De Provence en Olijfolie

Recept Provence olijfolie
Ik heb het geluk hier in het zuiden tussen de fruit-en groentetelers te wonen, dus ik koop alles in principe direkt bij de boer. En dat is lèkker !! Tomaten, courgettes, aubergines, abrikozen, perziken, appels, peren, salades, kersen, prei noem het op en het groeit hier. De smaak is zo vol en puur dat je er eigenlijk ook niet zoveel aan hoeft te kokkerellen. 

Voor de groenten is de basis bekend : olijfolie en that’s it.. Over de in stukken gesneden vleestomaten, om de courgettes en aubergines mee te grillen, in de vinaigrette met azijn bij de salade verte.

De olijfolie neemt een hele belangrijke plaats in hier in het Zuiden. Eigenlijk iedereen heeft ook wel één of meerdere olijfbomen in de tuin staan of vrienden die dit hebben. In Oktober en November gaat er geen weekend voorbij zonder dat we bij iemand gaan meehelpen om de olijven te plukken en hier krijgen we natuuelijk een maaltijd voor terug. Bere-gezellig want we zijn vaak met vele gezinnen met kinderen, de barbecue wordt aangestoken en we zitten na het plukken tot laat in de middag te eten en te praten.   
olijfolie in frankrijk
Hierna worden de olijven naar een, vaak van oudsher gemeentelijke, molen gebracht om er olijfolie van te persen. Dit noemen we een 'Huilerie Cooperative'. Je moet in de meeste gevallen minstens 10 kilo olijven meenemen om mee te mogen doen. Dan betaal je ongeveer 0,50 ct tot 0.60 ct per kilo olijven die je meeneemt en deze worden dan gemengd met de olijven van andere personen die ze meebrengen. Een paar dagen later kun je dan deze gezamenlijke olie ophalen en krijg je net zoveel olie mee als dat je olijven had meegebracht.

Breng je meer dan 200 kilo mee, dan worden deze apart geperst en krijg je dus echt je eigen olie mee naar huis. Dit is een echte 'fierté' oftewel het is echt iets om trots op te zijn. De olie wordt op tafel gezet in een mooie karaf en dan altijd uitgebreid geproefd en besproken. 

Ik blijf dit een geweldige traditie vinden omdat iedereen eraan mee kan doen en hierna kan proeven wat ervan gemaakt is. En de pluk-weekenden zijn supergezellig.