Frankrijk tussen de middag..

restaurant in frankrijk
Toen ik hier kwam wonen had ik, behalve het standaard-idee van ‘s ochtends een croissantje en ‘s middags een stokbroodje brie, geen idee van van de manier van eten hier. Dat dit 'stokbroodje brie' een wel een erg Nederlands Délifrance plaatje was kon ik toen niet vermoeden. 
Ik schreef al eerder dat elk feest hier in Frankrijk om eten draait, maar ook de dagelijkse maaltijden nemen een belangrijke plaats in. Waar we in Nederland minutenlang over het weer kunnen babbelen, gaat het hier over een wijnkeuze, het verschil tussen tomatenrassen en op welke manier het vlees die dag het lekkerst bereid kan worden. Hier kan echt tot in de kleinste details een geanimeerd gesprek over gevoerd worden. En wat altijd weer terug komt : parfois les choses les plus simples sont les meilleures.
 
In Frankrijk zijn er 4 maaltijden op een dag : het ontbijt, het middageten, de gouter (spreek uit koeté met een zachte K) en het avondeten. De belangrijkste maaltijd wordt echter tussen de middag genuttigd, het meest sprekende voorbeeld hiervan vind je terug op de scholen met het eten in de kantine.
Frans eten

Kinderen die overblijven, vaak zo’n 80% van de gevallen, nemen niet zelf hun eten mee, maar eten in de kantine. Ook op de crèche en de kleuterschool ! De kantine's hebben vaak en eigen keuken waar de maaltijden gekookt worden door het personeel. De kinderen krijgen hier elke dag een voorgerecht, hoofdgerecht, kaas en nagerecht geserveerd en eten deze maaltijd gezamenlijk aan tafel net als in een restaurant. Ook op de crèche en de kleuterschool !

Bij het eten wordt er alleen water geschonken, dat is doodnormaal hier er is ook nooit een discussie over, er is gewoonweg niets anders. Het menu, opgesteld voor een maand door een voedingsdeskundige, wordt aan het begin van de maand op de deur van de kantine opgehangen. Zo weet je wat je kind die dag op school gegeten heeft en kun je er ‘s avonds rekening mee houden door niet hetzelfde op tafel te zetten. Hieronder zie je het menu van deze maand van de lagere school van mijn jongste. Klik erop om hem te vergroten.

Frans menu

Wanneer je goed kijkt zie je dat het voorgerecht vaak uit een salade van één of twee groentes bestaat en het hoofdgerecht uit vlees met pasta, purée of een ander zetmeelhoudend produkt. Is er bij het voorgerecht al een zetmeelhoudend produkt gegeten, dan wordt er bij het hoofdgerecht alleen groente geserveerd.


Het nagerecht is minstens zo belangrijk en maakt echt deel uit van de maaltijd. Elke dag is er eerst een ander soort kaas wat met een stukje stokbrood gegeten wordt. Daarna fruit of een traditioneel nagerecht als appelmoes (jawel), yoghurt, chocoladetaart of appeltaart. 

Elke vrijdag bestaat de hoofdmaaltijd traditioneel uit vis en op feestdagen wordt de maaltijd genuttigd die hierbij hoort. Je ziet bijvoorbeeld de 'Chandeleur' op het menu staan, de crêpes en deze vrijdag is er een Chinese maaltijd vanwege het Chinese nieuwe jaar! 

Eén keer per jaar is er ‘La semaine du Gout’ oftewel de week van de smaken en dan worden er minder bekende gerechten en produkten op het menu gezet. Niet de favoriete week van mijn jongste zoon, de bedoeling is dat ze alles proeven en hier is hij geen voorstander van.

eten in frans restaurant

Ook voor de volwassenen is de middagmaaltijd een belangrijk rustpunt van de dag. De restaurants zitten elke dag weer vol op dit tijdstip en er zijn veel restaurants in de kleinere dorpjes die door de week ook alleen maar tussen de middag open zijn en niet ‘s avonds. 

Er wordt me regelmatig gevraagd waar de mensen dit nu van betalen. De meeste werknemers krijgen naast hun loon een vast bedrag per dag (niet-belastbaar) om te eten wanneer ze niet naar huis kunnen om dit te doen. Dit heet een ‘Panier Repas’ en de bedragen gaan van zo’n 6 euro per dag voor een maaltijd in de bedrijfskantine tot 18 € voor een restaurant wanneer je voor je werk onderweg bent. Vaak is dit een onderhandelpost bij het aannemen van een baan. 

Een andere methode zijn de ‘Tickets Restaurant’, ook weer door de werkgever betaald. De werknemer krijgt dan een cheque-boekje met vaste bedragen waarmee hij in het restaurant kan betalen, de werkgever heeft belastingvoordeel.

Frans eten Marseille
De maaltijden tussen de middag zijn niet duur. Vaak heb je voor 9 tot 15 euro een dagmenu. Wil je weten hoe je een goed restaurant kunt herkennen : het terras zit er vol, er is keuze uit 3 à 4 hoofdgerechten en het menu staat op een krijtbord. Dit houdt in dat er geen vaste, uitgebreide kaart is, dus geen diepvriesprodukten ! De kok maakt de dagmenu’s naar wat hij tegen is gekomen. 

Dit zie je bijvoorbeeld dagelijks in Marseille waar de vissers direkt in de haven hun vangst verkopen aan de restaurants, die hier dan de heerlijkste maaltijden mee gaan maken. Zeker het proberen waard, mocht je in de buurt zijn
Eten in Frankrijk op school