Recept Kreeft van mijn schoonmoeder
Officieel heet dit overheerlijke hoofdgerecht Langouste à la sauce Armoricaine. Dat laatste zou dus een saus moeten zijn uit Bretagne, de Côte d’Armor, maar niets is minder waar. Het woord Armoricaine is een afgeleide van Américaine, Amerikaans. Pierre Freyset, een chef uit Sète, kwam in 1860, na een jarenlange reis door de Verenigde Staten, terug naar Frankrijk en installeerde zich in Parijs. Hij is degene die de saus heeft aangepast aan de Franse smaak.
Ingrediënten voor het recept met kreeft uit Frankrijk

Mijn schoonmoeder is zo lief geweest het recept voor me uit te schrijven en het aan te passen naar 4 personen. Hier wordt het normaal gesproken voor een man of 20 gemaakt. Ik neem jullie nu dus mee naar de familiekeuken van de familie Voullet tijdens Kerst.
Wat heb je nodig voor 4 personen voor het recept met Kreeft in tomatensaus oftewel Langouste à la sauce Armoricaine:
4 kreeftenstaarten (ongeveer 180 gram per stuk, mijn schoonmoeder koopt ze ingevroren)
3 soeplepels olijfolie
1 glas cognac
een halve tube geconcentreerde tomaat
een mix van peterselie en knoflook (ongeveer 100 gram)
een halve liter droge witte wijn
1 blik of pak kreeftenbisque (kreeftensoep)
Wat heb je nodig voor 4 personen voor het recept met Kreeft in tomatensaus oftewel Langouste à la sauce Armoricaine:
4 kreeftenstaarten (ongeveer 180 gram per stuk, mijn schoonmoeder koopt ze ingevroren)
3 soeplepels olijfolie
1 glas cognac
een halve tube geconcentreerde tomaat
een mix van peterselie en knoflook (ongeveer 100 gram)
een halve liter droge witte wijn
1 blik of pak kreeftenbisque (kreeftensoep)
Hoe maak je de kreeft klaar?

Ontdooi de kreeftenstaarten de dag voordat je het gerecht gaat maken en snij de ‘ruggen’ in de lengte alvast half open zodat je straks op je bord alleen nog maar het laatste stukje hoeft door te snijden;
Op de dag zelf bak je de kreeftenstaarten aan in een grote pan (een fait-tout) met 3 eetlepels olijfolie. Dit doe je op een hoog vuur, dus blijf erbij en beweeg de kreeftenstaarten constant.
Wanneer ze goed aangebakken zijn, doe je de cognac bij de kreeft in de pan en flambeer je deze.
Hierna gaan we verder op een laag vuurtje.
Doe de witte wijn, de geconcentreerde tomaat, de knoflook/peterselie-mix bij de kreeftenstaarten. Voeg water toe tot de kreeftenstaarten onder staan en voeg als laatste de kreeftenbisque toe.
Vanaf hier moet je de staarten niet meer te veel bewegen in de pan, dan kunnen ze namelijk uit elkaar vallen. Laat alles een minuut of 25 doorkoken en haal de staarten eruit.
We gaan nu de saus op smaak maken: zout, peper en Espelette peper. Mijn schoonmoeder voegt vaak ook nog harissa aan de saus toe, weinig Provençaals aan, maar zo lekker!. Je kunt trouwens de saus, indien nodig, indikken met Maizena.
Een half uur voor het serveren doe je de kreeftenstaarten terug in de saus en warm je deze langzaam op. We eten de kreeft met witte rijst en vooral veel saus! Bon appétit!
Op de dag zelf bak je de kreeftenstaarten aan in een grote pan (een fait-tout) met 3 eetlepels olijfolie. Dit doe je op een hoog vuur, dus blijf erbij en beweeg de kreeftenstaarten constant.
Wanneer ze goed aangebakken zijn, doe je de cognac bij de kreeft in de pan en flambeer je deze.
Hierna gaan we verder op een laag vuurtje.
Doe de witte wijn, de geconcentreerde tomaat, de knoflook/peterselie-mix bij de kreeftenstaarten. Voeg water toe tot de kreeftenstaarten onder staan en voeg als laatste de kreeftenbisque toe.
Vanaf hier moet je de staarten niet meer te veel bewegen in de pan, dan kunnen ze namelijk uit elkaar vallen. Laat alles een minuut of 25 doorkoken en haal de staarten eruit.
We gaan nu de saus op smaak maken: zout, peper en Espelette peper. Mijn schoonmoeder voegt vaak ook nog harissa aan de saus toe, weinig Provençaals aan, maar zo lekker!. Je kunt trouwens de saus, indien nodig, indikken met Maizena.
Een half uur voor het serveren doe je de kreeftenstaarten terug in de saus en warm je deze langzaam op. We eten de kreeft met witte rijst en vooral veel saus! Bon appétit!
Recept vleesschotel

Klik hier voor een heerlijk en makkelijk recept voor een stoofvleesschotel uit de Provence