boter.
- doe hierna de in stukjes gesneden wortel en aardappel in dezelfde pan en bak het al roerend nog een minuut of 2 door
- doe water in de pan totdat alle groentes net onder water staan en doe er 1,5 à 2 maggi-blokjes bij
- kook de groentes gaar
- doe alles in een blender of mix met een staafmixer, het moet een beetje een 'dikke' soep worden. Is de soep te puree-achtig kun je er altijd wat water aan toevoegen.
- voeg tijdens het mixen de crème fraîche toe

Wat kun je eventueel aan de soep toevoegen ?


Wanneer ik thuis deze wortelsoep maak, doe ik er eigenlijk altijd wat kerry-poeder of komijn bij, waneer de groentes koken. Let er wel op dat je er niet teveel van in doet, de smaak overheerst snel.

recept pompoensoep

Een gevorderde versie van deze soep :


Een vrij bekende soep die op dezelfde manier gemaakt wordt, is de pompoensoep, ook bekend in Nederland. Pompoenen worden hier in de buurt volop gekweekt en hoewel het officiële seizoen al voorbij is, vind ik ze op het moment nog steeds. 

In mijn gezinnetje vond echter niemand deze pompoensoep lekker, hij heeft vaak een zure smaak, maar toen kreeg ik van Mathieu, een goede vriend, de volgende tip : wanneer je een pompoensoep maakt, zorg altijd dat je minstens de helft wortelen en de helft pompoen neemt zodat de soep een wat zachtere smaak krijgt. Verder gaf hij mij ook mee dat je beter de ‘butternut’-variant van de pompoen kan gebruiken, deze soort is van zichzelf al wat zachter van smaak en geeft dus een lekkere draai aan de soep. Volgens mij moet je deze ‘butternut’-variatie in Nederland bij de biologische winkels kunnen vinden. De tips van Mathieu hebben in ieder geval wel geholpen, de butternut/wortelsoep is hier een huis sindsdien een welkome afwisseling van de prei-soep.

zelfgemaakte wortelsoep

Hoe eten we dit :

Wij eten deze soep vaak ‘s avonds met een quiche, uientaart, gekookte eieren of een stukje vlees.

Kijk ook eens bij het recept van de preisoep. Net zo makkelijk te maken en ook heerlijk!