Gevulde Tomaten van mijn schoonvader

Gevulde tomaten recept
Dit is een leuk recept voor gevulde tomaten, want je kunt er alle overgebleven restjes vlees, vis of groente in kwijt.

- Reken 1 grote tomaat per persoon, voor de grote eter kun je er 2 nemen. Het liefste een vleestomaat (coeur de boeuf), want die geven minder water af. 

- Maak de tomaat open door er een kapje af te snijden. Schep de tomaten met een lepel leeg. Wat je eruit haalt kun je eventueel later nog gebruiken voor een saus of soep.

- Doe de kliekjes vlees in een blender met wat ui, knoflook, zout, peper en andere smaakmakers (worcester saus, mosterd, tabasco etc). Is het geheel een beetje droog? Doe er dan wat overgebleven jus of wat olie erbij. 

- Heb je deze week geen kliekjes kun je ook gehakt kopen en deze goed doorkneden met de verschillende smaakmakers. 

- Doe onderin elke tomaat wat rijst, ongeveer tot 1/3 van de tomaat gevuld is. De rijst is niet alleen lekker, het zorgt er ook voor dat het vocht opgenomen wordt wat vrijkomt wanneer de tomaten in de oven gaan.

- Vul de tomaten met het vleesmengsel (of het vis of groente mengsel) en doe de kapjes er weer op. Ik doe er zelf altijd nog wat geraspte kaas op, voordat de kapjes erop gaan. Je kunt ook denken aan paneermeel om er een lekker knapperig korstje op te krijgen.

- Doe de gevulde tomaten in een ovenschaal ingevet met een beetje olie en zet ze in de oven.

- LET OP: gebruik je kliekjes, dus vlees wat al gaar is: laat de tomaten zo'n twintig minuten in een oven op 200 °C. Gebruik je echter 'rauw' gehakt zet de tomaten dan zo'n 40 minuten in een oven op 180 °C. Kijk af en toe even in de oven om te controleren of het vlees wel goed gaart, je kunt er anders even met een mes op verschillende plaatsen inprikken zodat de warmte goed naar binnen gaat.

En smullen maar!! Over het algemeen eten kinderen dit vrij makkelijk. Rijst, tomaten, vlees/vis gaat er meestal wel in.
Er zijn vele variaties te bedenken, onder andere met courgettes of aardappelen. Het principe blijft hetzelfde al hoef je bij de aardappelen geen rijst te gebruiken, die geven geen water af.