Eten, eten en nog eens eten !

Eten mosselen frankrijk
Eten, eten, eten…werkelijk alles draait hier in Zuid-Frankrijk om eten.

In januari Driekoningen met de bijbehorende Gateau du Roi, in februari de Chandeleur met de crêpes. Met Pasen eten we lamsvlees en chocola en vanaf mei aperitieven we eindeloos tijdens de beginnende zomerdagen.

De nationale feestdagen in juli en augustus worden ingevuld met de dorpsmaaltijden waar we met 1500 man mosselen eten aan lange tafels op een prachtig verlicht plein. Dit vindt plaats in een dorp waar 3800 mensen wonen, geloof me, de opkomst met de verkiezingen is een stuk lager.

Na de zomervakantie aperitieven we nog een maand of twee door, de avonden zijn dan nog zwoel maar tegelijk lekker fris.Kerst in Frankrijk

En dan, natuurlijk, het culinaire hoogtepunt van het jaar : Kerst ! Op kerstavond gaan we met een man of 20 aan tafel voor een veel-gangen-diner tot een uur of 2 ‘s nachts. En 25 december gaan het gewoon weer lekker door : van 12 uur ‘s middags tot een uur of 9 ‘s avonds zitten we aan een prachtig gedekte tafel waar zo’n 8 verschillende gangen de revu passeren. Oh ja en daarna 13 (!) traditionele Provençaalse desserts….


Hierna Oud en Nieuw waar kerst nog eens dunnetjes over gedaan wordt, maar nu met vrienden. En dan is het weer Januari en begint alles weer opnieuw. En dan heb ik het nog niet eens gehad over het (bijna dagelijks) eten in de vele restaurantjes. Het wordt wat minder maar tussen de middag zitten ze toch nog altijd bijna allemaal vol.


Eten dus, veel maar vooral Kwaliteit met een hoofdletter K. Laat hier vooral niet merken dat je bij de Lidl boodschappen hebt gedaan, dan zitten ze je echt met grote ogen aan te kijken en wordt je pardoes de Provence uitgezet.