Zelf pizza maken

zelf pizza maken


Zelf pizza maken is prima te doen. Je hebt misschien op deze site het recept voor het en de al gevonden. Nu gaan we zelf de pizza maken. 

Frankrijk is een echt pizza-land, er gaan elk jaar meer dan een miljard pizza's over de toonbank! De afhaal is dus zeer populair. Wanneer je dit aan het lezen bent, wil je hoogstwaarschijnlijk je eigen pizza maken en dit kan prima!

Zelf maak ik regelmatig pizza op de barbecue, dit geeft een heerlijke rooksmaak en de pizza krijgt een hele krokante bodem. Ik doe dit met behulp van een pizzasteen. Deze kun je trouwens in de shop van Renie's Franse Keuken vinden door te klikken. 

Zelf pizza maken in de oven

zelf pizza maken in de oven

Om een goede pizza zelf thuis in de oven te maken, heb je een goede bakplaat nodig en eventueel een pizzasteen. Bij een pizzeria werken ze met temperaturen over de 400°C ! Zeker een houtoven haalt deze temperatuur makkelijk en een pizza is dan ook binnen een paar minuten klaar.

Thuis heb je waarschijnlijk een oven die tot 275°C gaat en in de beste gevallen tot 300 °C. Een pizzasteen kan dan helpen, zodat de bodem van de pizza op een zeer heet oppervlak komt te liggen, maar dit hoeft niet. Het duurt dan alleen wat langer om de pizza gaar te bakken, reken zo'n 12 tot 15 minuten. 

Zelf pizza maken op de barbecue

thuis pizza maken

Ik maak zelf regelmatig pizza op de barbecue, een houtskoolbarbecue welteverstaan van het merk Weber. De schoorsteenstarter is ideaal voor het snel opstarten van de barbecue. Hierna gaan alle luchtgaten open en laat je de barbecue op een zo hoog mogelijke temperatuur komen. Het belangrijkste hulpmiddel is de temperatuurmeter op de kap van de barbecue, probeer om zo dicht mogelijk bij die 300°C  te komen.

Wanneer je een pizza op de barbecue wilt maken, kun je het beste met een pizzasteen werken. Deze zorgen ervoor dat je pizza een heerlijke krokante korst krijgt. Ik geef toe, het van A tot Z maken van een pizza op de barbecue is een heel werk, maar het is zeer de moeite waard. Wij hebben hier ondertussen de taken verdeeld: ik maak het deeg, de kinderen beleggen de pizza's en mijn man zorgt voor de barbecue. 

Zelf pizza maken, hoe begin ik?

pizza maken op de barbecue


Wanneer je 's avonds je pizza op tafel wilt zetten, begin je 's middags met het deeg maken. Het recept voor pizzadeeg kun je hier op de site vinden, wij gebruikten dit in onze pizzeria in Vaison-la-Romaine. Je leert bij dit recept ook hoe je de pizza het beste kunt rollen. De trick is om veel bloem te gebruiken zodat je deeg soepel is, maar nooit plakkerig.

Wanneer je deeg éénmaal uitgerold is, moet je deze OF direct op de bakplaat leggen, OF op een pizzaschep leggen, zodat je hem daarna in de oven of op de barbecue kan laten glijden OF op een pizzasteen leggen die je daarna in de oven schuift of op de barbecue legt. Is je pizza éénmaal belegd, kun je hem namelijk onmogelijk nog verschuiven en dan ben je dus het haasje oftewel le lièvre. Geloof me, deze fout maak je maar één keer. 

Voordat je de pizzabodem belegt kun je er het beste wat 'gaatjes' in prikken. Dit moeten geen echte gaatjes zijn, anders loopt de saus door de pizza heen en plakt deze aan de bakplaat.

Pizza maken, het beleggen

pizza maken tomatensaus

Wanneer je thuis pizza maakt kun je heerlijk zelf bedenken op welke manier je deze wilt beleggen. Als basis gebruik je een tomatensaus of crème fraîche. De tomatensaus voor pizza kun je OF in de supermarkt kopen OF je maakt hem zelf. Het

Overigens is het grote verschil tussen een Italiaanse pizza en een Franse pizza de volgorde van het beleggen. De Fransen beleggen en doen als laatste de geraspte kaas op de pizza. De Italianen doen eerst de geraspte mozzarella op de tomatensaus en daarna leggen ze de rest van het beleg erop. 

Je pizza is gaar wanneer de kaas gesmolten is en de randen knapperig aanvoelen. Bon appétit!

Klik hier om in de shop van bol.com de luxe pizzasteen te kopen. Er zit een pizzaschep bij én een boekje met instructies. De allerlekkerste pizza's maak je trouwens op de barbecue. Zeker proberen!

Op zoek naar een dessert na een pizza-maaltijd? Chocolademousse is dan natuurlijk dé klassieker uit de Franse keuken. Klik hier voor het recept uit de keuken van mijn Franse schoonfamilie.

Ik gebruik de pizzasteen in de oven én op de barbecue. De bodem wordt er heerlijk knapperig van en gaart goed. Bij deze pizzasteen zit ook een pizzaschep.In samenwerking met bol.com.