Kerst in Frankrijk

Kerst in Frankrijk


Kerst wordt in Frankrijk uitgebreid gevierd. Kado's, een uitgebreid kerstdiner de 24e december s'avonds en de volgende dag doen we dat tussen de middag nog een keer rustig over. 

Het zijn lange dagen, vaak zitten we meer dan 7 uur aan tafel. Hieronder zie je hoe ons kerstdiner er dit jaar, 2022, uitzag.

Je kunt veel van de recepten terugvinden op de site. Wil je weten hoe mijn dochter Sanne de servetten gevouwen heeft? Kijk dan even naar het filmpje onder aan deze pagina! 
kerst Frankrijk
De tafel wordt natuurlijk mooi gedekt. Dit jaar was Sanne de uitvoerend producent! Zij heeft voor het blauwe thema gekozen, daar de muur en de stoelen al blauw zijn. 
Frankrijk Kerst
s' Ochtends lagen er onder de boom heeel veeel kado's. Voor de kinderen, vrienden en familie. Ze blijven liggen tot de personen zelf langskomen om een borrel te drinken. 
Frans recept voor kerst
De eerste gang hebben we buiten op het terras kunnen eten. Er zijn oesters, gamba's, telline's (in het Nederlands tellin), de 'beignets de courgette' van Mamoune en Sylke, onze zoon had de worstjes in bladerdeeg gemaakt. 
Frankrijk tijdens de kerst
Voor de tweede gang zijn we binnen aan tafel gaan zitten. Foie gras met vijgenjam en ontbijtkoek, gerookte zalm, gravelax zalm en gevulde eieren.
Recept Kerst Frankrijk
Het hoofdgerecht: de langouste à l'Armoricaine, oftewel kreeftenstaarten in tomatensaus. Deze moet je op het bord opensijden, wat nog wel een dingetje is. Geen witte kleren aantrekken! 
Kerst recept Frankrijk
Het recept komt van mijn schoonmoeder die het weer van haar oma heeft. Ze is zo lief geweest het voor me uit te schrijven, je kunt het ook op de site vinden. Super lekker, maar wel prijzig! 
Kerst Frankrijk dessert
De desserts! (mijn afdeling) Dit jaar een traditionele 'bûche de Noël' gemaakt. Een Ile flottante uit de oven (op aanvraag van Mamoune) en we hadden natuurlijk de dertien desserts op tafel staan, een Provençaalse traditie. 
Kerst recept Frankrijk
De traditionele 'Bûche de Noël' heet zo, omdat het op een blok hout lijkt voor op het vuur. Dit jaar geen traditionele rol-cake maar een hart van clémentine-crème, een cakelaag met Grand Marnier, opgeklopte vanille-clémentine crème en een knapperige speculaasbodem.
Of de bûche lekker was? 
Hij ging helemaal op, dus het zal wel! 
Oh de decoratie was overigens een simpele slagroom met mascarpone en de clémentine crème.
Ik zal het recept binnenkort op de site zetten!

Cursus servet vouwen met Sanne